Közös szlovák-magyar kastélyfejlesztés a határ mentén

2010. február 01. 09:12 - Papp Tünde

Uniós forrásból kezdődik meg a szlovák-magyar határ mentén fekvő történelmi magyar kastélyok turisztikai fejlesztése. Az érintett épületek többsége egykor az Andrássy-család tulajdonában volt, s köztük van a legendás krasznahorkai vár is.

Mintegy 26 millió forintos uniós és hazai forrás segítségével kezdődik el harminc kastély turisztikai fejlesztése a magyar-szlovák határ mentén. Az országhatárokon átnyúló területi együttműködési program keretében zajló beruházás Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kassa megye kastélyainak és kúriáinak egységes turisztikai csomagként való összekapcsolását és népszerűsítését segíti elő.
A fejlesztésre szánt összeg -98 ezer euró - nagy része elsősorban marketing célokat szolgál, így honlapokat, kisfilmeket, információs táblákat készítenek a kastélyok számára, valamint háromdimenziós terminálokat is elhelyeznek, amelyeken virtuálisan látogathatják a látványosságokat a turisták. Távolabbi cél a kiválasztott kastélyok bekerülése az európai kulturális utak sorába.

A programban résztvevő látványosságok listája még nem ismert, az azonban biztos, hogy több, az Andrássy-család tulajdonában volt kastély - így magyar részről akár a tiszadobi és a monoki, a szlovákiairól a betléri, a tőketerebesi vagy a krasznahorkai - is részt vehet a programban. Ezek közül kettőt szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.

A Zemplénben található Monok Andrássy-kastélya is része a programnak. Az épület a kevésbé ismert hazai kastélyok sorába tartozik, pedig érdemes lenne a szélesebb nyilvánosságra. A település és az Andrássy család kapcsolata a 18. század végén kezdődött: 1750-ben a város melletti domboldalra építetett Andrássy György gróf barokk stílusú kastélyt, melyet a 19. században klasszicista elemekkel bővítettek. Földszinti kápolnája 1770-1771 között épült. 1908-ban Andrássy Dénes a Gyermekvédő Ligának adományozta az épületet, melyben 1914-től napjainkig általános iskola működik.
A sátoraljaújhelyi határátkelőtől mindössze 29 kilométerre északra találjuk a tőketerebesi Andrássy-kastélyt. A kastély építése nem a család nevéhez fűződik, már a 13. században vár állt a mostani kastély helyén. Később a korai épület köveiből épített itt kastélyt a Csáky család. Ez az épület került a 19. század első felében az Andrássy család tulajdonába. Végső, ma is látható formáját is ekkor kapta. A 20. században sokáig kórházként működött az épület, jelenleg a Honismereti Múzeum kiállításai tekinthetők meg a kastélyban. A sok hasonló épület közül kiemeli, hogy a kastély parkjában épült fel az Andrássy család neogótikus stílusú mauzóleuma 1893-ban, melyet jelenlegi kitűnő állapotára 2005-ben újítottak fel.

Forrás: www.origo.hu/utazas

Szólj hozzá!
Címkék: vár

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr421718821

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A polgármester kitagadta azokat akik nem Fideszesek 2010.03.03. 00:37:58

Történelmi nap 2010. február 25-e Sátoraljaújhely történetében. A város polgármestere, Szamosvölgyi Péter kitagadta azokat akik nem Fideszesek. A város polgármestere megnyilatkozásával, kirekesztette 2/3-át a város lakóinak, ugyanis a szavazó korúak 2/...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása