A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) hírlevele szerint számos érdeklődő kereste fel központi irodájukat, mert a televízióban és különböző APEH-os fórumokon arról értesültek, hogy a falusi vendéglátók csak vállalkozási formában biztosíthatnak étkezést vendégeiknek. Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának főosztályvezetője a Fatosznak elmondta, ilyen tájékoztatást nem adott ki a hatóság, és nincs olyan jogszabályi háttér, amely étkezés biztosításakor előírná a falusi vendéglátók számára a vállalkozási formát. Többször felmerült kérdésként az is, hogy az átalányadózók hogyan adjanak számlát az alkalmankénti étkeztetésről. A főosztályvezető felhívta a figyelmet, hogy az átalányadó kizárólag szállásadáshoz kapcsolódik, az étkeztetést külön be kell jelenteni az APEH-hoz, s az ehhez a tevékenységhez köthető SZJ számmal állíthat ki számlát a vendéglátó. A Fatosz a napokban hivatalos állásfoglalást kér a fenti és további kérdésekről. A szövetség a honlapján adózási tudnivalókat bemutató menüpontot alakított ki.
Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin