Sátoraljaújhely múltja a bor, jelene és jövője a turizmus

2010. január 28. 10:16 - hanyikur

Az ország legészakibb városa jövőre ünnepli 750 éves fennállását - városi kiváltságait 1261-ben V. István királytól nyerte el. A Bodrog és a hegyek közé beszorult településen át vezető úton szállították - már a középkortól - Hegyalja borait Lengyelországba, Oroszországba és Erdélybe. Sátoraljaújhely a világörökség részét képező Tokaj-Hegyaljai borvidékhez tartozik, s a helyi hagyomány szerint az első aszúbort az újhelyi Oremus-dűlő terméséből készítették. Boros hagyományait igazolja az a háromszintes, 15 kilométer hosszú pincerendszer is, amely a város és az azt környező hegyek alatt húzódik. Napjainkban a pincék magánkézben valamint az önkormányzat tulajdonában vannak és felújításuk a közeljövőben elkezdődik. Reményeik szerint kiváló helyszínt kínál majd a bor és pálinka turizmus fogadására. Újhely belvárosának rehabilitációja keretében a főtérről és a barokk házakkal övezett Kossuth Lajos út egy részéről kitiltották az autókat és sétáló utca lett, amelynek átadását februárban tervezik.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr261708475

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A polgármester kitagadta azokat akik nem Fideszesek 2010.03.03. 00:37:58

Történelmi nap 2010. február 25-e Sátoraljaújhely történetében. A város polgármestere, Szamosvölgyi Péter kitagadta azokat akik nem Fideszesek. A város polgármestere megnyilatkozásával, kirekesztette 2/3-át a város lakóinak, ugyanis a szavazó korúak 2/...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása