Felelőtlenek a magyar utazók

2009. november 25. 09:18 - Szóbanforgó

Az Európai Járvány és Betegségmegelőzési Központ, az ECDC október végén publikálta legfrissebb európai egészségügyi összefoglalóját, melyből kiderül, hogy az unióban még mindig többezres nagyságrendben fordulnak elő olyan fertőzések, amelyek védőoltással megelőzhetőek lennének.

Az Egészségtudatos Utazásért Program tavasszal végzett online felméréséből kiderült, hogy a nyaralók 24 százaléka más földrészre utazik, azaz valószinűen egzotikus nyaralást tervez az idei esztendőben. A KSH és az online kutatás adatait összevetve ez azt jelenti, hogy Magyarországról közel 250-350 ezer ember készül olyan területre, ami komoly egészségügyi veszélyeket rejt. A magyar utazók oltási hajlandósága azonban elmarad a Nyugat-Európában tapasztalható mértéktől, míg ott az utazók közel negyede egészségügyi szempontból is felkészül utazására, különösen igaz ez a trópusi desztinációkra, addig Magyarországon a külföldre látogatók alig 10%-a van beoltva például hepatitis A és B ellen. A ritkább fertőzések és betegségek megelőzéséről pedig nem állnak rendelkezésre információk. Az Országos Epidemiológiai Központ jelentései szerint tavaly összesen 414 hepatitis vírusos fertőzés fordult elő az országban, egy behurcolt eset kapcsán ismét felbukkant nálunk a tífusz és öt utazónál maláriát mutattak ki. Annak ellenére, hogy a trópusi országokban valódi veszélyhelyzetben vannak a nyaralók, a magyar utazók védőoltási hajlandósága rendkívül alacsony.

Az Egészségtudatos Utazásért Program tavaszi kutatásának adatai szerint az utazók nem tartják veszélyesnek az úti célpontokat. A válaszadók 29%-a általában nem tudja, hogy a kiválasztott országban milyen fertőzések és egészségügyi problémák fordulnak elő, 47% meg van győződve arról, hogy ahova készül, ott nincs sem a hepatitis veszélynek, sem más fertőzésnek kitéve, csupán 24% nyilatkozott úgy, hogy hepatitis és egyéb fertőzésveszélyes országba készül. A H1N1 világjárvány kapcsán is elmondható, hogy az oltási hajlandóság messze elmarad a várakozásoktól, és nincs ez másként az utazók esetében sem, holott ők a forgalmas reptereken sokkal nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg H1N1 vírussal - tájékoztatta a Napi Turizmust Glázer Szilvia az utazaselott.hu portál munkatársa.

forrás: turizmus online

Szólj hozzá!
Címkék: szakmai

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr331550821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása