Lábnyom-automata a repülőtéren

2009. november 11. 09:37 - hanyikur

Fura kis készüléken akadt meg a szeme a San Francisco-i repülőtéren a Népszabadság tudósítójának. A bankjegy-automatához hasonló készülék segítségével az érdeklődők kiszámolhatják, hogy utazásuk mennyi szén-dioxiddal szennyezi a légkört, vagyis nyomon követhetik ökológiai lábnyomuk egy fajtáját.

Az automatába elég beírni a célállomást, és azt, hogy a jegy egy útra szól-e, vagy oda-vissza, s a monitor oldalán lévő szénszámláló kiadja azt az 1 főre jutó összeget, mellyel a szén-dioxid felhasználás kiváltható. A San Francisco-New York közötti retúrjegy árát például 23 dollár felárral egészíti ki, s ez 2 tonna szén-dioxidot vált meg. Frankfurtig már ennek háromszorosa, 6 tonna szén-dioxid ellenértékét számolja fel az automata, melynél hitelkártyával azonnal fizetni is lehet.

A monitor arról is tájékoztat, hogy ez a pénz a Garcia-folyó menti erdővédelmi projektet segíti, vagyis a globális klímaváltozás elleni harcot, a vízminőség javítását és a természetes élővilág megőrzését, de szerepel még a képernyőn a számítás módja is, hogy az utas tudja, hogyan is jött ki a lerótt összeg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr881517307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása