Óriási jelentőségű a Kossuth-barlangban történt feltárás

2009. november 17. 09:41 - hanyikur

Óriási a tudományos jelentősége annak a feltárásnak, amelyet az Amphora Búvár Klub tagjai a Borsod megyei Kossuth-barlangban található Reménytelen-szifonban végeztek - Jósvafő határában -, ahol több éven át tartó kutatásuk eredményeként átjutottak egy vízzel telt barlangjáraton, egy úgynevezett szifonon.

A barlangászok, a kutatók nagyon kemény munkájának köszönhető ez az eredmény, "hatalmas csapatmunkának a jutalma. Ebben benne vannak az Amphora és más búvárklub tagjai, illetve az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai, tehát mintegy félszáz ember" - mondta az MTI-nek a feltárásról Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park osztályvezetője vasárnap. Felidézte, hogy az Amphora Búvár Klub tagjai egy cseppkövekkel ékesített környezetre - ablakra - és egy tóra bukkantak a Borsod megyei Kossuth-barlangban található Reménytelen-szifonban.

A barlang az Aggteleki-karszton helyezkedik el, Jósvafő község közelében, a Nagy-Tohonya-forrás mögött. A szifon eleje "nagyon szűk csőnek" tekinthető, 90 méter után kezd el tágulni és egy hatalmas terembe, "a már említett tóba vezet" - részletezte. Hozzátette: az első megállapítás szerint ebből a teremből két szárazjárat is továbbindul, valamint a cseppkövekkel ékesített ablak mögött szintén egy újabb tó látható, amelyből feltehetően egy újabb szifon indul ki. Hangsúlyozta: az első feladat, hogy a kutatók a feltárt részt biztonságossá tegyék, csak ezután indulhat újabb "felfedezés".

Mint mondta, az Aggteleki-karsztot hatalmas barlangrendszerek hálózzák be, és egyik sincs teljes egészében feltárva. A Kossuth-barlang és rendszere a Baradla-barlanghoz és annak járataihoz hasonlítható nagyságrendileg - fogalmazott a szakember. Emlékeztetett arra, hogy a Kossuth-barlangot Kessler Hubert vezetésével 1956-ban tárták fel és ismerték meg a szifonig.  A szifon kutatása négy éve indult újra. Az Amphora Búvár Klub kutatói több éves munkájuknak köszönhetően, pénteken délután átjutottak a vízzel telt barlangjáraton, ahol megdöbbentő folytatást találtak: a szifon túloldalán egy körülbelül 15 méter széles és 30-40 méter hosszú tavat látni, amely egy gyönyörű cseppköves ablakban folytatódik - idézte a búvárok beszámolóját.

A barlang jelenleg ismert hossza másfél kilométer, azonban a víznyelők festésével lehatárolt vízgyűjtő területe meghaladja a 25 négyzetkilométert, így a szifonon túl több kilométernyi ismeretlen járat várja a kutatókat. Megjegyezte: a nemzeti park munkatársai a szifonig jelenleg is terveznek kirándulásokat, tehát addig a pontig a jó állóképességgel rendelkező látogatók is eljuthatnak. A későbbiekben - ha a megfelelő biztonságtechnikai szempontok adottak lesznek - talán tovább is merészkedhetnek majd az egyszerű, barlangi kirándulók is. (MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr961531195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása