Bor-kő túrák Észak-Magyarországon

2016. október 28. 12:43 - Észak-magyarországi régió

A hűvösebb idővel se maradjatok otthon, ilyenkor is sok lehetőség vár benneteket a szabadban. Ennek apropóján gondoltunk egy merészet és régiónk néhány boros helyszínét párosítottuk egyedülálló természeti kincseinkkel. 

bor-ko_nyito.jpg

Tokaj-Hegyalja + Megyer-hegyi tengerszem

A Tokaji Borvidék vagy más néven Tokaj-Hegyaljai Borvidék hazánk egyik legkiemelkedőbb borvidéke, amelynek központja Tokaj. Ha itt jársz, mindenképpen kóstold meg a híres-neves Tokaji Aszút, amely a 17. században indult hódító útjára. Különleges zamatát a kései szüretnek és a borkészítési eljárásnak köszönheti, palackképességét 8-10 éves korában éri el.

A kellemes tokaji „aszúzás” után az ország egyedülálló természeti csodája, a Megyer-hegyi tengerszem felé vegyétek az irányt. Eredetileg itt bányászták az érczúzók és gabonaőrlők malomköveit, ennek a bányának a fejtési gödrében jött létre a helyenként 6,5 méter mélységet is elérő tó.  A tengerszemhez számos turistaösvény vezet, a 70 méter magas sziklafal tetején korlátok védik a kíváncsi látogatók biztonságát.

www.tokaj-turizmus.hu
www.sarospatak.varosom.hu 


megyer-hegyi_tengerszem_funder_hu.jpg

Forrás: www.funder.hu

Szomolya + Királyszéke kaptárkő

Az Egri borvidék délkeleti csücskében, a cseresznyéiről és a borairól híres Szomolyán igazán finom nedűket kóstolhatunk meg. A szomolyai borozás után – vagy éppen előtte – mindenképpen érdemes ellátogatni a közelben található különleges kaptárkövekhez. A bükkaljai kaptárkövek közül a legismertebb a Királyszéke, ez rendelkezik a legtöbb, 48 darab fülkével. Sőt, a sziklát átszelő Kutyaszorító nevű hasadékban is találunk fülkét, azonban ennek csupán a hátlapja maradt fenn, de 112 cm-es magasságával így is a legnagyobb ismert kaptárfülke. Ennél a IV. sziklavonulatnál, ahol a Királyszéke is található, feltűnően sok a nagyméretű fülke, átlagban 64,7 cm-esek, de sok helyen meghaladja a 80-90 cm-t is.

www.egriborut.hu
www.kaptarko.hu

kiralyszeke_kaptarko.jpgForrás: www.kaptarko.hu

Gyöngyös + ásványgyűjtés

A Mátra lábánál járva a farkasmályi pincesorra muszáj betérni, amely Mátrai borvidék egyik gyöngyszeme. Ezen a pincesoron már a 13. században 26 pince állt, ahol megtaláljuk még Európa egyik legnagyobb kézzel vájt pincéjét is. Egyedülállóan finom boraival hosszas maradásra csábít minket. A kellemes borozás után pedig irány ásványokat gyűjteni!

A Mátra Ásványház tavasztól őszig vár minden érdeklődőt az ásványgyűjtő túráikon. Ezeket a túrákat a Mátra különböző pontjain rendezik meg, mint például Parádsasvár, Gyöngyöstarján, Mátraszentimre, Gyöngyösoroszi. Ezeken a területeken igen sokféle ásvánnyal találkozhatnak a résztvevők, garantáltan mindenkit elkápráztatnak szépségükkel. Igény esetén felszerelést is biztosítanak, hogy a kevésbé gyakorlott ásványgyűjtők is megtalálják a kincset.

www.farkasmalyipincesor.hu

www.asvanytura.hu 

asvany_gyongyostarjan1.jpgForrás: www.asvanytura.hu

Verpelét és környéke + Vár-hegy vulkanikus kúp

Az Egri borvidéken belül a Debrői körzethez tartozó Verpeléten és környékén sincs hiány zamatos borokból, innen a legismertebb fajta a Debrői Hárslevelű. A finom nedű mellé pedig lenyűgöző természeti környezet dukál. A Vár-hegy nevet viselő vulkáni kúp Verpelétről Tarnaszentmáriáról haladva közelíthető meg, a tengerszint felett 200 méterrel helyezkedik el, mintegy 60 méterre emelkedik ki a földből. Ez a képződmény hazánk egyetlen, csaknem épségben megmaradt vulkáni kúpja. Nem messze innen, Feldebrőn érdemes ellátogatni az altemplomhoz, amelyet egyes feltételezések szerint már 965-ben megépítettek. Aba Sámuel egykori nyughelye is itt volt, hamvai azonban ma már az abasári monostorban vannak elhelyezve.

www.egriborut.hu
www.gyongyos-matra.hu

 

varhegy.jpgForrás: www.panoramio.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr811736141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása