Javaslatok az Új Széchenyi Tervhez

2010. szeptember 16. 11:35 - Ákos23

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága az alábbi javaslatokat tette az Új Széchenyi Tervhez:

- Régiónkból érkező igényként merült föl, hogy kerüljön támogatásra olyan integrált kedvezménykártya informatikai-rendszer kiépítése, amely hatékonyan és gyorsan kezeli az üdülési csekkes, OEP-es és bankkártyás fizetést is.
- A régiós, "vidéki" rendezvények támogatására fontos lenne külön források elkülönítése. (csak a szakmailag megalapozott és komoly kommunikációs stratégiával rendelkező rendezvényeket értem ezalatt)
- A hosszútávú koncepcióval rendelkező fürdőket, attrakciófejlesztőket további támogatásra javaslom, itt is kiemelten a gyógyászati célú továbbfejlesztésre gondolok.
- Támogatásra javaslom az olyan beruházókat, akik fürdők mellé szállásférőhelyet létesítenek, kiegészítő egészségturisztikai szolgáltatásokkal.
- A pályázat kiíróknak szükségszerű lenne a pályázatokat régió illetve térség specifikusan megvizsgálni, hiszen térségenként különbözik az igény és az adottság. Konkrét példaként a szálláshely fejlesztés támogatását szeretném felhozni, mert véleményem szerint az igények, az infrastruktúra és a humánerőforrás térségenként különböző kategóriájú szállások fejlesztését teszi lehetővé. Van olyan terület, ahol a magas kategóriájú kempingeket kellene támogatni, (aktív turizmus területe), van ahol a falusi és a kisebb városi környezet a falusi- magánszálláshelyeket igényli, van ahol a panziókat szükséges fejleszteni és a sűrűbben ellátott attrakciós térségekben és szakképzett humánerőforrással rendelkező területeken a magasabb kategóriájú szállások fejlesztése indokolt (konferencia-wellness). Természetesen a képzéssel és a szemléletformálással változhatnak a feltételek a fejlesztési prioritásoknál is.
- Szeretnénk, ha a magánszálláshelyek minőségfejlesztési programja is bekerülne a stratégiába, valamint, ha a magánszálláshelyek is pályázhatnának a Széchenyi tervbe, természetesen csak azok, akik a kiírt kritériumoknak megfelelnek. A pályázati témakörbe a következők kerülhetnének bele: minőségi fejlesztések, bioanyagok alkalmazása, energiatakarékos megoldások, egészséges környezeti fejlesztések
- Szükséges a turisztikai attrakciók közeli infrastruktúra fejlesztése. (úthálózat, városkép, falukép)
- Fontos a vidék felzárkóztatása szempontjából a helyi termékek bekapcsolása a turizmusba (előállítás, csomagolás, elosztás-értékesítés). A munkahelyteremtést is elősegítik ezek fejlesztések. Az értékesítést és a népszerűsítést, a gasztronómiára épülő rendezvények is támogatják.
- Az egészség megőrzésére, prevencióra szolgáló aktív tevékenységek infrastruktúrájának a kiépítése nagyon fontos lenne, ezért javaslom, hogy a kerékpárturizmus, a zöld turizmus, lovas turizmus (gyógylovaglás is) támogatásba részesüljön pályázati úton.
- A térségi és a régiós TDM szervezetek kialakításának és marketing tevékenységük támogatásának kiírása sürgető feladat, mert az attrakciók és az eddig támogatott pályázók többsége sajnos nem sok kommunikációs összeggel tervezett, ezért az összehangolt piacra kerülést ezek a szervezetek tudják a leghatékonyabban megoldani.
Itt említeném meg a beutaztató utazási irodák támogatását is, ami szerintem a TDM-mel együttműködve is megvalósítható, hiszen a termék (csomagok) kialakításánál a helyiek tudnak segíteni az irodáknak, a kommunikáció területén pedig a térség és a régió is. A forrásokat ebben az esetben is szükséges koordinálni és koncentrálni a kommunikáció területén.
- Támogatásra szeretném javasolni az olyan jellegű turisztikai innovatív ötleteket,(ajándék, helyi termékek csomagolása...stb..) aminek a kivitelezése hozzájárulna a turizmus infrastruktúrájának a fejlesztéséhez, valamint a munkahelyteremtéshez.
- Az eddigi pályázati kiírásokból hiányoztak az olyan jellegű üzleti szolgáltatások támogatása, ami összekapcsolná az attrakciók és meglévő turisztikai szolgáltatásokat és egyben elősegítené a turisták kiszolgálását. (pl.helyi attrakciókat összekötő ötletes szállító eszközök, egészséges ételeket felszolgáló éttermek támogatása, illetve étkeztetéshez szükséges infrastruktúra kialakítása, gyógyászati célt szolgáló, illetve egészséges életmódra ösztönző vállalkozások támogatása)
- A fentiekben természetesen az egészségiparhoz, egészségturizmushoz kapcsolódó fejlesztéseket emeltem ki elsőként, de szeretném felhívni a figyelmet a hagyományainkat és az örökségünket (kulturális és ipari örökségek) fenntartó fejlesztések támogatását is, hiszen komplex kínálatot a jövőben, a jövőnek, csak a múltunk ápolásával, karbantartásával tudunk megvalósítani.
 

2 komment
Címkék: javaslat szakmai

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr292300079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NyergesLovas 2010.09.17. 13:42:35

Remélem a javaslatot beépítik az Új Sz. Tervbe. Nekem tetszik.

torosziget · http://kafebudapest.blogspot.com 2010.09.20. 15:53:38

Nekem tetszenek ezek a javaslatok! Egy dologgal egészíteném ki: a fenntartahtó turizmus témájával. Pl. szálláhelyek klímabarát, energiatakarékos fejlesztései. Persze a fenti szövegen is több ilyen irányú dolog van (pl a helyi termékek), ami jó. Hajrá, sok sikert! T
süti beállítások módosítása