Régiós receptek

névtelen.JPG

Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

Minden lépés új élmény!

em_160.jpg

2014.11.20. 08:20 Észak-magyarországi régió

Advent az ország tetején

Zsinórban ötödik alkalommal rendeznek az ország legmagasabb „fennsíkján”, Kékestetőn, az Angyalok tisztásán Heves megyei Advent köszöntő eseményt.

A Kékes Sícentrum és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány november 30-án, vasárnap már 10 órától várja az érdeklődőket. Újra benépesül tehát az ország legmagasabb pontja – ünnepi műsorral, népi iparművészekkel, kézműves vásárral, mátrai forralt borral, meleg ételekkel és italokkal találkozhat a közönség. Az első 100 családról ajándék fénykép készül, angyali keretben.

A zenei színpadon: a gyerekeknek „angyalok” és bábosok zenélnek, karácsonyi fűszerezésű zenével is érkezik az Empty Pubs, a visszatérő Csík Zenekar (ők az első adventköszöntő eseményen szerepeltek már) pedig új lemezéről is hoz dalokat és igazi adventi koncertet ígér.

teli_matra1.JPG

Ekkora hóra még talán nem kell számítani :)

Az ünnepi hangulat persze nem lenne teljes az adventi koszorú első gyertyájának és az ezt nagyban szimbolizáló máglya meggyújtása nélkül.

Pontos helyszín: Kékestető, a csúcs melletti fennsík – a TV Torony előtti terület. A rendezvény látogatása INGYENES! Igény esetén díjtalan autóbuszok indulnak a Veronika-rétről. Kékestető kizárólag téli gumival felszerelt gépjárművel közelíthető meg.

Bővebb info fészbukon: https://www.facebook.com/events/570617523039373/

Szólj hozzá!

Címkék: mátra rendezvény gyöngyös heves


2014.11.17. 09:18 Észak-magyarországi régió

Sípark csapattag lehetsz Te is

Ha Imádod a telet, nagyon szereted a téli sportokat, és ha szívesen dolgoznál egy lendületes, fiatal csapatban, akkor a te pályád a Sípark Mátraszentistvánon. Légy Te is a Sípark csapatának tagja!

sipark_allas.jpg

A Mátraszentistváni Sípark a 2014 / 2015-ös síszezonra az alábbi munkakörökbe keres munkatársakat - infó: ITT

Sípark hírek, 2014/2015 szezoni újdonságok: ITT

Szólj hozzá!

Címkék: mátra heves


2014.11.10. 14:38 Észak-magyarországi régió

Borkorcsolya napok a Gyógyvizek Völgyében

November 21-23.-án terítéken Egerszalók, Demjén és Egerszólát legjobb borai és borkorcsolyái. A hétvége főszereplői természetesen a kiváló borok és a borkorcsolyák, amelyeket édes, sós, nyers, főtt és sült változatban, kóstoló és komplett menüsoros formában is fogyaszthatnak.

Borkorcsolya napok 2.jpg
Négy borászatban különböző időpontokban vehetnek részt pincetúrán, ahol a borok, pincék és a borászok történeteit megismerhetik néhány bor és borkorcsolya kíséretében. Két étteremben étvágygerjesztő és ínycsiklandozó étel és a hozzájuk harmonikusan illeszkedő borai akár ebédre vagy vacsorára ünneppé varázsolhatják a hétvége egy-egy napját.

Péntek kora délután a Demjéni kőtúra útvonalon barangolhatnak szakavatott kísérővel és szombaton Egerszóláton egy sajttúrán vehetnek részt, amely természetesen sajtkóstolóval zárul, amelyhez mi mást is kortyolhatnak, mint Egerszóláti Olaszrizlinget!

Különleges élmények érhetik azokat, akik szombaton felkeresik az Egerszalóki Barlanglakásokat. A barlanglakások lakói mesteremberek, akik bemutatják szerény hajlékukat, teszik a dolgukat. A sajtkészítő sajtot kóstoltat, a kovács kovácsol, a szövőnő sző és a fotográfus pedig megörökíti a vendégeket úgy ebben a környezetben, mintha ők is itt élnének.

A gyógyfürdők is bekapcsolódnak a maguk módján a programba. A Saliris Resort& Spa Gyógyfűrdőben a hétvégén különleges szaunaceremóniák lesznek a Demjéni Termálvölgy vendégei pedig előzetes bejelentkezéssel kis csoportokban vezetővel megtekinthetik a megnyitás előtt áll Cascade Barlangfürdőt.

Program:

Szólj hozzá!

Címkék: egerszalók heves demjén bor gasztronómia


2014.11.10. 11:53 Észak-magyarországi régió

Élmények és értékek

Bemutatjuk a Turisztikai Hotel Klaszter "Észak-Magyarország,élmények és értékek Európa közepén" címmel készített invitáló videóját.

További info: ITT

 

Szólj hozzá!


2014.11.10. 11:43 Észak-magyarországi régió

Adventi hangulat Északon

Az ünnepi fények ismét hangulatossá, meghitté varázsolják majd Eger, Gyöngyös, Miskolc, Salgótarján és Sátoraljaújhely főterét is. Kézműves termékek, édességek, forraltbor-kínálat, az adventi színpadokon pedig programok várják a látogatókat, Gyöngyösön, és remélhetőleg Egerben is korcsolyázni lehet majd az Adventi környezetben. 

Advent.jpg

Egri Advent 2014
2014. november 28. - december 24. Eger, Dobó tér
Idén újra a Dobó tér ad otthont az adventi vásárnak. Nemcsak a tér újult meg, hanem újak az adventi vásári faházak is. 

Gyöngyös Advent 2014
2014. december 4 - 24,Gyöngyös - Fő tér
Népi és iparművészeti kézműves termékek vására, kistermelői vásár, finom ételek és forró italok. Hangulatos adventi programok, mézeskalács falu és korcsolyapálya.

Adventi vásár Salgótarján 2014
2014. december 1 - 24, Salgótarján - Fő térén
Finomságok, ajándékok, karácsonyi kellékek...meghitt hangulatban.

IV. Zempléni Disznótoros és Adventi Vásár
2014. december 7.
Helyszín: Mikóháza, Történelmi pincesor
Az igazi disznótoroson és forralt boron kívül, természetes alapanyagokból készült helyi termékek vására is lesz.

VI. Zempléni Betlehemes Találkozó és Adventi napok
2014. december 16-18.
Helyszín: Sátoraljaújhely, Sétálóutca
Karácsonyi hangulatban a város Sétáló utcájában kerülnek bemutatásra a még élő ünnepi hagyományok

Adventi vásár Miskolc
2014. november 24.-december 24.
Adventi vásár Miskolcon. Ünnepélyes, meghitt hangulat Miskolc belvárosában.
Helyszín: Miskolc, Széchenyi utca Centrum áruház - Szemere u. közötti szakasza

Szólj hozzá!

Címkék: eger salgótarján miskolc gyöngyös sátoraljaújhely


2014.11.04. 09:06 Észak-magyarországi régió

Autentikus vigasság Hollókőn

Hollókő piacán november 8-án szombaton libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok ehetőek és vehetőek és kaphatóak lesznek szép palóc kézimunkák is. Sőt a vásáron a kicsik még találkozhatnak Lúdas Matyival és Döbrögi Urasággal is.

hollokő.jpg

Fotó: © holloko.hu


Az idei Szent Márton Napi Vigasság lesz a megszépült Ófalu első rendezvénye. A 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok, Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók Hollókő vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre.

Középkori és libás játékok, a hétvégén érkező 20 fokos melegfronttal együtt garantálják jókedvet mindenkinek.

És persze a Hollókő Főgúnárja címért idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények:)

Tervezett programok:
11:00 A vigasság ünnepélye megnyitója
Életkép Szent Márton legendájából
Középkori és libás játékok Szent László Vitézeivel
Vidám mulatságos előadások
Verseny a Hollókő Főgúnárja címért

További info: ITT

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: világörökség hollókő nógrád bor gasztronómia


2014.11.03. 12:31 Észak-magyarországi régió

Márton Nap Noszvajon

Noszvaj ezen a hétvégén is igazi hamisítatlan vidéki gasztro hangulattal, kézműves vásárral és nyitott pincékkel várja a kiránduló családokat, a libás étkek és az új borok kedvelőit. 2014. november 8-án szombaton 10.00-16.00 között,

noszvaj.jpg


A gazdaházban: Kemencés sütemény, lúdnyak tészta, újbor, csigatészta készítés, kézműves foglalkozás, népzenei bemutató, és kézműves vásár
A faluban pedig: Nyitott pincék és Libás étkek

További infó:
www.noszvajirendezvények.hu
www.noszvaj.hu
tel: +36 36 463 396

Nyitott pincék 2014.11.08-án, Márton-napon:

Szólj hozzá!

Címkék: noszvaj bor gasztronómia


2014.10.29. 09:21 Észak-magyarországi régió

Csodás életképek a Magyar Nemzeti Lipicai Ménesről

A szilvásváradi képeken keresztül megismerhetitek a Magyar Nemzeti Lipicai Ménes mindennapjait: tenyésztés, csikónevelés, fogathajtás, díjlovaglás, lovas turizmus, lovas bemutatók és lovas versenyek. Páratlan képek a lipicai lovak sokoldalúságáról, az anyakanca ménesről és a Bükk hegységben játszadozó lipicai csődörökről.

A klipp egy rövid részlet az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad "A Bükk fehér sziklái" című filmjéből. 

További infók:
www.menesgazdasag.hu
www.szilvasvarad.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: bükk heves szilvásvárad


2014.10.15. 08:45 Észak-magyarországi régió

Háromszáz fotós örökítette meg az őszt a Medves vidékén

A hétvégén rendezett Medvesi Fotós Maratonon bő háromszáz résztvevővel zajlottak a péntek délutántól vasárnap éjfélig tartó programok. A fotósok vezetett túrákon, kivilágított várakban, vadasparkban, bányamúzeumban, fotótechnikai bemutatón vagy éppen darus kocsiból készíthették el a legjobb felvételeket, de páncélos vitézeket és kovácsmestert is megörökíthettek a térségi erődítményekben.

fotosmaraton-002-1.jpg

 Fotó: © Fotós Maraton - Komka Péter

Közép-Európa egyik kevéssé ismert, de történelmi, természeti, tájképi és ipartörténeti emlékekben bővelkedő tája a Medves-vidék, mely a határon átnyúló Novohrad – Nógrád Geopark központi területének tekinthető. A Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Karancs – Medves Természetvédelmi Alapítvány tavaly rendezte meg első ízben a Medvesi Fotós Maratont annak érdekében, hogy ezeket az értékeket minél többen megismerhessék. A szervezők célja az elsősorban amatőr és profi fotósoknak szóló nemzetközi programjukkal az volt, hogy az itt készült felvételek segítségével minél többen megismerhessék ennek a tájnak a karakterét, hiszen a résztvevők hazatérve saját honlapjaikon, közösségi felületeiken lényegében maguk ennek a tájnak a népszerűsítését segítik.

fotosmaraton-004-1.jpg

Fotó: © Fotós Maraton - Komka Péter

Az idei évben – a geopark határon átnyúló szellemiségével összhangban – belépett a szervezők közé a geopark szlovák oldali irányító szervezete, a Geopark Novohrad – Nógrád Jogi Személyek Társulása és a Füleki Vármúzeum is. Segítségükkel az első évben a Medves-fennsík környékén rendezett esemény idén október 10. és 12. között füleki és ajnácskői helyszínekkel bővült. A programpontok közötti mozgás elősegítésére autóbuszokat biztosítottak a résztvevők számára, mellyel két napra jelképesen újraindult a határon átnyúló tömegközlekedés Salgóbánya és Fülek (illetve Ajnácskő) között. A regisztrált résztvevők a térség turisztikai szolgáltatóinak többségénél különböző mértékű kedvezményeket is érvényesíteni tudtak. A fotósok körében már most népszerű, korábban ebben a komplexitásban máshol nem elérhető nemzetközi eseményt néhány éven belül „Kelet-Közép-Európa legnagyobb outdoor fotós fesztiváljává” kívánják fejleszteni.

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény vár természet várak nógrád


2014.10.14. 10:02 Észak-magyarországi régió

Újdonságokkal csábít a Zsóry-fürdő

A mezőkövesdi Zsóry-fürdő 7 új kényeztető csomagajánlattal bővítette kínálatát, melyek szinte minden korosztály számára kedvezőbb belépési lehetőséget kínálnak.. A csomagajánlatok többek között gyógymasszázst, wellness használatot, aromaolajos masszázst, lábmasszázst és pedikűrt tartalmaznak fürdőbelépővel kombinálva.

Zsóry új medence.jpg

Tehát a nyári szezonon kívül is érdemes ellátogatni Matyóföld méltán népszerű, gyógyhellyé minősítette fürdőjébe, hiszen 2014. október 1.-től módosult a fürdő árjegyzéke, amely a jegyárak csökkenése mellett újdonságként szolgáló kedvezményes csomagajánlatokkal egészült ki sok vendég örömére.

A csomag ajánlatok letölthetőek: ITT

Szólj hozzá!

Címkék: mezőkövesd fürdő


2014.10.13. 15:27 Észak-magyarországi régió

Hétvégén jön az Egri Vár Napja

Minden évben ugyanazon a napon, október 17-én rendezik meg az Egri Vár Napját. Ebben az évben sem lesz ez másként, ismét együtt tiszteleghetünk az egri vár hős védői és Dobó István várkapitány előtt. Az egész napos egri programon kézműves foglalkozások, haditorna bemutatók, látványos történelmi felvonulás igyekszik elénk varázsolni az Egri Vár dicső napjait.

végvári15.jpg

További infó: az Egri Vár oldalán

További egri programok: az egriprogramok.hu -n

Részletes programok:

Szólj hozzá!


2014.10.08. 15:42 Észak-magyarországi régió

Októberi programok az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az Aggteleki Nemzeti Parkba is beköszöntött az ősz. Esténként szarvasbőgés hangjai egészítik ki a tücsökciripelős csendet. A természet változása az őszi hónapokban a legszínesebb, egy-egy erdei séta igazi feltöltődést jelent a szürke hétköznapokban. Októberben több ilyen túrára is van lehetőség,de kulturális és ismeretterjesztő programok is várják az érdeklődőket.

aggtelek 7(ST Press fotótáras).JPG

Október 4.

Szüreti Játszóház

 • Kézműves foglalkozások természetes alapanyagok (csuhé, termések) felhasználásával. 
 • Helyszín: Jósvafő, Szőlő-hegy 10.00 óra
 • A részvétel ingyenes.

Geotúra az Aggteleki Nemzeti Parkban

 • Az Esztramos-hegyen vezetett geotúra keretében bejárjuk a hegy természetes állapotú felszíni ösvényeit és régi a bányaudvart.
 • Helyszín: Esztramos-hegy Bódvarákó 10.00 óra

Geotúra a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetben 

 • Geotúra szakvezetéssel. Vulkánkitörés, modellezés, vulkáni kőzetek és ásványok a Nagy-hegyen, jégkori porviharok nyomában, kőzetek a pincefalban. 
 • Helyszín: Tokaj-hegy ,Tokaj. Találkozó: Tokaj vasútállomás. A részvétel ingyenes. Időpont: 10.15

Október 6.

Állatok Világnapja (Herman Ottó Emlékév)

 • A program a témához kapcsolódó előadást, foglalkozást és vetélkedőt foglal magában. 
 • Helyszín: Jósvafő, Kúria Oktatóközpont 09.00 óra A részvétel ingyenes. 

További érdekességek a Facebookon.

Még több program,részletesebben ITT

Szólj hozzá!

Címkék: aggtelek


2014.10.06. 08:52 Észak-magyarországi régió

Szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben

Hétvégén, október 11-én idén már a 17. alkalommal lehetünk részesei a szilvásváradi Lovas étterem által szervezett szarvasgomba vadászatnak a Szalajka-völgyben. A szarvasgomba kereső versenyt szarvasgomba és szarvasgombás termékek bemutatója és vására kíséri. 

szg.jpg
Kép:© lovasetterem.hu

Programok:

 • Falusi reggeliztetés-szarvasgombával
 • Mustkóstoló és pálinkabár
 • Kereső Kutyák Országos Versenye
 • Éles vadászat a Bükk lankáin
 • A Lipicai Ménes megtekintése
 • Rozépárbaj az "Egri Csillagokkal" (Ostoros Bor, Dula Pincészet, Tóth Ferenc Borászata,
  Juhász Testvérek Pincészete, Gál Tibor, Varsányi Pincészet, Bolyki János Pincészete)
 • A kutyás verseny eredményhirdetése
 • Gála étkezés a Stílusos Vidéki Étterrmiség és Egri Kézműves Borászok közreműködésével
 • Egész napos kiállítás és vásár: szarvasgomba, szarvasgombás termékek,csokoládék,házi sajtok: kecske-, juh- és tehéntejből, pálinka kóstoló és vásár Rokker Zsolti pálinkáiból

A nap folyamán fellép továbbá a JaJa együttes, versek megzenésített változataival, illetve áthangszerelt népdalokkal.

 Vendégeket kizárólag előre bejelentkezés alapján tudják fogadni, érdemes időben jelentkezni!

Az egésznapos rendezvény részvételi díja: 20 000 Ft/fő

Jelentkezésüket az alábbi elérhetőségeken várják:

Lovas Étterem, Szilvásvárad, Szalajka völgy
telefon: +36 36/564 057 vagy Gál Gábor: +36 30/955 21 80
e-mail: lovasetterem@t-online.hu
web: www.lovasetterem.hu
facebook:www.facebook.com/lovasetterem

Szólj hozzá!

Címkék: szilvásvárad


2014.10.06. 08:42 Észak-magyarországi régió

Hollókői Szüreti Fesztivál

Október második hétvégéjén a falu apraja nagyja népviseletbe és maskarába öltözik ezzel hirdetve,hogy véget ért a szüret. A szőlőművelésből Hollókőn szinte már csak a szüret ünnepe maradt meg,így elevenítve fel a hozzá kapcsolódó szokásokat, színes felvonulást és kihirdetve az idén történt eseményeket.

2014. október 11.

A4FE48C5D1C90679E5765FD39C4DB2CD.jpg

Kép: ©holloko.hu

E jeles ünnepen a falusiak a munka során bekoszolódott ruháikat, színes viseletre cserélik, és abban járják végig az utcákat. A település több pontján a kisbíró versbe szedve kihirdeti az elmúlt év eseményeit.
Bár az idei nem tartozik a legbőségesebb évek közé, a kóstoló idén sem maradhat el. A bor és a mustkóstolás ideje alatt a helyi és a környékbeli néptáncosok mellett a Cimbaliband műsorát lehet megtekinteni.

Programok:

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál hollókő nógrád


2014.09.29. 09:03 Észak-magyarországi régió

Nyílt nap a Bolyki Pincében

A csapadékos nyár után csodálatos napsütéses őszünk van. Már a Pinot-t szüretelik és erjednek a könnyű fehér borok. Október 11-én egy nyílt nap alkalmával megkóstolhatjátok az új Sauvignon Blanc-t, Hárslevelűt, Rosét és Királyleánykát egyenesen a tartályból valamint megnézhetitek, hogy zajlik a feldolgozás a Bolyki Pincében. 

10696280_757722077603172_49133938029158316_n.jpg

További részletek és programok hamarosan,infók a Facebookon.

Az eseményhez pedig ITT csatlakozhattok.

 

Szólj hozzá!

Címkék: eger bor gasztronómia


2014.09.26. 10:32 Észak-magyarországi régió

Turizmus Világnapja - Észak-Magyarországon is

Közeledik szeptember 27., a Turizmus Világnapja, amikor az egész világ együtt ünnepel. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy mit is ünnepelünk ilyenkor pontosan. A válasz rém egyszerű. A turizmust és mindazt, amit az utazásnak köszönhetünk. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete az esemény központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölte meg. 2014-ben a mottó: „Tourism & Community Development”, vagyis a "Turizmus közösségépítő ereje".

tvn.jpg

E jeles nap alkalmából rengeteg akció, apró figyelmesség várja országszerte a pihenni vágyókat szeptember 27-én és a kapcsolódó hétvégén. (További információ: www.itthon.hu)

Az Észak-magyarországi régió számos településén is különféle akciókkal kedveskednek a vendégeknek ebből az alkalomból!
És a szakmai résztvevőkről sem feledkeztünk meg, szeptember 26-án Családi napra várjuk a kollegákat, partnereket Edelénybe, ahol az Edelényi Kastélyszigetben

Néhány helyszín javaslatunk szeptember 27-ére:

Eger,  Hotel Aqua Eger & Zsálya Bisztró,  szeptember 27.

Turizmus Világnapja alkalmából (á la carte étkezés esetén) meglepetés desszerttel kedveskednek vendégeiknek.

Miskolc, Tourinform Miskolc Szeptember 27.

A Tourinform Irodában apró ajándéktárggyal lepnek meg minden vendéget, úgy, mint az órarend, vonalzó, hűtőmágnes, lufi.

Szeptember 27-én az Itthon vagy! – Magyarország szeretlek! nap keretében egész napos programok lesznek a Diósgyőri várban, ahol a látogatók között 150 db "Ez Miskolc!" című CD-t sorsolnak ki.

Sárospatak, Tourinform Sárospatak, szeptember 27.

Tourinform irodában megismertetik a látogatókkal a turizmus világát, az iroda működését és egyben egymást is. Közösen fedezhetjük fel az Újbástya Rendezvénycentrumot, ahol az iroda működik. Természetesen apró ajándékkal kedveskednek a vendégeinknek.

Egerszalók, Saliris Hotel Egerszalók, szeptember 27.

A szállóvendégek részére szaunaprogramokat és más kedves meglepetéseket szerveznek ezen a napon.

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény


2014.09.25. 09:03 Észak-magyarországi régió

Transzbükki vándortábor októberben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság háromnapos, természetvédelmi szakvezetéssel egybekötött gyalogos vándortábort szervez a Bükk-fennsíkot bejárva, nyugat-keleti irányban átszelve a Bükköt, megtapasztalni a hegység számos természeti és kultúrtörténeti kincsét. Ha érdekel a természetvédelemben dolgozó szakemberek munkája, nem hagy hidegen az őszi erdő szépsége, a természet nyugalma és mindezt jóleső mozgás közben, hozzád hasonló emberek társaságában szeretnéd átélni, itt a helyed! 

Névtelen_2.jpgKép: ©Kozma Attila, bnpi.hu

A tábor időpontja 2014. október 3-5 (péntek-vasárnap).

Az útvonal:

1. nap: Bélapátfalva – Katonasírok – Kelemen széke (704 m) – Őr-kő (880 m) – Cserepes-kői barlangszállás – Őserdő – Tar-kő (950 m) – Zsidó-rét – Hármaskút – Bánkút

2. nap: Bánkút – Csipkéskút – Jávorkút – Bolhás – Sebes-víz – Ómassa – Szentlélek

3. nap: Szentlélek – Örvény-kő (764 m) – Magos-kő (635 m) – Udvar-kő-bg. – Kőlyuk – Szeleta-bg. – Felsőhámor – Lillafüred (Szt. István-bg.)

További infók,részletes útvonal ITT.

Szólj hozzá!

Címkék: bükk


2014.09.24. 09:44 Észak-magyarországi régió

FÚZIÓ Szerda az Acoustic Galleryvel

Útjára indulnak a FUZIO Kult Szerdák, Egerben Gál Tibor bor-élménycentrumában! Az első alkalommal, október 1-én, a debreceni Acoustic Gallery lép fel a rock történelem legnagyobb számaival, és ezen az estén végre útjára indul a bikavér házasító automatája is, aminek segítségével mindenki kipróbálhatja magát borászként.

fúzió.jpg
Kép: © facebook.com/galtiborfuzio

2013. október 1. 19:00

Biztosítsd a helyed asztalfoglalással a fuzio@galtibor.hu email címen vagy a +36 20 85 25 002-es telefonszámon!

Belépő: 1500 Ft, ami tartalmaz egy pohár bort. :)

Hely: Gál Tibor FÚZIÓ bor élménycentrum

Eger, Csiky Sándor utca 10.

Szólj hozzá!

Címkék: eger bor gasztronómia


2014.09.22. 11:17 Észak-magyarországi régió

Idén is lesz Kutatók Éjszakája!

Szeptember utolsó péntekén 2014-ben újra  Kutatók éjszakája. Idén kilencedik alkalommal ismét országosan több intézmény csatlakozásával rendezik meg. Ebben az évben ez a nem mindennapi éjszaka szeptember 26-ra esik. Az esemény deklarált célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát.

0_1.jpg

Kép:©kutatokejszakaja.hu

A Kutatók éjszakája továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye.
Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutató intézetek nyitják ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit,aktualitásait. Minőségi ismeretterjesztés és szórakozás egyszerre, ezt jelenti tehát a Kutatók éjszakája, mely évről évre egyre több látogatót vonz, ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható különleges helyszínekkel.

Idén is várjuk azok látogatását, akik szeretik az izgalmas újdonságokat, szeretik a meglepetéseket és kíváncsiak.

A régióban lévő programokról részletesen tájékozódhattok ITT

Eger 
Eszterházy Károly Főiskola

Gyöngyös 
Károly Róbert Főiskola

Miskolc 
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet
Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló (Diósgyőri Gimnázium)
Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület
Miskolci Egyetem
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Miskolc)

Salgótartján 
Nógrád megyei TIT

További érdekességek a Facebook oldalon.

Szólj hozzá!

Címkék: eger rendezvény


2014.09.16. 07:36 A.g.o.r.a.

Kisvasúti nap, avagy a Mátra esszenciája

Szeptember 6-án elindultunk Gyöngyösre, ami többek között arról ismert, hogy a Kékeshez legközelebb eső város, itt találjuk, a Mátra Múzeumot és természetesen Gyöngyi gőzöst és a Mátravasutat is, amiért igazából felkerekedtünk. 

640matr-7048.jpg

A gyerekek imádták a nyitott kocsit

Kicsivel 10 után meg is érkezünk Mátrafüredre, ahol már javában lapátolták a földet az Év Fájának választott mezei juhar csemetére.

Körbenézve az épületek tövében izgalmas erdészeti gépek, lovak álltak, az itthon.hu információs sátrai előtt foglalt helyet a nézőtér, mögötte egy érdekes sínautót lehetett kipróbálni, és tovább haladva mutatkoztak be a hazai kisvasutak.
Kisebb lejtőn kellett lemászni az aktív programokhoz, sajtokat, csemegéket, kalapokat kínáló pultokhoz, a vadászkutya-bemutatóhoz, a kötélpályához és a segway-hez, melyek különösen azért érdekesek, mert a Mátrában található legizgalmasabb programok esszenciáját foglalta össze.

640matr-7098.jpg

Álljunk is meg akkor és nézzük meg, hogyan kell jól érteni a Mátra esszenciáját.

A Mátrában, mint egy csupa rejtéllyel teli, igazi magas hegységben rengeteg erdő és az erdők között sok-sok apró falvacska, kilátó, erdei szállás bújik meg. Találunk elképesztő vízesést, hegyi patakot, meredek köves ösvényeket - tehát egy igazi kirándulóparadicsom.

Ezt lovagolja meg többek között az Oxygén Adrenalinpark, ahol 230 méter hosszú kötélpályán suhanhatunk végig. A Mátra extrémségei még koránt sem értek véget, mert segway-ezni rendkívül sok és izgalmas épített erdei pályán tudunk. A Hegyi Sportok Bázisa szervezésében például borozgathatunk a remek mátrai fajtákból válogatva, ehetünk helyi termésű mézet, vagy elgurulhatunk a Csóréti-tóhoz ezzel a futurisztikus járgánnyal.

640matr-7220.jpg

Adri teszteli a terepsegway-t

Ugyanitt olyan borzalmas dologra is felülhetünk, mint a mountaincart.
Ez a nem közlekedésre, viszont hegyről lezúzásra készült eszköz Zsuzsi szerint – aki frissiben kipróbálta - az első 200 méteren „Nem kellett volna”, a következő 200-on „Most meghalok” és a maradék 500 méteren „Dekirály!”. Majd az út végén egyből következik a „MÉGEGYSZEEER!!” Effekt.

Ebben a videóban 00:35-től az Év Utazója is suhant ezzel.  

A Mátrában persze lényegesen szelídebb módon is ki tudunk kapcsolódni, ez pedig a túrázás. És ahogy a kisvasúti napon is a két legjobb eszközzel, kisvasúttal és gyalogosan túráztunk. Elhivatottak pedig kerékpárral.

640matr-7063.jpg

Kisvasutak találkozása Farkasmálynál.
Az se baj, ha itt egy picit leszállunk és elindulunk a pincesor mentén borozgatni. 

Mátrafüredről alig félórányira helyezkedik el a Sás-tó, itt lehet csónakázni, romantikázni, lángosozni, sétálni, megmászhatjuk a gigantikus sárga kilátót és a főút másik felén pedig a már említett kalandparkot kereshetjük fel.

640-7326.jpg

Ez itt a Sástó.

Így jutunk el Mátrafüredtől a Sástóra. Nem vészes az emelkedő, vannak, akik kerékpárral tekerik végig a völgyből, szóval csak semmi panaszkodás!

Visszafele viszont sokkal, de sokkal kellemesebb úton, a sárga jelzés mentén térjünk le. Végig erdőben, a főutat elkerülve juthatunk vissza Mátrafüredre. Közben pedig csodálatos panorámában is gyönyörködhetünk.

640_kilato.jpg

A kilátó nem ingyenes, de elképesztő, a sárga jelzés mentén pedig kalandos ösvényen, erdei úton és a bokor mögött kibukkanó Mátrában gyönyörködhetünk. 

640matr-7334.jpg

Íme a kilátás

Végső tipp Mátrafüreden: a Fekete rigóban – ami abszolút hozza a hely szellemét – remek borokból fröccsözhetünk, és az éttermi kínálat abszolút hozza a friss hegyvidék ízeit. Ehetünk akár békacombot, de természetesen lesz gomba, pisztráng és szarvas is az étlapon.

Szólj hozzá!

Címkék: mátra kisvasút gyöngyös segway mátrafüred mátravasút itthon.hu sás-tó év utazója gyöngyi gőzös kisvasutak napja


2014.09.10. 11:11 Év Utazója

Egy Korty Hazug Mókus


2. nap - Eger, Lillafüred, Miskolc

Ha szerda, akkor Bolyki Pincészet! Legalábbis nálunk így volt. A legelső dolog, ami a hely szépségén túl megmaradt: Pati, a kutya. Később kiderült, hogy befutott modell őjószágsága, ugyanis az egyik boros címke névadója és "arca" is egyben. A helyszínre érve egy kis bújócskával kezdtünk. Bolyki Jánost kerestük. Egy kék cirkuszi kocsiban bujkált, amit irodaként emlegetett. Körülnéztünk, beszélgettünk és Hazug Mókussokkal a kézben távoztunk. 

bolyki.jpgAz iroda előtt támasztjuk a falat. :)

Szent István Barlangban is sétáltunk egyet. Kint igazi nyári idő volt, bent pedig 10°C. Vendégszeretőek a helyiek.Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy természetesen nem vittem pulcsit magammal, úgyhogy a jegyárus néni adta ide a sajátját. Kicsit nagy volt, nagyon sárga, és meleg, mégsem láthatósági mellény. Öltözzetek fel rendesen, hogy legyen időtök élvezni a látványt!

Szólj hozzá!

Címkék: Eger Bolyki én az év utazója


2014.09.08. 16:16 Észak-magyarországi régió

Gömöri Gyümölcsfesztivál

2014. szeptember 13. szombaton rendezi a Gömöri Gyümölcsfesztivált a Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület. Az egyre inkább hagyománnyá váló fesztivál helyszíne az aggteleki Baradla-barlang előtti fogadótér, időpontja pedig - a „Gömöri nyakas” szilva éréséhez igazodik.

baradla.jpg

Amivel vár az VI. Gömöri Gyümölcsfesztivál:

 • Lekvárfőzés
 • gyümölcstermékek versenye
 • szakmai konferencia
 • térségi gyümölcs- és gombafajták kiállítása
 • kézműves és helyi termék kirakodóvásár

Kulturális kísérő programok:

 • játszóház
 • bábszínház
 • koncertek
 • táncház 

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország egyik legszebb, legérintetlenebb része. A Szlovákiába is átnyúló északi része a Szuha vidék, a Gömöri falvak. Ezeknek a falvaknak az összefogása hozta létre már hatodik alkalommal a szeptemberi gyümölcsfesztivált. A műsorszámokban megismerhetjük ennek a viszonylag ismeretlen vidéknek jellegzetes népszokásait.

Részletesebben a rendezvényről ITT

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál aggtelek


2014.08.31. 08:58 Észak-magyarországi régió

Nemzeti Parkos szeptemberi programok

A régió természeti értékeit két nemzeti park őrzi. Egyik a Bükki Nemzeti Park, másik az Aggteleki Nemzeti Park. Aggtelek és Jósvafő barlangjai világhírűek. Íme néhány programajánlat szeptemberben:

 • Szeptember 6.,13. Barangolás a Baradla- barlang tetején
 • Szeptember 13. Szarvasbőgés a Zemplénben
 • Szeptember 18. Kutatók éjszakája
 • Szeptember 23. Takarítási világnap
 • Szeptember 26. Szent Mihály napi játszóház
 • Szeptember 20., 27. Szarvasbőgés az Aggteleki-karszton

neger_kunyhok.jpg

 

Részletes programok:

Szólj hozzá!

Címkék: természet baz aggtelek


2014.08.26. 08:58 Észak-magyarországi régió

Szilvanap Noszvajon

Augusztus utolsó hétvégéjén kemencében készített sütemények kóstolója és a szilvafaggatás. Szilvalekvárfőzés, hagyományos kézi kavarással üstökben, kemencében sült szilvalekváros bukta készítése, kóstolója, gyermekeknek kézműves foglalkozás, kézművesek bemutatója és kirakodóvására, borkóstolási és étkezési lehetőség, néptáncbemutató és táncház.

1407148091_600x500.jpg

Programok: 

2014. augusztus 29. péntek 15:00-18:00

Kemencében készített sütemények kóstolója és a szilvafaggatás bemutatása.

2014. augusztus 30. szombat 10:00-16:00

Szilvalekvárfőzés,hagyományos kézi kavarással üstökben, kemencében sült szilvalekváros bukta készítése, kóstolója, gyermekeknek kézműves foglalkozás, kézművesek bemutatója és kirakodóvására, borkóstolási és étkezési lehetőség, néptáncbemutató és táncház.

Esemény a Facebookon.

Belépő: Felnőtteknek 500.-, Gyerekeknek 300.-Ft, mely tartalmazza egy szilvalekváros sütemény fogyasztását is!

Szólj hozzá!

Címkék: noszvaj bor gasztronómia


2014.08.18. 06:47 Év Utazója

Csobbanás, csókolom bor és sikítás!

3. nap - Miskolctapolca, Tarcal, Sátoraljaújhely

Reggel a Barlangfürdőben csobbantunk Lacival. Ahhoz képest, hogy barlang meglehetősen meleg volt. A kedvencem a Csillag terem, ahol sokkal sötétebb volt, mint a többi térben és a plafon olyan, mintha a csillagos eget néznéd. Az egész helyben az a legjobb, hogy bujkálós, barangolós. Így sokat könnyít a szégyenlős emberkék életén. :)

barlangfürdő.jpg

A Gróf Degenfeld Katélyhotelben ebédeltünk. A citromos sajttorta mézes szederrel nagyon ízlett, na meg ránézni sem volt rossz...Csak kevés ideig tudtam gyönyörködni benne, mert hamar eltűnt.. Nem is értem, hogy hova... :) A hotelhez egy hatalmas szőlőbirtok és borospince is tartozik. Láttunk például '47-es és '57-es aszút is.

DSC_0487.JPGAz '57-es aszú. Szerintem csókolommal köszönök neki. :) 

Végre Zemplén Kalandpark! Közép-Európa leghosszabb bobpályáját próbáltuk ki. Laci vezetett és nem sokat fékezett. Brutális kanyarokkal teli a pálya, végig sikítottam. Laci vezetett és nem sokat fékezett, hogy érezzük a zamatát. Kétszer is lecsúsztunk. Másodjára már csepergett az eső, így még izgalmasabb volt. Tomival a libegőre ültem fel, kicsit félve mert még nem ültem ilyen szerkezeten. Nem bántam meg. :)

fotó.JPGLibegünk! :)

Szólj hozzá!

Címkék: sátoraljaújhely barlangfürdő tarcal miskolctapolca én az év utazója Gróf Degenfeld Kastélyhotel Zemplén Kalandpark