Fórumot tartott az RMI és a regionális Szállodaszövetség

2009. február 23. 09:35 - torosziget

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és a Magyar Szállodaszövetség Északi Régiójának tagjai közös fórumot tartottak 2009. február 20-án, pénteken az egri Hunguest Hotel Flórában. A fórum témája a Kulturális Turizmus Éve és a gazdasági válság miatti tennivalók voltak. A rendezvényt sajtótájékoztató zárta. Lentebb a Heves Megyei Hírlap on-line változatában megjelent írás a fórumról:

Harmadával kevesebb a vendég a szállodákban
Az üdülési csekk jövőjének alakulása is aggodalomra ad okot

Az árak csökkentése helyett pluszszolgáltatásokkal, programcsomagokkal próbálnak több vendéget szerezni a szállodák.

Egyeztető megbeszélést tartottak Egerben a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának képviselői, és a Magyar Szállodaszövetség Északi Régiójának tagjai. Az eszmecsere tárgyai a 2009-ben meghirdetett Kulturális Turizmus Éve, illetve az idegenforgalom jelenlegi helyzete, jövője voltak.

– Húsz-harminc százalékkal csökkent idén a vendégek száma a szállodákban a tavalyi év első két hónapjához képest. Sajnos elmaradnak a céges ügyfeleink, akik ilyenkor tartottak konferenciákat, csapatépítő tréningeket. Mindez a válság miatti költségcsökkentés következménye. A piacot most a belföldi turisták jelentik – vázolta a helyzetet Bányai Róbert, a Magyar Szállodaszövetség Északi Régiójának vezetője. - A forgalmat akciókkal, reklámkampánnyal igyekszünk majd fölrázni, örülünk a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésének. Vannak jó ötleteink és termékeink, nem kérdéses a régió eladhatósága. Most már csupán a konkrét lépéseket kell megtennünk az alagút végén lévő fény felé. Meggyőződésünk, hogy az árak csökkentése helyett a szolgáltatások bővítése, komplett kulturális és szórakoztató csomagok összeállítása a megoldás. A recepciók a tulajdonosok elmondása szerint elbazárosodnak, a vendégek alkudnak a szobaárakból. A felmérések szerint az emberek inkább szeretik, ha megszervezik számukra a programokat. Így fogunk tenni.

Bányai Róbert az üdülési csekk megadóztatásáról ekképp vélekedett:
– Nem jó ötlet, ha még ezt a kis esélyt is elveszik az idegenforgalomtól, a vendéglátástól. A csekknek köszönhetően az átlagemberek is könnyebben tudtak elmenni pihenni. Szövetségünk mindent megmozgat, hogy ne legyen áfa-növelés és a járulékok se változzanak kedvezőtlen irányban.

Dr. Nagy Imre, az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság (RIB) elnöke szerint a csekkeknek hála, érezhetően ívelt fölfelé a belföldi turizmus, amely egy év alatt negyvenmilliárd forintot mozgatott meg. Ez a pénz az országban marad, visszaforgatják a cégek. Egyetértett abban, hogy nem szabad, hogy negatív hatása legyen a tervezett intézkedésnek. Idén abban reménykedik, hogy a szomszédos országokban élők nyáron közelebbi üdülési célpontokat keresnek, s hazánkat választják majd.

Az előttünk álló két évre vonatkozó akciótervben turizmusfejlesztésre 24,7 milliárd forintot irányoztak elő az Észak-magyarországi Operatív Programból. A nagy részét, mintegy tizennyolcmilliárd forintot attrakciófejlesztésre szánják, a szállásférőhelyek bővítésére vagy felújítására 4,7 milliárdot irányoztak elő. Szervezetfejlesztésre, azaz a turisztikai desztináció-menedzsmentek létrehozására, klaszterek alakítására kétmilliárdos keret lesz. Dr. Nagy Imre reméli, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség minél hamarabb jóváhagyja a tervezetet, s ki lehet írni a pályázatokat.

A RIB elnöke végezetül elmondta, az egri és környékbeli szállodák a vendégszámot és az egy férőhelyre jutó bevételt tekintve előkelő helyeken állnak az országos rangsorban. A legjobban a szalóki Shiraz, illetve az egri Korona, a Hotel Eger & Park és a Flóra szerepeltek. Bányai Róbert megjegyezte: az összbevételt tekintve korántsem ilyen jók a pozíciói a régió kereskedelmi szálláshelyeinek.

Forrás: heol.hu  2009. 02. 21. Írta: Tóth Balázs

Szólj hozzá!
Címkék: szakmai

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr63962481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása