Téli Mátra – interjú Keresztesi Koppánnyal

2013. november 28. 14:38 - Észak-magyarországi régió

teli_matra_01.jpg

A Mátrába bármelyik évszakban érdemes ellátogatni, hisz a hegység a legkülönfélébb aktív turisztikai lehetőségeket kínálja a látogatóknak. Az évvége közeledtével most a téli Mátráról kérdezzük Keresztesi Koppányt, aki a terület, a helyi turizmus és a különböző aktív turisztikai ágak avatott ismerője. Koppány amellett, hogy a Tourinform iroda munkatársa, évek óta síoktató, túravezető, nordic walking edző, hegymászó, és ha ez nem lenne elég, akkor elmondhatjuk, hogy a méhészetben és mézkészítésben is otthonosan mozog.

A Mátra télen is sok lehetőséget nyújt az ide látogatóknak. Kérhetnénk egy gyors leltárt ezekről? Mi mindent lehet a havas hegységben csinálni?

Keresztesi Koppány: - Soroljam? Síelni, snowboardozni, sífutni, sítúrázni, szánkózni (ennek egyik speciális fajtája a snowtubing), korcsolyázni, kutyaszánozni és újabb „őrületként” airbordozni. És természetesen gyönyörű havas gyalogtúrákat tenni.

Télen talán a síelés a legnépszerűbb nálatok. Hol érdemes síelni a Mátrában, és meddig tart a síszezon?

Keresztesi Koppány: Két, országos viszonylatban is igen népszerű sícentrumunk van. Egyik a mátraszentistváni Sípark, a másik a kékestetői sícentrum. A hóágyúknak köszönhetően a szezon december közepén elindul, és egész márciusig kitart. A tavalyi évben például a Sípark 106 napos síszezont produkált, de átlagosan 90-95 napos szezonok a jellemzőek.

A Mátrában jól felfestett turistaút hálózat van. Érdemes télen egy nagyobb túrába belevágni?

Keresztesi Koppány: Természetesen, hiszen a havas túra egy teljesen új élményt ad. Azért meg kell jegyezni, hogy a hótaposás, és a hideg több energiát igényel, valamint korábban is sötétedik, így a szokásosnál rövidebb túrákat érdemes tervezni. De aki szereti a kihívásokat, annak ajánlom a januári Téli Mátra Teljesítménytúra, a februári Kiss Péter Emléktúra, vagy a márciusi Mátrahegy Teljesítménytúra valamelyik résztávját.

A síelés mellett milyen turisztikai aktivitásokat ajánlasz télre?

Keresztesi Koppány: Sífutást, vagy ha kicsit kalandosabbak vagyunk, sítúrázást. Újabb mátrai aktivitás az airboard - ami valójában egy felfújható szánkó, melyre rá kell hasalni - amivel vezetett túra keretében (amennyiben a hóviszonyok adottak) Kékestetőről Mátrafüredig egy 7 km-es erdei pályán csúszhatunk. De akinek elege van a hidegből, annak a nagyobb mátrai hotelek wellness részlege nyújthat egy kis ellazulást. Kiegészítő programként ajánlhatóak a múzeumaink, kiállításaink bármelyike.

teli_matra1_480.jpg

Egynapos kiruccanás vagy több nap ottalvással? Mit javasolsz?

Keresztesi Koppány: Mindenképp több nap eltöltését javaslom! Bár egy-egy napra is elérhető távolságra vagyunk, de a Mátra téli arca, a szolgáltatások több napos élményt garantálnak.

Milyen előkészületeket ajánlasz egy mátrai téli naphoz? Mire kell különösen figyelni a látogatóknak, mi az, amit feltétlenül hozzanak magukkal annak érdekében, hogy egy élménydús napot eltölthessenek a téli Mátrában?

Keresztesi Koppány: Elsősorban figyeljék az időjárás jelentést, de ne ijedjenek meg tőle! Talán kevesen tudják, de hazánkban, a téli hónapokban Kékestetőn a legmagasabb a napsütéses órák száma. Sokszor hetekig lenn ködös, felhős az idő, de a Mátrában jó eséllyel süt a nap. Higgyünk a szemünknek, és nézzük meg a sípályák webkameráit!
Mátrába autózóknak mindenképp téli gumi ajánlott, de egy hóláncot is érdemes betenni. Az utakat rendszeresen takarítják, de jó minden eshetőségre felkészülni.

Idén van valamilyen újdonság, új fejlesztés?

Keresztesi Koppány: A sípályáink terén idén nincs nagy újdonság, de úgy gondolom, a meglévő infrastruktúra és pályák a hazai viszonyokhoz képest maximális élményt nyújtanak.
Ami viszont újdonság, hogy Gyöngyösön, a Nagytemplom előtt, egy 600 nm-es műjégpályának köszönhetően december 5-től február 28-ig korcsolyázhatunk.

Télen milyen rendezvények, bulik, események vannak a Mátrában, amelyekre külön felhívnád a figyelmet?

Keresztesi Koppány: Sípályáinkon rendszeresek a snowboard és amatőr síversenyek, hétvégék. Ami biztos, hogy január 23-26-között Hófesztivál lesz a Síparkban. Szintén január 25-én lesz a népszerű Téli Mátra Teljesítménytúra. Február 15-én Kiss Péter Emléktúra, és március 8-án Mátrahegy Teljesítménytúra.

Szálláshelyek kapcsán tapasztalataink szerint jól áll a Mátra. Hol érdemes a neten keresgélni, körülnézni akár szállások, akár programok, ajánlatok kapcsán?

Keresztesi Koppány: - Igyekszünk minden mátrai turisztikai információt (legyen az szálláshely, esemény, látnivaló…) a gyongyos-matra.hu honlapon koncentrálni. Emellett aktuális hóhelyzetről a Facebook oldalunkon is naprakész információkat adunk. Elutazás előtt pedig mindenképp nézzük meg a sípályák honlapjait, webkameráit (www.sipark.hu, www.matracentrum.hu).

Köszönjük az információkat! És sok szép havas mátrai napot kívánunk neked és magunknak!

Net: gyongyos-matra.hu

Tipp: Magyarország 10 legmagasabb hegycsúcsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr595661133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása