Bizottsági tagságot kérnek a világörökségi helyszínek képviselői

2011. március 16. 10:35 - torosziget

A jövő januártól életbe lépő világörökségi törvény tervezete szerint a világörökségi helyszínek képviselői nem tagok, csak meghívottak lennének a Világörökségek Magyar Nemzeti Bizottságában, az érintettek ezen változtatni szeretnének - mondta Szabó Csaba, a világörökségi Hollókő polgármestere az MTI-nek pénteken.

Szabó Csaba a magyarországi világörökségi helyszínek Hollókőn tartott fóruma után elmondta: a nyolc helyszín képviselői üdvözölték, hogy megszületik a területeket érintő törvény, de a tervezethez képest két változtatást javasolnak.

Az egyik, hogy a helyszínek képviselői tagsági joggal rendelkezzenek a bizottságban, a másik pedig, hogy a területeket ne helyrajzi számok alapján, hanem térképi szinten, koordinátától koordinátáig határozzák meg a törvény mellékletében - tette hozzá. Szabó Csaba közölte: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium májusban terjeszti a parlament elé a törvényjavaslatot. A társadalmi vita megkezdésekor a világörökségi helyszínek képviselői nyilatkozatban juttatják el módosító javaslataikat a tárcához.

Hollókő vezetője elmondta: egyeztetnek közös kiadványokról, közös marketingről is, hogy minél többen tudjanak a magyarországi világörökségi helyszínekről.

Magyarországon Budapest Duna-parti látképe - a budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete -, Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pécsi Ókeresztény Sírkamrák, a Fertő kultúrtáj, valamint a tokaji történelmi borvidék került fel a Világörökség Jegyzékbe.

Forrás:
Turizmus Panoráma Bulletin  2011.03.11.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr462743665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása