Végéhez közeledik a lillafüredi kisvasút fejlesztése

2010. szeptember 28. 10:56 - Ákos23

A végéhez közeledik a LÁEV ökoturisztikai fejlesztését célzó projekt. A beruházás során felújítják a lillafüredi állomásépületet, fedett várót, és új végponti állomásépületet építenek Garadnán, és hibridhajtásúvá alakítják az egyik mozdonyt. Az építési munkák januárban kezdődtek, és jövő hónapban várhatóan minden helyszínen be is fejeződnek.
Mátrai Imre, a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút üzemigazgatója elmondta: mivel ökoturisztikai fejlesztésről van szó, a felújítások nem csak a peronok és állomásépületek építéséről szólnak. A garadnai állomástól indul jelenleg is a Pisztráng tanösvény, ezt felújítják majd a tervek szerint, de túl ezen mind Lillafüredről, mind pedig Garadnáról indul majd több tanösvény is a jövőben.
Októberre ígérték, és várhatóan a hónapban be is fejeződnek majd a felújítási, illetve építési munkák a két állomáson. Lillafüreden a megújuló épület az 1927-es, átadás korabeli, eredeti arculatát kapja vissza. A váróterem mögött kap helyet egy Ökoturisztikai központ és a tervek szerint ide kerülne át a most még Garadnán található vasúttörténeti múzeum is. Az emeleten pedig, a tervek szerint a Bükki Nemzeti Park irodái és kiállítóhelye kapna teret. Garadnán vasúti végpont épült, fogadóépülettel, melyben jegykiadó helyiség, és mellékhelyiség is található. Ezen az állomáson is lesz Ökoturisztikai központ, itt egy erdei múzeum található majd a jövőben. – Az Európai Unió által támogatott beruházásnak ugyan nem része, de új, díszkővel ellátott peron is épül Garadnán, mely akadálymentes lesz, csakúgy, mint a már szinte teljesen kész új fogadóépület – mondta el Mátrai Imre.
Mindezen túl, országosan is egyedülálló vasúti fejlesztést hajt végre a Lillafüredi Állami erdei Kisvasút, ugyanis még mindig ennek a projektnek a részeként hibridhajtásúvá alakítanak egy mozdonyt. Mint megtudtuk ez a munka is a végéhez közeleg, a héten várhatóan a színezése is elkészül. – A mozdony egy 1929-ben Lillafüredre került mozdonnyal azonos mélykék, és krémszínű színezést kap majd. Az akkor idekerült mozdony váltotta le a gőzvontatást benzinesre. A most elkészülő hibridhajtású mozdony nagyjából ugyanekkora technológiai ugrást jelent, színezés tehát egyfajta jelképe is ennek – mondta az üzemigazgató.
Jól állnak a helyreállítási munkák a Papírgyár mögötti pályaszakaszon, ahol a korábbi nagy esőzések után megcsúszott a domboldal. - A támfalak már elkészültek, jelenleg köveket hord a helyszínre a kivitelező, valamint gépeinkkel mi is besegítünk. Ha minden jól alakul, október közepére szeretnénk visszaállítani a menetrendi vonatokat a Dorottya utcai végállomásig – zárta a LÁEV üzemigazgatója.

Forrás: www.minap.hu
 

Szólj hozzá!
Címkék: miskolc baz

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr802329055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása