Palócnapok Parádon

2013. július 10. 11:42 - Észak-magyarországi régió

Ez már a 27. lesz idén. 2013. július 12-14. között a palóc kultúráé a főszerep Parádon. Lesz például vadételfőző verseny, népművészeti bemutató és szabadtéri színházi est is.

"Mitől több ez, mint egy sima falunap?" - kérdezhetnénk. Nos, kezdetnek attól, hogy három napos, nem "noname mulatós sztárok" zenélnek és kettővel kevesebb a részeg. Komolyra fordítva a szót, valóban kultúrprogramnak ígérkezik. Rögtön első nap kiállításmegnyitó és táncbemutató vár ránk, este zenés nosztalgia est és az Extázis zenekar koncertje szolgáltatja a talpalávalót.

Szombaton már lényegesen több program szerepel a palettán: kezdetnek ott a vadételfőző verseny, hamisítatlan palóc ízekkel. A zsűri elnöke pedig nem kisebb név, mint Benke László, azaz mindenki Laci bácsija. Ha valaki, akkor ő megmondja a tutit. Napközben lesz még népművészeti kiállítás, lovas programok, a gyerkőcöknek pedig játszóház.

Itt azonban álljunk meg egy szóra. Nem tudom láttatok-e már látványfavágást? (azmegmi?) Északi országokban nagy kultusza van a favágásnak, mint sportnak, nálunk azonban kevésbé elterjedt. Most viszont egy ilyen favágóbemutatót is láthatunk, klasszikus módszereket vegyítve a modern technikával (láncfűrész yeah).

palócnap3.JPG

Ezután egy igazi hagyományos palóc lakodalmas menethez csatlakozhatunk, vagy csak úgy nézhetjük az út széléről, mindkettő szórakoztató lehet. Este további hagyományőrző és néptáncprogram, meg koncert, meg ilyenek, aztán végül az elmaradhatatlan tűzijáték, mert anélkül nincs rendezvény ugyebár.

Vasárnap levezetésként kevésbé sűrű a program, délelőtt a gyerekeknek magyar népmesék, délután anyáéknak népzenei koncert. Este pedig tévé helyett zenés vígjáték a szabadtéri színpadon: Majd a Papa! címmel. Ilyet úgysem láttok minden nap.

Nos dióhéjban ennyi, akit érdekel, hogy mi van a dióhéjon kívül, az nézzen szét itt:

http://www.parad.hu/hirek_2013/0605/paloc_program.pdf

Azt hiszem összességében elég jól szórakozhatunk ezen a hétvégén is, egy kis palóc kultúra és falusi levegő pedig biztosan nem árt meg senkinek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr945398797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása