Európai geopark lett a nógrádi

2010. március 31. 13:48 - hanyikur

2010. március 27-én a franciaországi Luberonban az Európai Geoparkok Hálózatának illetékes Bizottsága a Szervezet 36. európai tagjaként sorába emelte a világ egyik első, országhatárokon átnyúló geoparkját, a Novohrad-Nógrád Geoparkot. Ez egyúttal Magyarország és Szlovákia első, nemzetközileg elismert Geoparkja is.
   
Az É-D-i irányban a füleki Várhegytől a béri andezitoszlopokig húzódó, a történelmi Nógrád Vármegye egy részét, a szétszakadt palóc tájat és közösségeket újra egyesítő Novohrad-Nógrád Geopark az Európa Diplomával elismert Ipolytarnóci Ősmaradványokat és a Világörökség részét képező Hollókőt is magában foglalja. Ez a Palóc Olimposz uralta emberléptékű táj, kiépítésre, bemutatásra érdemes gazdag földtani, felszínalaktani értékeivel, épített és szellemi örökségével, népi hagyományaival, viseleteivel és gasztronómiai különlegességeivel ma a világ egyik első nemzetközi geoparkja lett.

Az Európai Geoparkok Hálózata (EGN) tagsági címének elnyerése nagy elismerés, mely egyúttal az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatához történő csatlakozást is jelenti. E formai döntéshozatalra a malajziai Langkawi Geoparkban április közepén kerül sor. A geopark nyilvános bemutatását követően ekkor veheti át a cím elnyerését tanúsító diplomát is. A Novohrad-Nógrád Geopark 63 magyarországi és 28 szlovákiai települése, a hátrányos helyzetű régió lakossága számára mindez olyan kitörési lehetőség, mellyel okvetlenül élniük kell.

bővebb információ:www.nogradgeopark.eu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr21883915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása