Wellness kiütötte a napraforgót

2011. június 24. 08:41 - Sándi

Nemcsak a kánikulai forróság miatt fő a fejük idén a falusi vendéglátóknak. Míg az előző években szépen fejlődött az ágazat, idén alaposan megcsappant a kereslet a falusi idillt kínáló házak iránt. A főszezon elején sokan panaszkodnak: kevés az érdeklődő, s az előzetes foglalások sem úgy alakulnak, mint tavaly vagy azelőtt. Aki pihenni akar, az a wellness-központokat részesíti előnyben.

Sirokban az elmúlt hét végén zajlott a község évek óta legnagyobb vonzerővel bíró idegenforgalmi rendezvénye, a Várnapok. A korábbi években már tavasszal lefoglalták a helyeket. Kárpáti Endre szállásadó, a helyi idegenforgalmi egyesület vezetője úgy fogalmaz: évek óta nem tapasztalt ilyen pangást:

– Tavasszal 5–6 turisztikai kiállításon megjelentünk, hogy népszerűsítsük a falut és a környékbeli látnivalókat, de kevés a vendég. Az elmúlt évben a válság ellenére is jobban tudtuk értékesíteni a szállásainkat. Az érdektelenségnek több oka van. Az adózási feltételek szigorodása, az üdülési csekkek kifutása is ront a helyzeten. A Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP) pedig még alig használják – sorolja.

Fiser Ferencné egerszalóki vendégháza iránt is kevesen érdeklődnek. Azt mondja, idén csupán néhány visszatérő vendég jelezte: szeretne náluk eltölteni pár napot. Itt az udvaron igazi játszóteret alakítottak ki a gyerekes családoknak, de hiába. Csupán a júliusi lelkigyakorlat idejére foglaltak náluk szállást, a nyár többi napjára nincs kereslet. Elégedett falusi vendéglátóból idén kevés akad, azonban ilyet is találtunk.

Egyszerű a recept: családtagként fogadni a vendéget

Demjénben Pap Józsefné háza mindig telve van pihenni vágyókkal. Egymásnak adják a kilincset a művészek, írók, politikusok, színészek, zeneszerzők. A titkot is szívesen megosztja velünk Zsuzsa asszony, aki már a nyolcvanas években is adott ki szobát:

– Több mint húsz éve annak, hogy megvettük ezt a 117 éves parasztházat, ami a legrégibb épület a faluban. Úgy újítottuk fel, hogy minden helyiség és berendezési tárgy megőrizte az eredeti funkcióját – meséli, majd rövid „szemlére” invitál bennünket. Sétálunk a hatalmas fenyők által szegélyezett virágos sétányon, gyönyörködünk a gyakran használatos udvari kemencében, megcsodáljuk a szépen felújított régi parasztbútorokat. Közben arról beszélgetünk, hogy a közelben megépült fürdő nagy lendületet adott a helyi turizmusnak.

Ma már 29 család fogad vendégeket több-kevesebb sikerrel. A szívélyes háziasszony szerint a falusi vendégfogás és -marasztalás művészete egyszerű: családtagként kell fogadni a betérőket, és lesni minden kívánságukat. Ha egy jó tyúkhúslevesre vágynak, akkor az délben ott gőzölögjön az asztalon, ha csendre van szükségük, oda kell készíteni a közelükbe egy pár jó könyvet, hideg üdítőt, és diszkréten elvonulni. Nem nagy dolog, csak azt kell érzékeltetni: itt minden az ő nyugalmukért van.

Nem elég a virágos udvar, több kell a sikerhez

Haász Tamásné, a Heves Megyei Falusi Turizmus Szövetség titkára szerint megállt a falusi turizmusban a vendégéjszakák számának növekedése. Szervezetüket 42 településről csaknem 600 szállásadó alkotja, de idén sokan panaszkodnak. Üresek a szobák, nincsenek foglalások. Véleménye szerint főként azoknak a szállásadóknak van jövőjük, akik egyéb szolgáltatással (lovaglás, csónakázás) is kényeztetik vendégeiket.

forrás: heol.hu

Szólj hozzá!
Címkék: falusi turizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr453010531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása