48 óra maratoni fotózás a Medvesen

2016. május 18. 11:29 - Észak-magyarországi régió

A Salgótarján melletti Medves-fenník hazánk egyik legjobban befotózott tája. Hogy miért? Mert itt rendezik meg minden évben Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét; idén 2016. június 3-5. között. 

A Medvesi Fotós Maraton egy nemzetközi program, amelynek szervezői - azon túl, hogy a fotósoknak segítenek felfedezni egy eddig viszonylag ismeretlen tájat - abban bíznak, hogy a természetvédelmet, tájvédelmet is népszerűsíteni tudják.

medves_fotomaraton_3_1000.jpg

A Medves-fennsík hazánk egyik legváltozatosabb tája. Középkori várak romjai, vulkáni csúcsok koronázzák a térség legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkját és az onnan lefutó mély, homokkő völgyeket. A természeti, tájképi értékekben gazdag vidék a központi eleme az UNESCO védnökség alatt működő Novohrad-Nógrád Geoparknak. Ez a táj egy nemzetközi figyelemre érdemes terület, amelynek megóvását csak társadalmi összefogással lehet elérni.

Fotózás és természetvédelem?

Az ide érkező fotósok egy nagyszerű programban vehetnek részt, közel száz önkéntes segíti őket, hogy felfedezzék a tájat, elkészítsék itt legszebb fotóikat. A program mellett ingyenes számukra néhány múzeum meglátogatása és több szolgáltatás igénybevétele is. A rendezők cserébe azt várják, hogy az itt készült több ezer fotó segít majd népszerűsíteni a geoparkot és a Medvest, a tájvédelmet.

Ez tehát egy szövetség a fotósokkal. A programot Komka Péter fotóriporter és Drexler Szilárd dokumentumfilmes kezdeményezte, akik maguk is a Medves vidékén élnek és szívükön viselik a táj sorsát.
A program egyik fontos partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely természetvédelmi bemutatókat, madár- és denevérgyűrűzést, éjszakai rovarok megfigyelését szervezi a Medvesi Fotós Maraton ideje alatt. A szakemberek nemcsak bemutatót tartanak azonban, hanem tájékoztatják az érdeklődőket a természetvédelmi tevékenységükről, annak fontosságáról.

A program további partnerei a helyi önkormányzatok, múzeumok és turisztikai szolgáltatók is. Több fotós szolgáltató, információs portál segített a program népszerűsítésében, mindkét országban.
A fotós szakmai részt a Myactioncam, a Leitz-Hungária Kft., a Pixinfo.com és a Fotóbetyár képző, a Stúdió Line Foto-Technika Kft.valamint a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai biztosítják.
A szakmai partnereknek köszönhetően lesz asztrofotózás, multikopter bemutató, portré- és szabadtéri modellfotózás is. Természetesen ez utóbbiak is a medvesi táj üzenetét hordozzák majd, hiszen a modellek egy része népviseletbe öltözik.

medves_fotomaraton_2_1000.jpg

A történetének második legnagyobb ostromára készül a salgói vár

A szervezők három középkori várat is kivilágítanak: Salgót, Somoskőt, Füleket. A salgói várban a fotós workshop-ok mellett a Börzsönyi nehézgyalogosok is ott lesznek teljes páncélzatban. A Leitz-Hungári Kft. jóvoltából az extrém körülmények között készülő fotóiról és látványos városképeiről is ismert Rizsavi Tamással is találkozhatnak az érdeklődők. A Myactioncam multikoptereket vonultat fel és repülős bemutatót tart, a Stúdió Line Kft. a tájfotózáshoz nélkülözhetetlen állványokat és szűrőket mutat be.
Minden bizonnyal ennek a várnak kell majd a legnagyobb rohamot kiállnia.

medves_fotomaraton_5_1000.jpg

Erre bizony fel kell készülni!

A várak kivilágítása után a Medves-fennsíkon asztrofotózással, éjszakai tájképekkel is el lehet tölteni az időt. Alig ér véget az asztrofotózás, máris indulnak a hajnali túrák. A 48 órát komolyan gondolták a szervezők!
A fennsík pereméről nagyon szépek a napkelték, de elviszik a fotósokat olyan helyre is, ahonnan két középkori vár romjai (Salgó és Somoskő) egy képre komponálhatók. Útközben lefényképezhetik az egyedülálló somsokői íves bazaltömlést is.
Nem kell azonban megijedni! A legtöbb programelem ismétlődik a rendezvény ideje alatt, így aki lemarad a szombati túráról, az vasárnap bepótolhatja.

medves_fotomaraton_1_1000.jpg

A Medvesalja rejtett értékei

A Medvesi Fotós Maraton ideje alatt lehetőséget biztosítunk a Medvesalja felfedezésére is, hiszen ez a rejtett területen nagyon sok érték található. A gömöralmágyi templom, a péterfalai tó, a dombok lankái közé simuló kistelepülések és az ajnácskői szikla felfedezésre csábítanak. Az egyik leglátványosabb túra a szigorúan védett Pogányvárhoz vezet majd ezen a területen.
Kiváló lehetőség ez a program a füleki vár felfedezésére is, ahol a Defensores Történelmi Társulat tagjai várják a látogatókat.

Ha már maraton, akkor legyen győztese is!

A programhoz egy fotópályázat is kapcsolódik, amelyre a 48 órás fotózás során készült fényképekkel lehet majd nevezni. A táj, emberek, élővilág kategóriákban beküldött fotók külön díjazást kapnak, de kiadásra kerül egy fődíj is a legjobban teljesítő fotósnak.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága pedig különdíjat ajánl fel annak a fotósnak, akinek a fényképe a leginkább összefüggésbe hozható a természetvédelmi folyamatokkal, gyakorlati munkával.

Hozd el a családot is!

A Medves-vidéke kiváló hely a családi túrákra. A szervezők nem szeretnénk azonban azt, hogy a család többi tagja unatkozzon, amíg anyuka vagy apuka egy virág előtt hasal órákig.
Nyílt programokon bárki részt vehet, és a fotózással nem foglalkozó érdeklődők ezeket a programelemeket választhatják. A túrák mellett részük lehet különleges mentőszolgálatok bemutatójában, utazó planetárium műsorában, helyi ételeket kóstolhatnak, játszóház várja őket. E programok központja a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Oktató, Kutató és Irányító Központja lesz.

www.fotosmaraton.hu
medves_fotomaraton_4_1000.jpg

A program iránt érdeklődő fotósok jelezhetik regisztrációs szándékukat már a honlapon is, de a helyszínen mindenképpen regisztrálniuk kell majd.
A program nem jöhetett volna létre Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Ipoly Erdő Zrt. a Szuperinfó, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, az Artwork Photo, a Stúdió Line Foto-Technika Kft., az AgroCs, a Fotolab és Richard Gáspár támogatása nélkül.

A Medvesi Fotós Maraton rendezője és e cikk forrása a Novohrad-Nógrád Geopark.

www.nogradgeopark.eu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr298727466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása