Egy vörösen és kéken megvilágított helyiségben jobban ízlik a bor, mint zöld vagy fehér fénynél - derítették ki német kutatók. Az eddig is ismert volt, hogy egy ital színe befolyásolja az ízét. A Mainzi Egyetem pszichológusai arra voltak kíváncsiak, hogy befolyásolja-e az ízhatást például egy étterem megvilágítása. Az egyetem pszichológiai tanszékének kutatói ezért különböző résztanulmányokban mintegy 500 résztvevőt kérdeztek meg, ízlik-e nekik egy bizonyos bor, és mennyit lennének hajlandóak fizetni érte. Kiderült, hogy egy üveg rizlingért akár egy euróval többet is kiadnának, ha azt zöld helyett vörös fénynél szolgálnák fel - írta a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de) a Journal of Sensory Studies című szaklapban megjelent beszámolóra hivatkozva. Ezen kívül a kísérleti bort vörös fénynél másfélszer olyan édesnek érzékelték, mint fehér vagy zöld fénynél. (MTI)