Nyeregbe vidék! Nyeregbe Magyarország!

2010. április 29. 16:18 - hanyikur

„Közhírré tétetik, hogy Palócország eme szegletében vágtaselejtező rendeztetik, melyen az elsők közt is első, derék lovas kerestetik! A győztes az országos Nemzeti Vágta versenyén településének és családjának büszkeségére megmérettetik, kétmillió forintos nevezési díja általunk befizettetik! Településének értékei vásárunk forgatagában közkinccsé tétetik!”

A hagyományokhoz híven Nemzeti Vágtát rendeznek Budapesten, a Hősök terén június 2. és 6. között. Európa egyik legnagyobb lovas rendezvénye előtt azonban az ország több mint tíz vidéki helyszínén tartanak előfutamokat, amelynek egyik állomása Palócföld, azon belül is Mátranovák lesz.

A versenynek május 15-én, szombaton a Faluhely major ad otthont. A kis település nagy eseménynek néz elébe. Földi Ádám, a verseny egyik főszervezője elmondta: a májusi rendezvényről már az egyik legnépszerűbb rádió műsorában is beszámoltak.

A Nemzeti Vágta hivatalos partnere a Class FM rádió reggeli showjában hangzott el egy felhívás, miszerint a Nemzeti Vágta előfutamait szervező településektől pályamunkákat várnak annak eldöntésére, hogy mely előfutamon vegyen részt a Morning Show csapata. Csupán egy játék, de ez a játék tudatosította mindannyinkban, hogy térségünk egy olyan lehetőség előtt áll, amire már nagyon régen nem volt példa. Mátranovák település kapta azt a nemes és felelősségteljes feladatot, hogy mindannyiunk helyzetét képviselje, itthon Palócföldön.

A Nemzeti Vágta a vidéki előfutamok meghirdetésével felvállalta, hogy a vidék hangjává váljon. Mondhatja bárki, hogy ez egy turisztikai attrakció, igen igaza van! De annak is igaza van, aki szerint ez jelenleg az egyetlen lehetőség arra, hogy beszéljünk egy kicsit a vidéki életről, lehetőségeinkről, önmagunkról, és mindezt úgy, hogy az az országon innen és túl meghallgatásra találjon – közölte, majd hozzátette: – A rádióban sikerült adásba kerülnünk és pályamunkánk osztatlan sikert aratott. Az általa közvetített üzenet úgy gondolom egyértelmű: patkónkat a képviselő-testület alsónadrágjaiból állítottuk össze, ez fogta közre Várkonyi Andi huszár karikatúráját és szlogenünket, miszerint „Bár ráment a gatyánk is, a lovunk sem a régi, a nemzetért vágtázni mégis megéri”. Mindezt persze palócul írva, így a könnyebb kiejtés végett csatoltunk egy kis pálinkát is hozzá, illetve Gajdár Zoltán pékmester míves patkókenyerét.

Mint megtudtuk, a Palóc Vágta elsődleges célja, hogy hidat képezzen az egykori palócföldi települések országhatáron inneni és a határon túli közösségei között, illetve, hogy egy felhőtlen nap keretein belül mutassa meg a palóc népi kultúra megőrzött értékeit, a népi humorra, a palócok sokat emlegetett agyafúrtságára épített programok keretein belül. Természetesen a rendezvény középpontjában a ló áll, illetve a ló és az ember kapcsolata. Ennek megfelelően a napot végigkísérik a lovas programok, lovaglási lehetőséggel, kocsikázással és még sok egyéb érdekességgel. A nap fénypontja a vágta lesz – amely a Nemzeti Vágta szabályai szerint zajlik – ahol a szervezők munkáját egy hivatalos stáb fogja segíteni.

Az előkészületek a héten már javában zajlanak a településen. Csupán a pálya és a rendezvényterek előkészítése több mint száz önkéntes, civil segítő összehangolt munkájával zajlik. Az önkormányzatnak minden segítő partnerre szüksége van egy ilyen léptékű rendezvény lebonyolításához, hiszen Mátranovák a legkisebb település az országban, ahol előfutamot rendezhetnek – tudatta Földi Ádám. – A Nemzeti Vágta országos partnerein kívül elsősorban helyi és környékbeli szolgáltatók lesznek jelen a rendezvényen, melynek révén a palóc ízek is megjelennek a kínálatban. A szervezők több ezer ember megjelenésére számítanak, ennek megfelelően a majoron belül több helyszínt alakítanak ki, így a gyerekektől a nagyszülőkig, mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabb programot. Lesz vásári forgatag, s játszóházak, kiállítások is várják majd az érdeklődőket.

A rendhagyó programok mindegyike egyben a térség értékeire is felhívja a figyelmet, hiszen a legtöbb, amit nyerhetünk, az saját magunk, környezetünk megismerése, újfajta kapcsolati hálók kialakulása létező értékeink mentén. Ebben a szellemiségben lesz jelen a bátonyterenyei kistérség kiállító kamionja is, amely a rendezvényt megelőzően két héten át járja a kistérség falvait, bemutatva azokat a helyi értékeket, érdekes embereket, egyesületeket, amelyekre a hétköznapok során nem jut elég figyelem – közölte a szervező, akinek elmondása szerint a kölcsönös együttműködésre ma éppúgy szüksége van ezen közösségeknek, mint egykoron.

Minél többen lesznek május 15-én, ezek a kapcsolatok annál erősebbé válnak és hangjuk annál messzebbre juthat el szerte az országban, és azon túl.

további információ:www.matranovak.hu www.faluhelymajor.hu

forrás: www.heol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr801962243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása