Budapest + Pécs a Karslsruhei Európai Kulturális Napok vendége

2010. március 29. 09:41 - hanyikur

Németország Baden-Würtemberg tartományának kulturálisan is egyik legérdekesebb városában, Karlsruhéban idén április 17. és május 8. között immár 20. alkalommal rendezik meg az Európai Kulturális Napok Fesztiválját, amelynek 2010-ben Budapest+Pécs lesz a vendége. Az elõkészületek és egyeztetések már 2007-ben megkezdõdtek, s így idén a két város mûvészi és kulturális életét „Korszakok és világok között„ címmel helyezik a fesztivál középpontjába, ahol színházi elõadásokra, koncertekre, felolvasásokra és egyéb eseményekre kerül sor. A rendezvény plakátján és mûsorfüzetén az átvágott szögesdrótra felfûzött piros és zöld erõspaprika látható. Ez hívatott jelképezni, hogy Magyarország nem csak a paprika, a gulyás, a puszta, stb... országa, hiszen 1989-es kelet és nyugat közötti határnyitás, a vasfüggöny lebontása is hozzá kötõdik. A fesztivál három hete alatt betekintést nyújt Budapest és Pécs (2010 Európa Kulturális Fõvárosa) aktuális, kortárs, kulturális és mûvészeti életébe. A gondosan válogatott programban opera elõadás (Szokolay: Vérnász), kortárs színházi- és táncbemutatók, képzõmûvészeti és iparmûvészeti, valamint fotó kiállítások és kórustalálkozó is szerepel.

A teljes program április 1-tõl az interneten magyar nyelven is olvasható lesz. www.europaeische-kulturtage.de

Érdekessége a fesztiválnak, a karlsruhei mûvészek ötlete nyomán a Kulturális Napok keretében megvalósuló csereprogram: a Luftlinie Karlsruhe – Budapest / Légvonalban Budapest -Karlsruhe projekt, amely A és B részbõl áll.A: Mindkét város belvárosában egy-egy színes pontokból álló vonallal szemléltetik a másik város irányát. Ennek felfestését öt magyar és öt német mûvész vállalta. Budapesten ez már megtörtént, s Karslsruheben is megtörténik. A vonal itt és ott is három hónapig lesz látható.  B: A KunstUnternehmen projekt német termelõ vállalatok és mûvészek között teremtett kapcsolatot, s az így készült alkotásokból április 18-án nyílik majd kiállítás a karlsruhei kastély parkjában. 

A fesztivál egyik főszervezője Törőcsik Gábor, aki az Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság csapatát erősíti és jelenleg Karlsruhe-ben tartózkodik és nagy erőkkel dolgozik a fesztiválon. Ezúton is gratulálunk neki! 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr441876664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torosziget · http://kafebudapest.blogspot.com 2010.04.05. 21:32:34

Köszi a bejegyzést. Rajta vagyok az ügyön és úgy néz, ki, hogy azért lesz egri bor is itt Karlsruhe-ban. Észak-Magyarország nem maradhat ki :)
süti beállítások módosítása