Mikszáth palócai és a gólyafészek?

2010. február 23. 13:21 - Papp Tünde

Hat évvel ezelőtt egy lelkes kis csapat Drégelypalánk polgármesterével karöltve úgy döntött, hogy a térség több önkormányzatával – azért, hogy nagyobb forrásokhoz jussanak – összefognak. Megálmodták, majd megvalósították a Sugárkankalin Turisztikai Egyesületet.
Az egész úgy kezdődött, hogy a Börzsöny északi oldalán, az Ipoly völgyében található  kilenc település – Borsosberény, Dejtár, Drégelypalánk, Hont, Horpács, Ipolyvece, Nagyoroszi, Patak és Pusztaberki –  együtt készíttetett egy koncepciót 2004-ben arról, hogy milyen kitörési pont lehet a turizmus a térség falvai számára – mondta el az MNO-nak Pásztor Ildikó. 2005-ben a települések önkormányzatai megalakították a turisztikai egyesületet, de nem kellett sokat várni a szolgáltatók, a falusi vendéglátók, szállásadók, civil szervezetek, magánszemélyek csatlakozására sem – tette hozzá a Sugárkankalin koordinátora.
Minden település számos történelmi, irodalmi, néprajzi értékkel, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik, úgy gondoltuk, ezt a térséget be kell mutatni másoknak is, így óvva meg értékeinket, így segítve elő  a falvak fejlődését – fejtette ki Pásztor Ildikó. Az idelátogató megismerkedhet a Mikszáth által emlegetett kedves emberekkel, emlékezhet Drégely vára hős védőire, elzarándokolhat a csitári csodatévő forráshoz és kápolnához, megcsodálhatja a pataki Kalász-házban és a dejtári Fonóban a helyiek gyönyörű népviseletét, megkóstolhatja az érsekvadkertiek híres nagygöncét, a horpácsi Mikszáth Kálmán Emlékházban tiszteleghet a nagy palóc előtt.
2007-ben Érsekvadkert, a térség egyik legnagyobb települése is csatlakozott az egyesülethez, melyet egy 10-15 főből álló lelkes munkacsoport irányít.

Három fő közös programunk van: az egyik a Két keréken a kétéves „Örökségeink útján” – Zöldúton, ami nem más, mint 10 települést átölelő 60 kilométeres útszakasz turisztikai szempontból fontos állomásokkal – mondta el Pásztor. Ezt biciklivel vagy gyalogosan végigjárva az érdeklődő képet kaphat a környék nevezetes pontjairól, itt minden település ízelítőt mutathat értékeiből az egynapos túrákra érkezőknek.
A másik fontos programunk az úgynevezett művészetre hívás napja – mondta Pásztor Ildikó. Az elmúlt évek során e program keretében lehetőség volt a helyi alkotókkal való találkozásra, kézműves programokra (csuhézás, gyöngyfűzés, nemezelés), megismerkedhettünk orgonaművészekkel, festőművészekkel, de az érdeklődők a táj jellegzetes népviseletét is megcsodálhatták, sőt fel is próbálták – fejtette ki.
Mint mondta, a harmadik fontos program az elmúlt évben első alkalommal megrendezett irodalmi-művészeti túra, melynek alkalmával szintén az irodalmi, történelmi és néprajzi emlékhelyeket látogatták meg az érdeklődők. Lehetőség adódott Drégely várához túrázni, ahol meséltek a vár történetéről, valamint a nagyoroszi római katolikus templomban az Assissi Szent Ferenc-kép és - kiállítás megtekintésére. A látogatók belecsöppentek a honti szüreti felvonulásba, de meglátogatták helyi művészek, alkotók műtermeit is. Ez a program annyira népszerű volt, hogy idén már kétnaposra tervezzük, bevonva a többi települést is – tette hozzá.

Sok érdekességet tartogat tehát az Ipoly völgye, amely a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület jóvoltából szervezett formában megismerhető.
Forrás: www.mno.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr441783617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása