Északi várak útján VIII. - Szép tájak és történelmi falak bűvöletében

2013. április 23. 15:00 - Észak-magyarországi régió

Érdemes felfedező útra indulnunk az északi várak útján! Az ország legszebb tájait és a történelmi idők hangulatát egyszerre élvezhetik azok, akikben kalandvágy ébred egy középkori időutazásra. A történelmi épületek legtöbbjében várjátékokat és kulturális programokat szerveznek, a legújabb attrakció a 3D-s vetítés és a kronoszkóp, mindkettő elevenen idézi meg a középkori mindennapok hangulatát. Nyolc héten át tartó sorozatunkban bemutatkoznak Észak-Magyarország legnépszerűbb várai.

Kirándulók kedvelt célpontjai azok a várak és romok, amikhez a legszebb tájainkon vezet túra útvonal. Az erődített falak plusz látványosságot nyújtanak a természet szépségének élvezete közben.

A rakacai márványból épült Szádvár romjaihoz 460 méteres tengerszint feletti magasságig kell felkapaszkodnunk. Megéri a sétát, ugyanis a Várhegyről páratlan körpanoráma tárul elénk. Az Aggteleki-karszt erdői és a szlovák oldalon magasodó hegyek lélegzetelállítóak a messzeségben. Szádvár több mint három évszázada lakatlan, 1688-ban felgyújtották és a sorsára hagyták. Mivel 1920-tól a határ közelsége miatt a terület tiltott zóna volt, a romokat – a kirándulók örömére - visszahódította a természet. Régészek irányításával civilek, a Szádvári Baráti Kör tagjai tártak fel föld alá került részeket, a leleteket a miskolci Hermann Ottó Múzeumba szállították. 2013-ban is kétszer rendeznek Vármentő Hétvégét: március 14-17. között és októberben bárki részt vehet a feltárások folytatásában. (Megközelítése: Szögliget község után két kilométerrel, a pihenőhelyként üzemelő Szalamandra turistaháznál parkolhatunk le, onnan a piros turistajelzést követve sétálhatunk fel a Várhegyre.)

boldogkő7.JPG

Boldogkő vára a Hernád folyó völgyének keleti oldalán, egy távolról is jól látható sziklaszirten áll. Azon kőváraink közé tartozik, melyet tatárjárás után emeltek IV. Béla király ösztönzésére. A háromszáz éve felrobbantott várat műemléki igényességgel állították helyre. A félelmetes „oroszlánszikla” szirtjére épített kijárón sétálva mintha a táj fölött lebegnénk. Közép-Európa legnagyobb ólomkatona bemutatója a várban berendezett, több ezer elemből álló kiállítás, amely a magyar történelem legfontosabb eseményeit és csatáit ábrázolja. (Információ: www.boldogkovaralja.hu)

Regéc vára és a vadregényes táj szintén a kirándulóknak nyújt igazi élményt. 1686-ban a császáriak felrobbantották, jelenleg a vár középső szakaszának palotafalait láthatjuk helyreállítva, és tiszta időben ablaknyílásain a messzi távolba tekinthetünk, ahogy az 1670-es és 80-as években tehették egykor a vár leghíresebb lakói, II. Rákóczi Ferenc és édesanyja, Zrínyi Ilona. Az özvegyet szerelem fűzte a bujdosó kurucok vezéréhez, Thököly Imréhez, akivel összeházasodva Regécen szervezték a felső-magyarországi hadellátó központot. A várrom több részén is olyan magasságig állították helyre a falakat, hogy közöttük sétálva gondolatban átélhető a történelmi múlt. (A vár megközelítése Regécről két szép útvonalon lehetséges: a község alsó részéről induló gyalogtúra útvonala 2,4 km hosszú, Regéc Háromhuta irányába eső végéről 2,5 km. Információ: www.regec.hu)

Somoskő vára a túrázók és az autóval kirándulók körében is kedvelt. A település fölé magasodó vulkáni kúpon épült várból tiszta időben messzire ellátni. A szépen helyreállított, több szintes, csúcsos tornyú vár a határ szlovákiai oldalán található, de Somoskőről kerülő nélkül is megközelíthető. Évente több folklór és gasztro fesztivál helyszíne a vár, és érdekes látnivaló a Somoskői Kőpark, valamint a Vadaspark.

Az Északi Várak Útján Kulturális Útvonalhoz egyre több végvár kapcsolódik Szlovákiából is. Füleken vármúzeum várja a látogatókat. A krasznahorkai vár felújítása még tart 2013-ban, a helyreállítás megkezdésekor elszállított műtárgyakat még nem vitték vissza. Nagykövesd és Szalánc vára romként ad élményt a felfedező kedvű kirándulóknak.

Az Északi Várak Útjáról bővebben a www.eszakivarak.hu oldalon olvashatsz.

Sorozatunk többi részét ITT találod.

eszakivarakbanner.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: várak

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr445117960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása