Történelmi Traktorok Tárgyegyüttese Mezőkövesden

2013. március 13. 14:57 - Észak-magyarországi régió

Egyedülálló agrár-műszaki kiállítással találkozhatunk a Matyóföld szívében található Mezőgazdasági Gépmúzeumban. Az állati erővel vont járművektől, a 20. századi lokomobilokig, agrártörténeti eszközök széles skáláját ismerhetik meg az érdeklődők.

A Mezőgazdasági Gépmúzeum óriási művelődés- és technikatörténeti jelentőséggel bír, hiszen kiállításain keresztül megismerhetjük az egykori paraszti és uradalmi gazdaságok agrárkultúráját. Megtudhatjuk, hogyan hasznosították a víz energiáját kendertörésre, illetve, hogy hogyan alakították át az állati igaerőt forgó mozgássá és használták cséplőgépek, darálók, szecskavágók meghajtására.

Bár a csahogó szóról legtöbben a kutyára asszociálnánk, de ne tegyük: a traktor őseként funkcionáló egyhengeres, négyütemű erőgépeket hívták így, melyeket cséplőgépek meghajtására használtak a 20. század elején és a múzeumban akár működés közben is megtekinthetjük őket. Érdekes látnivalókkal szolgál továbbá a belsőégésű robbanómotorok evolúcióját bemutató gyűjtemény, a 45 darabból álló traktorflotta, a korabeli tűzoltó és áramfejlesztő eszközök, valamint a kovácsoltvas és népművészeti tárlat is.

A múzeum az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón és a Matyó Húsvéton túl, több helyi rendezvényhez is csatlakozik, így kiváló kiegészítő programot kínál bármely Mezőkövesden járó turista számára. Széleskörű agrártörténeti látnivalóinak köszönhetően a Mezőgazdasági Gépmúzeum már nem csak a szakmai vendégek és a megszállottak számára lehet izgalmas, de hasznos időtöltést kínál a családosoknak is.

További információk a múzeumról >

mezokovesd_gepmu.jpg

Forrás: Mezőkövesd Facebook oldala

Szólj hozzá!
Címkék: mezőkövesd

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr835127882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása