Megkezdődött a VITOUR2

2010. február 05. 11:25 - Papp Tünde

Tíz világörökségi borvidék képviselőinek részvételével megkezdődött 2010. február 3-án  a VITOUR2 projekt az Észak-olaszországi Cinque Terrén. Míg a korábbi VITOUR projekt a hálózatfejlesztésről és egymás megismeréséről szólt, illetve kidolgozásra kerültek a borvidékek közös megjelenítését szolgáló közös marketingeszközök,  a VITOUR2 célja elsősorban a gyakorlati tapasztalatok átadása-átvétele elsősorban a tájképvédelem területén, de természetesen a szociális és foglalkoztatási problémák megoldásának lehetőségeit, valamint az idegenforgalom élénkítésének kérdése is a terítékre kerül.
A tanácskozás előestéjén elsősorban a világgazdasági válság által felvetett kérdésekről esett szó. A válság hatásait mára már az egész Tokaji Borvidék is megérzi, bezárt turisztikai szolgáltató egységek, eladó pincészetek jelzik, miközben 2010-2011-ben 15%-os lehet az előző évekhez képest a forgalom-visszaesés.
A válság más világörökségi borvidékek menedzsmentje számára is új kihívásokat jelentett és jelent. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a borvidékek sínylették meg inkább a válságot, amelyek egyetlen termékre, a borra építenek. Ahol több termékre is építeni lehet, ott a termékskála újrastrukturálása jelentette / jelenti a kiutat a válságból. Németországban pl. a borturizmus és kulturális turizmus helyett az egészségturizmusra fókuszálnak mind a marketingben, mind a termékfejlesztésben (pl. helyi alapanyagokból wellness termékek készítése), hasonlóképpen Cinque Terrén is, ahol a helyi alapanyagokból készült kozmetikai eszközökre és szintén helyi alapanyagokból készülő élelmiszerekre helyezik a fő hangsúlyt. Emellett, illetve ezen termékek reklámozása révén (természetesen minden terméken rajta van a világörökségi logó és az adott desztináció neve, hiszen máshol nemcsak a bort, hanem az egyéb helyi termékeket is a desztináció márkájának égisze alatt forgalmazzák) élénkítik a borvásárlást és a turisztikai forgalmat is.
A megbeszélés sorozat és tapasztalatcsere Riomaggiore-ban még három napon keresztül folytatódik.

Forrás: www.tokaj-turizmus.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr621731275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása