Szenzációs barlang a Bükkben

2009. november 17. 11:26 - hanyikur

Bükki és bakonyi barlangkutatók feltárták az első és egyetlen hazai átmenőbarlangot a Bükk-fennsíkon.

Az átmenőbarlang elnevezés olyan üregrendszert jelent, amelynek a vízvezető járata a víznyelőtől a forrásig ismert és bejárható. Duska Józseftől, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójától megtudtuk: a különleges barlangrendszer a Bükk-fennsíkon, a Szivárvány-barlang és a Sebes-barlang összeköttetése révén vált ismertté.

A Sebes-barlangban még 2006. áprilisában 200 méternyi új járatot tárt fel a miskolci Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület Kiss János vezetésével. A munkát újabb feltárások sora követte. A Szivárvány-barlangot pedig a Bakonyi Barlangkutatók Szövetsége és a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület tagjai közösen, Sűrű Péter vezetésével tárták fel idén júniusban először néhány száz méter, majd a nyár folyamán körülbelül két kilométer hosszúságban.

A két barlang között a Sebes-barlang irányából teremtettek összeköttetést. A barlangrendszer becsült összhossza meghaladja a három kilométert. Az időszakosan aktív vízvezető járatrendszerre a szűk keresztmetszetek a jellemzőek, helyeként nagyobb termesedésekkel, gazdag oldásos és eróziós formakinccsel, cseppkőképződményekkel. A Szivárvány-Sebes barlangrendszer a harmadik olyan bükki üreg, amelyet két független barlang összeköttetésének megteremtésével tártak fel, azonban az egyetlen és első olyan Magyarországon, amely a víznyelőtől a forrásig feltárt és bejárható, úgynevezett átmenőbarlang.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága lezárta a barlangrendszer bejáratait, a barlangjáratok térképezése megkezdődött. A föld alatti képződmények védelme érdekében a barlangban csak kutatási célú túrák engedélyezettek.

Szólj hozzá!
Címkék: természet bükk

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr661531291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása