Ősfakövületet találtak a Bükkben

2012. október 16. 19:44 - Észak-magyarországi régió

Akár egymillió éves is lehet az a megkövesedett fatörzs, amelyre Majoros Zsuzsanna nyugalmazott természetvédelmi főtanácsos, geofizikus-mérnök és Németh György természetfotós bukkant rá egy Lillafüred környéki erdőben.

osfakovulet.jpg
A páros gyakran járja a Bükköt, de hiába haladtak el többször a sziklacsoport előtt, az érdekes képződmény csak akkor keltette fel a figyelmüket, amikor egy esőzést követően megcsillant rajta a fény.

– A felszíni mészkövet átjárták a növények gyökerei, majd később a feltörő kovás oldatok miatt indult meg a kövesedés – mondta el a lelet képződéséről Majoros Zsuzsanna. – Nagy valószínűséggel néhány százezer, esetleg millió éves is lehet – tette hozzá a geofizikus-mérnök, aki a jövőben speciális vizsgálatnak szeretné alávetni a maradványt, hogy pontosabban meghatározható legyen kora.

Tovább a blikk.hu cikkére > 

Forrás: K. P.  blikk.hu  2012. 09. 30.  Fotó: Németh György

Szólj hozzá!
Címkék: bükk lillafüred

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr754851474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása