Ilyen az itthoni hi-tech tél!

2014. december 02. 12:50 - Észak-magyarországi régió

Ha a síelés mellett/helyett  szívesen neki indulsz a téli tájnak, adunk néhány ötletet azokból az újdonságokból, amit már itthon is kipróbálhatsz. Ilyenek a  snowsegway, airbord, husky kutyaszántúra, snowshredder. Ugye nem is gondoltad, hogy milyen változatos a kínálat. Ezekről egy jó cikket írtunk ITT

snowsegway.jpg
A téllel kapcsolatban sokan elutasítóak. Nem feltétlenül a hideggel van gondjuk, inkább azzal, hogy nem feltétlenül találják meg benne a kedvenc szórakozási formájukat.

Tegyük fel, hogy nem fekszik neked a síelés, vagy valami mást is szeretnél kipróbálni. Tulajdonképpen mivel is tölthetnéd el az időt kint a havas (vagy kevésbé havas) tájban? Ha szívesen mozogsz, szükséged van az adrenalinra, vagy egyszerűen a kalóriákat is égetni kell valahogy, a gyerekekkel pedig mindig ki kell találni valamit... Tehát irány a hegyvidék!

A Mátrafüreden található Hegyi Sportok Bázisa honosította meg hazánkban a terepsegway-ezést, a hegyről legurulás számos izgalmas módját, és szerencsére ezek téliesített változatát is. Irány tehát a Mátra!

Húzz fel egy sínadrágot és próbáld ki a havas sporteszközöket a hórollert, a légdeszkát, néhány különleges szánkót és a hójárót! Erre való a Mátrában kialakított 7 km hosszú pálya!

Ha nem a lefelé siklás a cél, hanem inkább a csendesebb természetjárás egy-egy formáját próbálnád ki, akár a hótalpas vagy Husky kutyaszántúrára is indulhattok a friss levegőn. Míg a hótalpazást elképesztően mókás programként kell elképzelünk (vö. Delta főcímzene), a kutyaszános túrákon a hajtó vezetésével suhanhatunk végig a téli erdőn.
Airboard túrán tulajdonképpen egy extrém gumimatracon hasalva siklunk a lejtőn, mint a hótenger kemény kapitányai. 

SnowScooter (avagy a hóroller) egy BMX kerékpár és a snowboard házasságából született hójáró, mellyel bravúros trükköket hajthatunk végre a szánkópályán.

Kicsit más műfajt képviselnek a motoros, hi-tech hójárók, mint a snowsegway vagy a snowshredder. Egy jó kis téli snowsegway-túrán erőlködés nélkül jutunk fel az emelkedőkre, de a szerkezet elég csendes ahhoz, hogy a természetet is meg tudjuk figyelni.

Bevállalósaknak ajánljuk viszont az igazi zúzógépeket, mint a snowshredder azaz a lánctalpas gördeszka-moped és az off-road körülmények közé szervezett havas lánctalpas túrák, melyeken eltűnnek az akadályok. 

A Mátra mellett a Zemplén kalandpark (Sátoraljaújhelyen található) téli verziója nem csak kiváló kezdő sípályái miatt érdemel meg egy külön fejezetet. A  bobpálya vagy a tubby (hófánk) pályák télen sokkal viccesebbek, mert ugye havon üzemelnek, de itt található Magyarország leghosszabb libegője is, ami egészen a Magas-hegy tetejére viszi fel, ahol a kilátóból a zempléni hegyek és a Bodrogköz teljes panorámája is élvezhető.

2296901c-a6df-4a70-d27e-0a714e64540c.jpg

Zemplén kalandpak Sátoraljaújhelyen - Kép: zemplenkalandpark.hu

A téli sportok mellett ne feledkezzünk meg a folyamatosan élményt nyújtó észak-magyarországi termálfürdőkről és wellness szállodákról sem, hisz egy sportos nap után nincs is jobb érzés, mint a meleg vízben megmártózni vagy a szaunába beülni. Különleges érzés egy hideg téli havas napon a szabad levegőn egy termálmedencében ülni – ezt Észak-Magyarország több fürdőjében, wellness szállodájában is meg tudjuk tenni.

771n.jpg

Egerszalók, Saliris termálfürdő kinti medencéje. Innen jól látni a fenyőerdőt és a sódombot

Aki a természetben töltött aktív kikapcsolódás után egy kis adventi hangulatra vágyik, annak jó szívvel ajánljuk a történelmi városok központjában található karácsonyváró, forralt boros vásárokat, például Gyöngyösön, Egerben vagy Miskolcon.

TIPP! A debreceni Decathlonban is tájékozódhatsz, Karácsony előtt hétvégenként informátorok segítenek az üdülések tervezésében. December 19-21-én pedig a legtöbb téli eszközt kipróbálhatod a HÓ SHOW rendezvényünkön! Várunk Téged!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr56951453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása