Hajrá Felsőtárkány!

2013. november 18. 11:07 - Észak-magyarországi régió

felsotarkany_to_480.jpg

A Bükk nyugati kapujában fekvő Felsőtárkány mindig is jó hely volt, hisz egy falu, amit a Bükk hegység ölel körül, alapban csak jó hely lehet. Viszont az utóbbi időben Felsőtárkány szépen, lassan és felettébb magabiztosan válik az Észak-magyarországi régió egyik legvonzóbb településévé, turisztikai célpontjává.

A falu, ami Eger szomszédságában, az 669 méter magas Vár-hegy lábánál terül el, évtizedek óta a kirándulók egyik kedvenc helye. Aki csak lazulni, sétálni szeret, az biztosan ismeri a túlzások nélkül is festőinek nevezhető tavat a Szikla-forrás mellett. Az erdei kisvasút is kirándulók ezreit szállította már a Stimecz-ház irányába. A bevállalósabb túrázóknak mindig is jó start-, illetve célállomás volt Felsőtárkány egy-egy jófajta bükki túra alkalmából. A gyerkőcöknek ott volt/van az ifjúsági tábor, bringások pedig Egerből juthatnak el kerékpárúton a tóig, majd ki a Bükkbe jelzett hegyikerékpárutakon kalandozva.

Szóval tényleg kiváló alapok vannak itt. És az utóbbi években mindenféle nagyobb hacacáré nélkül Felsőtárkány nagyon beindult. Folyamatosan jöttek az újabb és újabb kezdeményezések, fejlesztések, ötletek.

A tó partján kiépült a Bükki Nemzeti Park látogatóközpontja. Kiállítások, előadások, kézműves rendezvények helyszíne, erdei iskolai foglalkozások bázisa – gyönyörű helyszínen, a falu végén, ahol az erdő már bekúszik a hátsó udvarba.

A felsőtárkányi Egres-völgy neve a hegyikerékpározók körében vált fogalommá, hisz évek óta itt rendezik meg a négy hazai mountain-bike top maraton egyikét, a Bükk Maratont. Az augusztus eleji verseny ezres nagyságrendű részvevőszámokkal büszkélkedhet. De e bringás csúcsesemény mellett rendelkezésre áll a Bükkben, középhegységi viszonyok között, egy jó és kijelölt hegyikerékpárút hálózat. Bevállalósok tehát mehetnek terepre és halmozhatják a szintkülönbségeket. Városi bringások pedig Egerből bringaúton tekerhetnek ki és kirándulhatnak egyet.

Ha eddig nem derült volna ki, hogy a Szilka-forrásnál fekvő egykori bányató a felsőtárkányi turizmus egyik alapköve (szeretjük az ilyen képzavarokat :P), akkor itt az ideje, hogy megemlítsük a tó partján otthonra találó bolhapiac sikertörténetét. Hisz havi egyszer itt található a megye egyik legnagyobb, és legszebb fekvésű bolhapiaca. Mivel Eger városvezetése nem nagyon rajongott egy belvárosi használtcikk piac ötletéért, ezért tudta magát a tárkányi bolhapiac kinőni, és ezt senki sem bánja, hisz egy vasárnap délelőtti piacos kirándulás nem mindennapi élmény.

Hogy továbbra is a tó partján maradjunk, meg kell említeni egy „igazán” „nemzetközi” „jelentőségű” „sportrendezvényt”: nyaranta itt rendezik meg az Úszó Alkalmatlanságok Világbajnokságát. A név magáért beszél, a résztvevőket pedig lécci húzza ki valaki a vízből.

És a falu szálláshelykínálat terén is tud felmutatni különlegességet, hisz itt található a Bambara Hotel, ami nem csak afrikai tematikával lepi meg a tölgyerdőben sétálókat, hanem kompromisszummentes magas szolgáltatási színvonalával is. Szóval, aki szurikáták társaságában szeretne wellnessezni és vacsorázni egy nyugat-afrikai stílusú szállodában, az pont jó helyen jár Felsőtárkányban.

És akkor nem is beszéltünk a magyar focirajongók körében futótűzként terjedő friss hírről. 2013 őszi szezonjában Détári 'Döme' Lajos a Felsőtárkány NB III-as csapatának edzője. Az tuti, hogy érdemes kijárni a Tárkány meccseire, mert a hazai pályán a volt világválogatott csatárunkat láthatjuk, ahogy győzelemre viszi a srácokat és közben pazar kilátás van a Bükk-fennsík peremén elhelyezkedő bükki Kövekre is.

Annál is inkább szurkolunk a településnek, mert a már amúgy is izgalmas paletta tovább fog bővülni. Többek között a 2014-ben elkészülő Rejtély kalandparkkal…

Hajrá Felsőtárkány!

Detari_Trollfoci.jpgForrás: trollfoci

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr925641380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása