2014.04.18. 08:18 Észak-magyarországi régió

Selfie világrekord kísérlet Egerben

Hívjatok meg mindenkit, aki csak képes megnyomni egy exponáló gombot és forog a hüvelykujja!

selfie_eger.jpg

Május 1. 16 óra, Eger - Eszterházy tér

Köszönjük a támogatóknak és mindenkinek aki ott lesz és részvételével hozzá járul egy Világrekord megszületéséhez. Gyere el Te is és érezd jól magad!

Szólj hozzá!

Címkék: eger rendezvény


2014.04.16. 08:06 Észak-magyarországi régió

Megújuló turistaházaink 1: A Szalajka-ház

Igaz a Szalajka név kapcsán sokaknak Szilvásvárad ugrik be elsőre, de most itt mi  elsőre a Mátrában lévő megújult turistaházat, a Szalajka-házat vesszük blogügyre.

A tavalyi évben jelentős fejlesztések kezdődtek az erdei turistaházakhoz, kirándulóhelyekhez kapcsolódóan az egész országban. Ehhez a sorozathoz kapcsolódott most az Egererdő Zrt., ahol – a turistaházak tekintetében – első lépésként a felújított Szalajka-ház avatására került sor. 

Szalajka-ház.jpg

Forrás:Egererdő Zrt.

Az ide látogató vendégek csendes környezetben pihenhetnek távol a város zajától, élvezve az erdő békéjét és a ház mellett csordogáló patak zenéjét. A családok, kisebb baráti társaságok fogadása mellett vadászvendégeket is szívesen látunk, de a közeli Mátravasút és az erdei iskolás programok miatt az osztálykirándulások, iskolai táborok ideális helyszíne is egyben. Az épület 30 fő szállóvendég befogadására alkalmas, de a konferencia- és oktatóterem 40 fős programok megrendezésére is használható.

Erdei szálláshelyek: A Szalajka-ház mellett az Eegererdő Zrt. és a társerdőgazdaságok valamennyi erdei szálláshelye megtalálható a erdeiszallashely.hu oldalon, az egyszerű kulcsosházaktól a minden igényt kielégítő turistaházakig, szállodákig.

Szólj hozzá!

Címkék: mátra kisvasút


2014.04.15. 12:00 Észak-magyarországi régió

Nő nem marad szárazon - ha Húsvét akkor Hollókő

A hollókői hagyományok esetében nincs mese: a falu apraja-nagyja viseletet hord, mely a lányok esetében gyorsan vizes lesz. Hollókőn a fiúk sportot űznek a locsolkodásból, nincs francia parfüm vagy Krasznaja Moszkva, van viszont vödör. Vadásszák a sokszoknyás, pántlikás lányokat, akik visítva állják a locsolást, mert hervadni senki nem szeretne.

Az ékszerdoboz falucskában a nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké a Hollókői Húsvéti Fesztiválon április 19-21. között.

Húsvétkor Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit kóstolhatják  a vendégek. Ünnepekkor különösen gazdag a hollókőiek asztala. Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik: az Ófalu meseházikóinak udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai rendezvények ínyencségeivel várjuk a vendégeket. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak világbajnok haluskával készülnek és a kétbodonyi szilvagombócból is sok lesz, garantáljuk.

holloko_husvet.jpg

Forrás: holloko.hu

A Húsvét ma már nem csak az egyik kiemelkedő keresztény ünnepünk, Jézus feltámadásának ünnepe, hanem egy igazi családi esemény. Ennek megfelelően számos családi programmal készülnek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

További infó és a részletes program

Fellép többek közt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Nógrád Táncegyüttes, lesz Kerekes Band koncert, mesemondó, tánctanítás, közös nótázás. A jó hangulat biztosított.

Szólj hozzá!

Címkék: falusi turizmus húsvét hollókő nógrád


2014.04.11. 08:16 Észak-magyarországi régió

Új barlangi mélységi rekord a Bükkben

Új barlangi mélységi rekordot állítottak fel a barlangkutató Szinva Csoport tagjai: a kutatók elérték a 275 méteres mélységet a bükki Bányász-barlangban.

A több barlangász egyesület tagjaiból szerveződött Szinva Csoport kisebb bontás után új kürtőkre bukkant. Négy év alatt, idén március 15-én jutottak el az új rekordmélységig, megelőzve ezzel az eddigi "csúcstartó", ugyancsak a Bükkben lévő, 254 méter mély István-lápai-barlangot.

barlangi_rekord.jpg

forrás:amphora.hu

A Bükki Nemzeti Parkban, Lillafüred és Bánkút között található Bányász-barlangot az 1960-as évek közepén kezdték el feltárni. A több hullámban folytatott kutatás során 87 méteres mélységig jutottak el akkor a barlangászok. A Miskolc vízellátásának 20-25 százalékát biztosító Szinva forrásához kapcsolódó Bányász-barlang mélysége ugyanis meghaladhatja a 400 métert, hossza pedig akár 40-50 kilométer is lehet.

Barlangos túraajánlatok: a Bükki Nemzeti Park barlangtúrái

 

forrás: tveger.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: természet bükk baz


2014.04.08. 15:50 Észak-magyarországi régió

Díjazták a Miskolciakat

Turisztikai marketingkommunikációs díjat nyert Miskolc, vagyis pontosabban a miskolci helyi turisztikai desztinációmenedzsment (TDM) szervezet, a MIDMAR Nonprofit Kft. és a Miskolci Turisztikai Kft., de nekünk ebből elég annyit megjegyezni, hogy Miskolc.

A díj a Tourinform Miskolc és a Miskolc Bolt, valamint Miskolc Café közös munkáját jutalmazta. A díjátadóra 2014. április 7-én 14.00 órakor került sor a Benczúr Hotelben, Budapesten. 

Az alig másfél éve működő miskolci TDM szervezet, a MIDMAR munkájának nem ez az első elismerése, hiszen alig egy hónappal ezelőtt a budapesti Utazás kiállításra jelent meg egy hosszabb cikk a Turizmus Panorámában Nagy Júlia TDM menedzserről, ahol az újságíró szintén méltatta a szervezet munkáját.

A mostani díj a szervezetben folyó mindennapi munka elismerése, amellyel nemcsak a TDM csapatának, hanem a Miskolci Turisztikai Kft. egykori és mostani vezetőinek és munkatársainak a munkáját is értékelték, és valóban: Juliék nagyon jól nyomják!

Aki kíváncsi a legfrissebb információkra Miskolccal kapcsolatban, kövesse őket Facebook-on, vagy keresse fel a www.hellomiskolc.hu weboldalt!

Ezúton is gratulálunk a díjhoz és további eredményes munkát és sok-sok sikert kívánunk a csapatnak!

miskolc_tourinform.jpg

 A díjnyertes főhadiszállása - Fotó: Hello Miskolc Facebook

Szólj hozzá!

Címkék: miskolc szakmai tdm


2014.04.01. 16:12 Észak-magyarországi régió

Kastélyátadó-dömping

Egy hét alatt két kastéllyal is gazdagabbak lettünk: pontosabban a kastélyok eddig is megvoltak, de most felújították őket és végre régi-új fényükben ragyoghatnak és fogadhatják a látogatókat Edelényben és Hatvanban is.

A nagyonsokpénzből felújított kastélyok átadása talán csak véletlenül esett egy hétvégére, az egyszerű turista számára azonban ez csak jó hír - hiszen rövid időn belül két új, rendkívül impozáns látnivalóval gazdagodott a régió. Kezdjük virtuális kastélytúránkat Borsodban, lássuk mit tud az Edelényi Kastélysziget.

Ja, kezdjük ott, hogy miért pont Kastélysziget? A 18. században épült félig barokk félig rokokó kastély ugyanis a Bódva egy kisebb szigetén található, ami igazán főúri hangulatot kölcsönöz az egésznek. Egyébként pedig az egész annyira látványos, hogy nehéz lenne hitelesen visszaadni az élményt, ezért csak javasolni tudjuk, hogy látogassátok meg és persze nézzétek meg a filmet is 3D-ben, amiből itt egy kis ízelítő:

A másik kastélyunk múlt hétről pedig a Hatvani Grassalkovich-kastély, illetve a benne működő Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. Ez utóbbi egyébként duplán érdekes hiszen interaktív játék- és kiállítóterek, szimulációs játékok, a legmodernebb és legszórakoztatóbb technológiai megoldások is várják a látogatókat. A helyzet itt is hasonló az edelényihez: annyira sok információ lenne, amit megoszthatnánk a kastélyról, hogy inkább nem tesszük, csak javasoljuk, hogy ezt is keressétek fel, ha tehetitek.

hatvan_grassalkovich

Fényfestés a hatvani kastélyon - Fotó: Albert Péter - HEOL

Szólj hozzá!

Címkék: heves baz


2014.03.20. 12:02 Észak-magyarországi régió

Lengyel-magyar két jó barát - Egerben is

Nem tudjuk, tudjátok-e már, de úgy éreztük be kell számolnunk róla: 2014. március 22-én rendezik a Lengyel-Magyar barátság napját Egerben. Ehhez kapcsolódóan két napig (21-22-én) folyamatosan programokkal várják az érdeklődőket a város több pontján.

Az ötlet egyébként nem új keletű, az eseményt minden évben megrendezik - minden évben máshol. Így esett most a választás Egerre, ami valljuk be, nem is rossz helyszín egy ilyen kaliberű rendezvénynek. Az évszázados múltra visszatekintő baráti viszonyon már önmagában is elég indok, főleg, hogy Egerben ennek emléket is állítottak, bár valószínűleg kevesen tudják. A város autóbusz-állomásához vezető lépcsőt 2013-ban újították fel, a készítők pedig a jól ismert "Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát." mondást helyezték el az egyik lépcsőfokba vésve, természetesen mindkét nyelven.

lengyellepcso.jpgA "lengyel lépcső" Egerben

Szóval a lengyel-magyar barátság apropóján lesz most tele Eger élettel - kiállítások, előadások, folklór találkozó, filmbemutató, könnyű- és komolyzenei programok, sőt turisztikai bemutatkozás is helyet kapott a programok között. Ez utóbbiról csak annyit, hogy helyszíne az Eszterházy tér lesz (Bazilika-Líceum között) és a régió legfontosabb településein kívül lengyel városok is bemutatkoznak. A teljes programot hosszú lenne felsorolni, aki szeretné Eger város honlapján megnézheti.

lengyelmagyar.jpgA hivatalos logó - Forrás: eger.hu

Ami minden bizonnyal azonnal feltűnik mindenkinek, hogy R-GO koncert is lesz, ami egyrészt jó választás, másrészt ha az Omegát sikerült volna felkérni ebből az alkalomból, az még jobb lett volna. Aki ugyanis nem tudná, a lengyelek élnek-halnak az Omega Gyöngyhajú lányáért, olyannyira, hogy a futballdrukkertől a diszkósig mindenki ismeri. Találtunk is erről egy jó kis válogatást, ezért akit érdekelnek a lengyel Gyöngyhajú lányok többféle feldolgozásban, az itt megnézheti.

Nem maradt más hátra, minthogy mindenkinek kellemes lengyeles hétvégét kívánjuk és ne feledjétek: Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki!

Turisztikai bemutatkozás Egerben

2014. március 21. péntek - 12.00-18.30
2014. március 22. szombat - 8.30-18.30

Helyszín: Eger, Eszterházy tér, Líceum és Bazilika között

Turisztikai információk a következő területekről: Eger, Eger és térsége, Bogács, Mezőkövesd, Gyöngyös-Mátra, Miskolc, Tokaj-Hegyalja és Zemplén, Tisza-tó és Tisza-tavi Ökocentrum. 

Tovább lengyel és magyar városok prospektusai és borkóstolás.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Szólj hozzá!

Címkék: eger rendezvény


2014.03.12. 11:42 Észak-magyarországi régió

Kerékpáros programok Észak-Magyarországon, 2014

Észak-Magyarország változatos hegyvidéki tájai ideális lehetőséget nyújtanak az aktív kikapcsolódás legkülönfélébb formáira. A gyalogtúrázás, kisvonatozás, barlangászás és egyéb izgalmas tevékenységek mellett a hegyi kerékpározásnak is kalandos terepet nyújt az Északi-középhegység.

A Mátra, a Bükk, a Zempléni-hegység kijelölt kerékpáros útvonalain, az erdők mélyén élmény és sokszor kihívás a tekerés. Változatos természeti tájakon, hegyeken-völgyeken ideális kerékpártúrákon vehetnek részt az Észak-Magyarországra látogatók.

Összegyűjtöttük 2014 legjelentősebb kerékpáros rendezvényeit. De természetesen nem csak versenyek, túrák keretében lehet felfedezni a régió hegyeit, településeit, hanem egyénileg, családdal, barátokkal is. Ehhez pluszban összegyűjtöttünk néhány bringakölcsönzési lehetőséget is. Jó tekerést Észak-Magyarországon!

szilvasvaradi_bringatura_480.jpg

Bringás pihenő a Bükkben - forrás: Szilvásvárad TDM

Szólj hozzá!

Címkék: mátra rendezvény kerékpár bükk heves baz zemplén


2014.02.25. 15:59 Észak-magyarországi régió

Vigyázz, kész, torkoskodj!

A rutinosabbak már február elején dörzsölgetik a tenyerüket, a kevésbé tapasztaltak pedig általában ilyenkor jönnek rá: mindjárt Torkos Csütörtök! 2014-ben ez egészen pontosan március 6-ra esik.

Az egykori - és méltatlanul elfeledett - keresztény szokás 2006-ban kapott nálunk új erőre, azóta pedig a farsangi időszak legtöbb embert megmozgató, országos méretű eseménye lett. Ilyenkor az akcióhoz csatlakozó éttermekben 50% kedvezmény jár a kajára és a piára (má'bocsánat) egyaránt, ami természetesen teltházat jelent mindenütt.

Szerencsére a 21. században már előre, interneten foglalhatunk magunknak és párunknak, vagy családunknak, vagy barátainknak asztalt, de nem árt sietni - a legjobb helyeken már azonnal elkapkodják az asztalokat. De még senki nincs elkésve, a www.torkoscsutortok.hu oldalon keresgethettek.

Aki azt hinné csak mi vagyunk ilyen bélpoklosok, téved - a németek Fetter Donnerstag néven nyomják, a lengyelek meg tłusty czwartek címszóval (azt senki ne kérdezze, hogy kell kimondani...). 

Ja meg, tudod van ez a játék.. Na nem kell félni nem megyünk át Fűrészbe és nyírok ki mindenkit, de játék tényleg van, fészbukszon játszható, lehet vele nyerni is, természetesen nem Torkos Csütörtökös dolgokat, mert ott már úgyis kapsz 50% kedvezményt, hova nyernél még ezen kívül bármit is ?! Akinek van kedve itt kipróbálhatja, milyen két kaja között a különbségeket keresni:
https://www.facebook.com/elmenyitthon/app_161683100556760

Ha pedig már kellőképpen megéheztél a játéktól, akkor foglalj gyorsan asztalt valamelyik észak-magyarországi étterembe.

Jó torkoskodást!

torkos_csutortok_pisztrang

Szólj hozzá!

Címkék: bor gasztronómia


2014.02.20. 11:00 Észak-magyarországi régió

#matyó #kultúra #utazás

Gyanítom nem mindenkinek nyilvánvaló, hogy a címben szereplő három kifejezés hogyan kapcsolódik össze, ezért segítek: Matyóföld lesz a 2014-es Utazás kiállítás kulturális díszvendége február 27. és március 2. között a Hungexpon!

De mégis miért ilyen nagy szám ez a Matyóföld? A matyó kultúra eddig is meghatározó volt a régió életében, azonban mióta az UNESCO szellemi világörökségének részévé vált - bő egy éve - igazi sláger lett "matyóskodni". Matyó bútor, matyó ruha, matyó cipő, matyó hímzés mindenhol és persze folyamatosan a figyelem középpontjában minden, ami matyó. Így kerültek az Utazás kiállítás szervezőinek listájára is és lettek 2014 kulturális díszvendégei. Aki ellátogat jövő hétvégén (még mindig feb.27.-márc.2.) a Hungexpo területére, egészen pontosan az A pavilon 109/A standjára (térképet szerezzé'), az találkozhat a matyókkal. Gyorstalpaló, aki nem tudná: Matyóföld nem csak Mezőkövesdből áll, ott van még Tard, meg Szentistván is. A tardi nénik pedig igazán jó arcok.

De ha már arra jártok, nézzetek át a szomszédba is, ahol a komplett észak-magyarországi bagázst megtaláljátok Egerszalókkal, Demjénnel, Miskolccal meg Zemplénnel, Gyöngyössel meg Mátrával, Hollókőstől, Noszvajostól, Egrestől. Egy dolgot tudunk garantálni: széles és változatos program- és szálláskínálatot. Mindez az A pavilon 209/A standján lesz megtalálható, éppen szemben Matyófölddel, szóval nehéz lesz eltéveszteni. Mindenkit várunk ott! 

#még több cucc az Utazásról >>

matyo_baba.JPGMatyó babák - a kiállításon akár élőket is láthatsz!

Szólj hozzá!

Címkék: mezőkövesd világörökség szakmai kulturális turizmus


2014.02.17. 09:05 Észak-magyarországi régió

Régi legenda – új köntösben

Hétvégi programajánlónk ezúttal a Becherovka Miskolci Kocsonyafarsangot veszi célkeresztbe, ahol 2014. február 20-23. között hódolhatunk a kocsonya, a finom italok és a remek koncertek élvezetének.

Országosan ismert a mondás: Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka. A mondás alapjául egy régi legenda szolgál, amelyet sokan sokféleképpen meséltek. 1911-ben Szendrei János így ír:

„A vasúti forgalom megnyitása előtti időkben a Gömör vidék és Budapest közötti felsőmagyarországi kereskedelmet többnyire gömöri fuvarosok, úgynevezett furmányosok közvetítették. Miskolc városa ezeknek közbenső állomása volt. Itt rendesen a Szentpéteri kapuban lévő Szarvas, Törökfő és a Magyar huszár czímű kisebb vendégfogadókban szállottak meg éjszakára. Egy felső-gömöri tót furmányos is a Magyar huszárba tért be a napszálltakor. Vacsorát kért a korcsmárosnétól, még pedig kocsonyát. Az asszonyka kit a nép fantáziája bizonyos, szemmel látható tekinteteknél fogva Potyka Kati becéző névvel ruházott fel, mindjárt sarkon fordult és a ház alatti sötét pinczéből felhozott egy tányérral. Eleibe tette a vendégnek. A tót atyafi takarékos étvággyal neki lát a vacsorának (…) egyszerre csak ijedten ejti el a villát és így kiált fel: - „Jáj, jáj, korcsmárosné, annak a kocsonyának szeme is van, sag úgy hunyorgatya felim! Potyka Kati asszony odabokázott és elhülve konstatálta, hogy igazat szólt a vendég. Egy izmos termetű béka, mely majdnem derékig a kocsonyába volt fagyva, esdeklő pillantásokat vetett feléjük a szabadulásért. – No ennek pechje volt! – mondá Kati flegmatikusan és a tűzhelynél kiengesztelte a fagyos jószágot... A különös jelenet nagy hahotát keltett…”

Természetesen a miskolciak sem békával készítik a kedvelt téli ételt, hisz a klasszikus recept sertéshúst ír elő. Ha azonban tél végén a kocsonya ünnepére kerül sor Miskolcon, a modern konyha követelményeinek és a látványnak megfelelve sokféle összetevője lehet a mai kocsonyáknak. A téli étel mellé pedig téli ital is dukál. A hagyományos forralt bor és jó magyar pálinka mellé az idén a Becherovka is felsorakozott, hogy támogatója, névadója legyen a február végi kocsonyaünnepnek.

A programok négy helyszínen zajlanak majd a belvárosban a február 20. csütörtöki megnyitótól a vasárnap esti koncertekig

A Becherovka Kocsonyafarsang programfüzete online, lapozgatható formában már elérhető a következő linken:
http://www.hellomiskolc.hu/catalogs/Main.php?MagID=1&MagNo=53

Mobil applikáción, magyar, angol, német és lengyel nyelven: 
http://guideathand.com/hu/sight/19613  (letöltés után az Barangolás / Események fülön napi bontásban, részletes eseménynaptár)

Napi bontásban és helyszínek szerint, könnyen áttekinthetően: 
http://www.hellomiskolc.hu/becherovka-miskolci-kocsonyafarsang-p-2292.html

miskolci_kocsonya_kepeslap.jpg

Képeslap 1940-ből - Forrás: MIDMAR Kft.

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény miskolc baz bor gasztronómia


2014.02.11. 15:40 Észak-magyarországi régió

Szépül a Kéktúra - nézz bele!

Több fronton és forrásból is folyik az Országos Kéktúra vonalának fejlesztése, hogy még vonzóbbá váljon a bakancsos túrázók számára. Ennek egyik projektelemének felújításába kukkanthatunk bele.

Aki figyeli a sajtót és/vagy érdeklődik a túrázás iránt, már biztosan hallotta, hogy a kormányzat is minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít a túrázás népszerűsítésére, valamint az ehhez kapcsolódó intézmény- és eszközrendszer fejlesztésére. Magyarra fordítva a szót, mindez a lelkes természetjárók komfortérzetét hivatott növelni - tisztább és karbantartott túraszakaszok, kényelmes - idézem - "osztrák színvonalú" turistaházak, valamint 21. századi támogatás mobiltelefonos applikáció segítségével.

Na, de ne rohanjuk ennyire előre, ezek ugyebár a tervek. Amit viszont a saját szemünkkel is láthatunk, az például a galyatetői Péter hegyese kilátó felújítása és magasítása, illetve a kilátóhoz vezető ösvény megújítása. Ha minden igaz február végén be is fejeződik a munka, szóval az igazi túraszezon kezdetére már birtokba is vehetjük. Akit érdekelnek a felújítás részletei és apróbb mozzanatai - szöveg helyett képekben - az ebben a Facebook fotóalbumban csemegézhet.

galyateto_kilato_kektura

Szólj hozzá!

Címkék: mátra természet túrázás


2014.02.07. 10:40 Észak-magyarországi régió

A legmenőbb kisvasutak 2013-ban

Megvannak 2013 legnépszerűbb erdei kisvasútjai. Talán beszédes az a tény, hogy a top 6-ból 4 is Észak-Magyarországon található. Jó zakatolást mindenkinek 2014-ben is!

Képkivágás.PNG

Szólj hozzá!

Címkék: mátra lillafüred szilvásvárad zemplén


2014.02.03. 16:35 Észak-magyarországi régió

Csúcson az ország csúcsa - díjazták a Mátrát

A hétvégén tartották a hagyományos turisztikai díjátadó gálát és évadnyitó fogadást, ahol 17 szakembert és szakmai szervezetet díjaztak, köztük az ország tetejét is menedzselő Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesületet is.

Azt eddig is tudtuk, hogy a Mátra nem csak jó hely, de jó a promója is. Most azonban úgy tűnik célba értek, hiszen a 2014. február 1-jén tartott turisztikai díjátadó gálán a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület képviselője vehette át 2013 legjobb TDM szervezetének járó kitüntető díjat.

Ezúton is gratulálunk a Gyöngyös-Mátrának, és mindenkinek melegen ajánljuk (najó perpillanat csak hidegen..), hogy látogassa meg a térséget amilyen gyakran csak teheti! 

Akit érdekel a teljes szakmai cikk ezzel kapcsolatban, itt elolvashatja.

teli_matra1_480.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: mátra gyöngyös szakmai tdm


2014.01.23. 16:37 Észak-magyarországi régió

2014-ben is SnowShow a Zemplénben

Úgy tűnik most sem ette meg a kutya a telet. Ha pedig így állunk - márpedig jelenleg így állunk - akkor alkalmasak a körülmények egy jó kis hóshow-ra, vagyis SnowShow-ra a Zemplénben.

Az előzetes tervek szerint 2014. február 8-9. az idei muri időpontja, melynek teljes értékű megtartására jelenleg jók az esélyek. Részletes programot eleddig nem láttunk, de azt elmondhatjuk, mi volt tavaly: két napos síünnep, versennyel, oktatással, síbemutatókkal, retro síverseny és természetesen sí-party (sajnos már elsütöttük a "dj-k szolgáltatják a lécalávalót" poént, pedig tök jó lett volna ide)

Ja, meg volt tombola - illetve lesz is, ez tuti. Nem lesznek különösebben értékes nyeremények, végülis a fődíj csak egy négy fős, 4 éjszakás apartmanos elhelyezés + egy főre 5 napos síbérlet a Gerlitzeni síterepre (Osztrák Alpok). Szóval megéri majd tombolázni. A friss, idei programot mi is tűkön ülve várjuk, hátha készülnek valami újdonsággal a szervezők. Addig is Facebook-on tudjátok csekkolni a legújabb híreket a SnowShow felől.

Addig is fingers crossed, és reménykedjünk, hogy az időjárás is kegyes lesz a rendezvényhez.

zemplen_kalandpark_sipalya.JPG

"A terep" 2013-ban - Fotó: Zemplén Kalandpark

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény természet zemplén


2014.01.17. 11:05 Észak-magyarországi régió

Orrdugulás? Megfázás? Gyuri bácsi tea!

3 napja kezdtem el Gyuri bácsi teáját inni, hogy enyhítsem megfázásom tüneteit, azonban nem teljesen várt "mellékhatásként" szinte teljesen meggyógyultam.

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, levertség - bizonyára mindenki tudja miről beszélek. Mivel nem vagyok nagy gyógyszerpártoló, csak végszükség esetén, ezért az említett tüneteket általában igyekszem átvészelni és különféle "házi praktikákkal" enyhíteni. Tény, hogy a mézes-citromos tea és a nagy dózis C-vitamin alkalmazásával a megfázás akár 7 nap alatt elmúlik, míg kezelés nélkül akár egy hétig is eltarthat - mondhatni "ártani nem használ".

Ekkor kaptam a tanácsot kollégáimtól: "Miért nem próbálod ki Gyuri bácsi teáit?". Ugyan hallottam már a bükkszentkereszti öregúr varázslatos hatású teáiról, de jómagam még sosem próbáltam. Így "úgysincs vesztenivalóm" alapon vásároltam egy egyébként "élvezeti tea" kategóriába sorolt (tehát nem is kifejezetten gyógytea) készítményt. Fontos ezeknél a teáknál, hogy mindig, mindent pontosan úgy csináljunk, ahogy a csomagoláson írják! Kb. 15 perces melóval előállítottam a csodás nedűt, amely egyébként ízesítés nélkül is fogyasztható, sőt egyenesen finom. Napi háromszor 1-1 csésze elfogyasztását tűztem ki magamnak, ugyanis eleinte semmi különös hatást nem tapasztaltam. 

gyuri_bacsi_gyogytea_bukkszentkereszt.jpgFűben-fában orvosság - Fotó: gyorgytea.hu

Lehet, hogy jobban vagyok?

Ma reggel is megtörtént a "szeánsz", majd útnak indultam az iroda felé. Közel 1 óra után arra lettem figyelmes, hogy se egy hapci, se egy szipogás.. Lehet, hogy meggyógyultam? Ha nem is 100%-os a hatás, de mindenképp figyelemreméltó a javulás, amit minden bizonnyal a teának köszönhetek. Ezen felbuzdulva szétnéztem Gyuri bácsi honlapján is, ahol számos betegség kezelésére és egészségmegőrzésre alkalmas csodaszert találtam. Legyen szó fogyókúráról, érrendszeri betegségről vagy emésztési problémáról, a bükki füvesembernek mindenre van 1-2 tipp a tarsolyában.

Gyógynövényélmény a köbön

Ha a teljes választékra kíváncsiak vagyunk, a legjobb ha személyesen ellátogatunk Bükkszentkeresztre, ahol akár szervezett gyógynövénygyűjtő túrára is "benevezhetünk", és még többet megtudhatunk a gyógynövények áldásos hatásairól. A közelmúltban megnyílt Gyuri bácsi teáinak első budapesti mintaboltja is, de az igazi élményért még mindig Bükkszentkeresztre kell utaznunk. 

Szólj hozzá!

Címkék: természet bükk


2014.01.13. 12:48 Észak-magyarországi régió

Honlapajánló: Északi várak útján

Tudod, hány vár van a régióban? Egert és Diósgyőrt senkinek sem kell bemutatni, Sárospatakon is jártatok már sokan, a tájékozottak talán tudják, hogy van vár Hollókőn, Kisnánán és Sirokban is. A helyzet az, hogy ez csak az 1/3-a a teljes várkínálatnak.

24, azaz huszonnégy Észak-magyarországi vár részletes leírását találjátok a Felső-magyarországi Várak Egyesületének honlapján. Az Egyesület a várakat egy egységes rendszerbe foglalta, amely akár földrajzilag is összekapcsolható: ez az Északi Várak Útja.

A tematikus út minden tagjáról olvashattok a honlapon, érdekes történelmi tényekkel, régi festményekkel, rajzokkal, legendákkal tűzdelve. Természetesen mindenütt linkgyűjtemény fogad, a vár hivatalos honlapjával (amennyiben létezik), wikipédia szócikkjével, képgalériával és sötöbö.

Megszállott történelemfanatikusoknak és "vármániásoknak" kiváló szórakozást jelenthet, de másnak sem válhat kárára, ha megtudja mely vár ormán állott lobogó "Cum Deo pro patria et libertate" felirattal. Aki pedig még ennél is többre vágyik, annak kiváló kiindulóalapot adhat további kutatáshoz és olvasgatáshoz.

Ha viszont nem szeretnél messzire menni, akkor szeretnénk figyelmedbe ajánlani saját sorozatunkat az Északi Várak Útjáról, amelyben további érdekességeket olvashatsz.

kisnána_new.jpg

A kisnánai vár

Szólj hozzá!

Címkék: vár


2014.01.08. 14:01 Észak-magyarországi régió

A Miskolci SZEM mindent lát

Nem cifrázzuk, csak közöljük: 2014 februárban ismét SZEM, azaz Színművészeti Egyetemek Miskolcon. Február 4. és 9. között számos előadás, workshop és egyéb szakmai program várja az érdeklődőket, szakmabelieket. A részletekért figyeld folyamatosan a SZEM oldalát: miskolciszem.hu

szem.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: miskolc kulturális turizmus


2014.01.03. 11:49 Észak-magyarországi régió

Év eleji wellness akciók a Zsóry-fürdőben

zsory_furdo.jpg

Jó kis akciókkal indítja az évet a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.

Ha pihenni is és spórolni is szeretne az év első hónapjaiban, akkor remek lehetőségekkel várja Önöket a hideg, téli időszakban is a mezőkövesdi Zsóry-fürdő.

Főbb akciók:

  • VizesKeddj - keddenként 20%-os kedvezmények
  • Akció a Szauna Világban - hétköznap 20 %-os kedvezmény

Infó: Zsóry-fürdő, facebook oldal

Szólj hozzá!

Címkék: mezőkövesd fürdő


2013.12.23. 09:09 Észak-magyarországi régió

Boldog Karácsond MindenkiNET!

Még mielőtt mindenki kiakadna, szeretnénk tisztázni, hogy nem helyesírási és nem is elgépelési hibáról van szó. A helyzet az, hogy a fenti sor több tényező együttállásának köszönhetően született. Egyrészt van az a pont, amikor az ember a fölösleges kreativitását az irodai flipchart táblán vezeti le, települések nevének vicces - illetve esetenként kevésbé vicces - átalakításával. Másrészt, egy olyan jó adottságokkal rendelkező régióban élünk, ahol számos olyan település található, amelynek neve önmagában is megmosolyogtató. Az pedig, hogy a címben szereplő Boldog és Karácsond települések pont Észak-Magyarországon találhatóak, egyértelmű jele annak, hogy ez a legvidámabb régió mind közül, valamint hogy mi vagyunk a legjobb úti cél ebben az időszakban. Kívánunk hát az év során felhalmozott településnevekből készített térképünkkel békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket minden kedves olvasónknak - vagy mondhatnánk úgy is: Boldog Karácsond!

A mindenkiNET pedig csupán megtévesztés volt. :) Kattints a képre a nagyobb mérethez!

boldog_karácsond_kicsi.jpg

Szólj hozzá!


2013.12.16. 14:29 Észak-magyarországi régió

Karácsonyi üdvözlet

Kedves Partnereink, Kedves Olvasók! Ezúton szeretnénk mindannyiuknak békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új évet kívánni! Köszönjük az egész éves kitartó munkát és együttműködést mindenkinek, illetve köszönjük olvasóinknak, hogy rendszeresen látogattak bennünket. Bízunk benne, hogy a jövőben is sikeresen tudunk együtt dolgozni, valamint olvasóink a következő esztendőben sem fognak hanyagolni minket. Karácsonyi üdvözletünk a képre kattintva érhető el!

kari.PNGPersze tartogatunk még meglepetéseket erre az évre.. ;)

Szólj hozzá!


2013.12.10. 16:18 Észak-magyarországi régió

Aggtelek, ahogy még nem láttad

Aggtelek sokak számára egyenlő a Baradla-barlanggal. A helyzet azonban az, hogy az Aggteleki Nemzeti Park ennél jóval többet tud. Íme egy videó a Vass Imre-barlangról és szépségeiről, egészen testközelből.

Szólj hozzá!

Címkék: természet világörökség aggtelek


2013.12.05. 15:32 Észak-magyarországi régió

Matyó örökség – egy éve az UNESCO listán

matyo_himzes.jpg

2012. december 5-én, azaz pont egy éve került fel hivatalosan a Matyó örökség az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára. Nagy elismerés volt ez nem csak a három matyó településnek, Mezőkövesdnek, Szentistvánnak és Tardnak, hanem egész Magyarországnak is.

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény mezőkövesd világörökség kulturális turizmus


2013.12.03. 14:32 Észak-magyarországi régió

ForraltBorKorcsolya körkép

Advent első vasárnapjával megkezdődött az ünnepi készülődés és a karácsonyi vásárok időszaka. Összegyűjtöttük, hol lehet a régióban egy jót forralt borozni és/vagy korcsolyázni 2013-ban.

Hatvan

Hatvanban a Kossuth téren korcsolyázhatunk kedvünkre, hétköznap délután 3 után, hétvégén pedig már reggel 8 órától. Péntekenként ráadásul ICE PARTY is várja a bulizni vágyókat.

Salgótarján

Salgótarjánban december 1-24. között a Fő téren Adventi vásár vár minket, vasárnaponként pedig ünnepi gyertyagyújtás a Mindenki Karácsonyfájánál.

Gyöngyös

Gyöngyösön mindent megkapunk egy helyen: a Fő térre egy óriási műjégpályát telepítettek, melyen december 5-től egészen február 28-ig csúszkálhatunk. Ha pedig meguntuk a korizást egyből irány az Adventi vásár, finom forralt borral és rengeteg programmal, koncerttel.

Egri_advent.jpgEgri Advent - Fotó: Eger Város Hivatalos oldala

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény bor gasztronómia


2013.11.30. 10:59 Észak-magyarországi régió

Újdonságok a Hegyi Sportok Bázisán

A mátrafüredi és a normafai Hegyi Sportok Bázisa most új szolgáltatásokkal áll a téli sportok szerelmesei szolgálatába.

Magyarország hivatalos ATOMIC tesztcentere lett a Hegyi Sportok Bázisa, ahol a legújabb léceket lehet kipróbálni és kölcsönözni akár külföldi síeléshez is. A Centerben kölcsönzött lécek a kékesi, de a mátraszentistváni pályákra, vagy hosszabb távra is bérelhetők.

A tesztelést és a bérlést azoknak is ajánlja a Bázis, akik a vásárláson gondolkodnak, és megalapozott döntést kívánnak hozni. Itt lehet kipróbálni a fantasztikus, új ARC kötéseket, melyet az idei évben vezettek be, s mellyel forradalmasítja a carvingtechnikát. A HSB-nél nemcsak tesztelésre, de akciós vásárlásra is lehetőség van, és a Bázis munkatársai a közeljövőben szerviz kialakítását is tervezik.

Részletek a hegyisportok.hu oldalon.

Fotó: hegyisportok.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mátra