Régi legenda – új köntösben

2014. február 17. 09:05 - Észak-magyarországi régió

Hétvégi programajánlónk ezúttal a Becherovka Miskolci Kocsonyafarsangot veszi célkeresztbe, ahol 2014. február 20-23. között hódolhatunk a kocsonya, a finom italok és a remek koncertek élvezetének.

Országosan ismert a mondás: Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka. A mondás alapjául egy régi legenda szolgál, amelyet sokan sokféleképpen meséltek. 1911-ben Szendrei János így ír:

„A vasúti forgalom megnyitása előtti időkben a Gömör vidék és Budapest közötti felsőmagyarországi kereskedelmet többnyire gömöri fuvarosok, úgynevezett furmányosok közvetítették. Miskolc városa ezeknek közbenső állomása volt. Itt rendesen a Szentpéteri kapuban lévő Szarvas, Törökfő és a Magyar huszár czímű kisebb vendégfogadókban szállottak meg éjszakára. Egy felső-gömöri tót furmányos is a Magyar huszárba tért be a napszálltakor. Vacsorát kért a korcsmárosnétól, még pedig kocsonyát. Az asszonyka kit a nép fantáziája bizonyos, szemmel látható tekinteteknél fogva Potyka Kati becéző névvel ruházott fel, mindjárt sarkon fordult és a ház alatti sötét pinczéből felhozott egy tányérral. Eleibe tette a vendégnek. A tót atyafi takarékos étvággyal neki lát a vacsorának (…) egyszerre csak ijedten ejti el a villát és így kiált fel: - „Jáj, jáj, korcsmárosné, annak a kocsonyának szeme is van, sag úgy hunyorgatya felim! Potyka Kati asszony odabokázott és elhülve konstatálta, hogy igazat szólt a vendég. Egy izmos termetű béka, mely majdnem derékig a kocsonyába volt fagyva, esdeklő pillantásokat vetett feléjük a szabadulásért. – No ennek pechje volt! – mondá Kati flegmatikusan és a tűzhelynél kiengesztelte a fagyos jószágot... A különös jelenet nagy hahotát keltett…”

Természetesen a miskolciak sem békával készítik a kedvelt téli ételt, hisz a klasszikus recept sertéshúst ír elő. Ha azonban tél végén a kocsonya ünnepére kerül sor Miskolcon, a modern konyha követelményeinek és a látványnak megfelelve sokféle összetevője lehet a mai kocsonyáknak. A téli étel mellé pedig téli ital is dukál. A hagyományos forralt bor és jó magyar pálinka mellé az idén a Becherovka is felsorakozott, hogy támogatója, névadója legyen a február végi kocsonyaünnepnek.

A programok négy helyszínen zajlanak majd a belvárosban a február 20. csütörtöki megnyitótól a vasárnap esti koncertekig

A Becherovka Kocsonyafarsang programfüzete online, lapozgatható formában már elérhető a következő linken:
http://www.hellomiskolc.hu/catalogs/Main.php?MagID=1&MagNo=53

Mobil applikáción, magyar, angol, német és lengyel nyelven: 
http://guideathand.com/hu/sight/19613  (letöltés után az Barangolás / Események fülön napi bontásban, részletes eseménynaptár)

Napi bontásban és helyszínek szerint, könnyen áttekinthetően: 
http://www.hellomiskolc.hu/becherovka-miskolci-kocsonyafarsang-p-2292.html

miskolci_kocsonya_kepeslap.jpg

Képeslap 1940-ből - Forrás: MIDMAR Kft.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr965817974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása