A Vörös-kő forrás ismét megindult (videóval)

2013. március 13. 12:08 - Észak-magyarországi régió

A Bükki Nemzeti Park felvételén nagyon jól látszik, hogy az ország egyik leghíresebb időszaki forrása ismét üzemel. Felsőtárkányból egy kisvasutas túra keretén belül szépen megközelíthető a forrás.

A múlt hét közepén jelezték hogy ismét működik az időszakos forrás a Vörös-kőnél. 

Az időjárás enyhülésével a Bükk-fennsíkon összegyűlt hó intenzív olvadása és az esőzések eredményeként a karsztos kőzetekben hirtelen leszivárgó olvadékvíz. Ilyenkor megemeli a mélyben tárolt karsztvíz szintjét olyan mértékben, hogy az a 450-500 m tengerszint feletti magasságban található időszakos forrásoknál megjelenik és robajjal tör a felszínre.  A Vörös-kő forrás „szökőkútként" fellövellő vízoszlopa az intenzív szakaszban másfél métert is meghaladhatja, majd hetek elteltével csillapodik és a száraz időjárás beálltával a forrás lassan elapad.
A jelenség tavasszal a leggyakoribb, de csapadékos években tartós zivatarok után nyáron, vagy ősszel is előfordulhat.

Akik a jelenséget közelről szeretnék megnézni, azok a felsőtárkányi kisvasút Stimetz-házi végállomásától a Vörös-kő völgyben vezető erdészeti úton egy órás sétával érhetik el.
Felhívjuk a kirándulók figyelmét arra, hogy a forrásnál a Vörös-kő fokozottan védett terület nem látogatható!

Ajánlott program a környéken: a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Látogatóközpont (felsőtárkányi tónál) Karszt és Élővilága c. kiállításának megtekintése (nyitva: szerda-vasárnap 10:00-16:00-ig, áprilistól szeptemberig hétvégi- és ünnepnapokon 10:00-18:00-ig). tel.: 36-534078

Forrás: http://indavideo.hu/video/Megindult_a_voros-ko_forras

Szólj hozzá!
Címkék: természet bükk

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr665132535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása