Barlangok Világnapja" az Aggteleki Nemzeti Parkban

2010. június 21. 18:47 - Szóbanforgó

(2010. június 25-27.)

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995-ben kerültek fel az UNESCO Világörökségi listájára. A különböző barlangtípusok tömeges előfordulása, a barlangok sajátos élővilága, továbbá régészeti és páratlan őslénytani leletekben gazdag barlangok és az egyéb karsztjelenségek nagyszámú jelenléte együttesen, egyetlen jól körülhatárolható 60.000 hektáros karsztterületen valóban egyedülálló a világon.

Itt található az Aggteleki Nemzeti Park és egyben Magyarország leghosszabb barlangja a Baradla-barlang. A szlovák határon is átnyúló, több mint 25 km összhosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer hazánk egyik legismertebb és cseppkőképződményekben leggazdagabb barlangja. Az Aggteleki-karszton nyilvántartott 277 barlangból jelenleg hat látogatható. A Baradla-barlang mellett további 5 barlang (Béke-, Kossuth-, Meteor-, Rákóczi-, Vass Imre-barlang) várja a mélység titkait felfedezni kívánó vendégeket. A különböző nehézségű és hosszúságú extrém túrákon való részvétel csak előzetes bejelentkezés esetén lehetséges.

A 15 éves évforduló és a Barlangok Világnapja alkalmából egy három napos programmal készül az Aggteleki Nemzeti Park kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Programon többek között:
- Barlangásztechnikai bemutató
- Zenés és történelmi barlangtúrák
- Képes előadások barlangokról
- Irodalmi és zenei produkciók
- Gyerekprogramok: Zöld Sziget; barlangtúra gyerekeknek, gyerekekkel.

Szombaton és vasárnap különleges barlangtúrák kerülnek megrendezésre a Baradla-, Béke-, Rákóczi-, és Meteor-barlangokban a Meteor TTE Baradla Barlangkutató Csoport közreműködésével.

Bővebb információ a részletes programról és az előzetes regisztrációról:
Tourinform - Aggtelek
Természetvédelmi és Turisztikai Információs Központ
3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel./ fax:+36/ 48/503-000 E-mail:aggtelek@tourinform.hu
www.anp.hu http://anp.nemzetipark.gov.hu

Sajtóinformáció: Tolnay Zsuzsa
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
Tel: 48/506-000, Fax.: 48/506-001
tolnayzs@yahoo.com
30/299-50-25

A pontos programokat a következő linken érheti el:

http://www.nordtour.hu/ajanlatok/barlangok-vilagnapja.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr532098918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása