Beszélnek majd a csillagok

2011. március 11. 10:51 - Sándi

Megváltozott a szállodák minősítésének rendszere. Azok, amelyek nem kezdeményezik az új, egységes kritériumok által kialakított vizsgálatot, elveszíthetik a minőséget jelölő csillagokat.

Magyarországon az állam által működtetett kötelező osztályba sorolási rendszer helyett 2011-től - önkéntes alapon - a Magyar Szállodaszövetség felügyeli az új szállodakategorizálási rendszert. A minősítés 4 évre szól, melyet ezt követően felülvizsgálnak.

- Eddig több mint 150 szálloda - közülük 15-en az Észak-magyarországi régióban - jelentkezett a minősítésre országosan, ebből közel 20 besorolása már megtörtént. Ez év július 1-jéig van lehetőség a csillagok használatára, ezt követően nem használhatják azokat a szállásadók, amennyiben nem minősíttetik magukat az új követelményrendszer szerint – tudtuk meg dr. Zsirai Sándortól, a szarvaskői Öko-Park Panzió tulajdonosától, a Magyar Szállodaszövetség északi régióvezetőjétől.

Az új minősítési rendszer összesen 270 feltétel teljesítésén alapul, amelyet többek között a vendégek körében végzett felmérések alapján dolgoztak ki, így azok megfelelnek a mai kor igényeinek és a szolgáltatást igénybe vevők elvárásainak is.

A régióvezető hangsúlyozta: az új követelmények nagy hangsúlyt helyeznek a szállodák minőségi szolgáltatásaira és a kifogástalan alváskomfortra is. Hozzátette: a rendszer előny a vendégnek, mert egységes és átlátható, biztonságot ad az elvárt minőség meghatározásában, és előny a szállodáknak, mivel nemzetközileg is ellenőrzött színvonalat tud biztosítani, ezáltal elősegíti a hatékony marketingtevékenységet is.

- A tág határok ellenére jónak tartjuk, hogy rendezni kívánják azokat a hiányosságokat, amelyeket az önminősítő rendszer eredményezett. A fogyasztók szempontjából hasznos lesz, ha tisztában lesznek azzal, hogy a jelzett csillagok garantált, egységes kritériumok alapján kialakított szolgáltatásokat jelölnek majd – hangsúlyozta a Hotel Korona Eger szállodavezetője. Bányainé Micski Marianna hozzáfűzte: problémát jelenthet azonban a minősítési eljárás anyagi vonzata, amely a jelenlegi gazdasági helyzetben senkinek sem jön jókor. A szállodavezető kiemelte: az Új Széchenyi Terv nem tér ki a meglévő szállodák minőségének javítására – amely nagymértékben segíthetne a minősítés során –, reményei szerint ez a közeljövőben változik. Terveik szerint még kivárnak a rendszerhez való csatlakozással.

A szilvásváradi Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak szállodaigazgatója is úgy látja: a kezdeményezés minden bizonnyal előnyére válhat a szállodaiparnak. Tari Szabolcs szerint is a minősítés anyagi vonzatával lehet probléma. Elmondta: először megvárják, hogy miként reagál a piac az újításokra, és csak azt követően döntenek arról, hogy benyújtsák-e a négycsillagos superiorrá minősítő kérelmüket.

Forrás: www.heol.hu

Szólj hozzá!
Címkék: hotel heves

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr742730345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása