Gömöri Gyümölcsfesztivál

2014. szeptember 08. 16:16 - Észak-magyarországi régió

2014. szeptember 13. szombaton rendezi a Gömöri Gyümölcsfesztivált a Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület. Az egyre inkább hagyománnyá váló fesztivál helyszíne az aggteleki Baradla-barlang előtti fogadótér, időpontja pedig - a „Gömöri nyakas” szilva éréséhez igazodik.

baradla.jpg

Amivel vár az VI. Gömöri Gyümölcsfesztivál:

  • Lekvárfőzés
  • gyümölcstermékek versenye
  • szakmai konferencia
  • térségi gyümölcs- és gombafajták kiállítása
  • kézműves és helyi termék kirakodóvásár

Kulturális kísérő programok:

  • játszóház
  • bábszínház
  • koncertek
  • táncház 

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország egyik legszebb, legérintetlenebb része. A Szlovákiába is átnyúló északi része a Szuha vidék, a Gömöri falvak. Ezeknek a falvaknak az összefogása hozta létre már hatodik alkalommal a szeptemberi gyümölcsfesztivált. A műsorszámokban megismerhetjük ennek a viszonylag ismeretlen vidéknek jellegzetes népszokásait.

Részletesebben a rendezvényről ITT

SZILVALEKVÁRFŐZÉS
A résztvevő gömöri települések saját szilvalekvárt főznek a helyszínen, üstben. A látogatók a lekvárokból kóstolót kaphatnak, kemencében erre az alkalomra sütött különleges minőségű kenyéren.

GYÜMÖLCSTERMÉKEK VERSENYE

A települések standjain gömöri szilvás gombócot, párán főtt gombócot, derelyét kóstoltatnak a települések csapatai, továbbá aszalványok, szörpök, lekvárok, más házi gyümölcstermékek is terítékre kerülnek. A helyszínen lekvár ugyan csak kisebb tételben hozzáférhető, de lehetőség nyílik nagyobb tételek megrendelésére, közvetlen termelő-fogyasztó kapcsolat kialakítására.

TÉRSÉGI GYÜMÖLCS- ÉS GOMBAFAJTÁK KIÁLLÍTÁSA
A kiállításra minden résztvevő településről érkezik „minta”, a falvak öreg gyümölcsfáinak termése. A kiállítást fajtahatározó szolgáltatás kíséri: bárki, akinek nem ismert fajtájú gyümölcs van birtokában, elhozhatja a rendezvényre, ahol szakértő határozza meg a gyümölcs fajtáját.

Kézműves és helyi termék kirakodóvásár. A rendezvényhez immár hozzá tartozik, hogy felvonultatjuk térségünk kézműveseinek termelőinek kínálatát.

Játszóház a gyermekeknek, ügyességi játékok felnőtteknek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr426680659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása