III. Kisvasutak napja: szeptemberben gyertek a Mátrába!

2014. augusztus 25. 10:15 - A.g.o.r.a.

Szeptember 6-án  Mátrafüreden lesz az erdővel ismerkedős kisvonatozás azaz a III. Kisvasutak Napja rengeteg programmal, szervezett túrákkal, a Kékestetővel, tavakkal, patakokkal, hegyvidékkel, erdei állatokkal, ami ideális őszi, tanévkezdős programnak ígérkezik. Elő a túracipőt, hátizsákot!

KATT IDE >>>> Faceboook esemény - hogy le ne maradjatok! 

Gyongyos - Matra-railroad1.jpg

Gyongyos-Matra-railroad1”. forrás: Wikimedia Commons

Idén nem is egy, hanem mindjárt két izgalmas és vadromantikus erdei útvonalon haladhatunk végig a kisvasúttal.A programban az erdészet izgalmas feladatköreivel ismerkedhetünk meg,  a színpadon koncertek, előadások lesznek, elültetik az Év Fáját, fő műsorszámként fellép a Kaláka zenekar, sőt Gyöngyivel is találkozhatnak a látogatók. Az egész napos program felnőtteknek 1800, gyerekeknek 1200 Ft-ba fog kerülni, ami végtelen sok kisvasutazásra, programokra, foglalkozásokra és túravezetésre is érvénes lesz. 

De hogyhogy két vonala van a Mátravasútnak?

Annyi biztos, hogy a Mátrafüredre tartó északi vonal borszőlőkkel gazdagon ültetett kertek mellett és Farkasmály borfalun keresztül vezet keresztül, majd a Sárhegyet, a Mátra bérceit, végül pedig a Kékestetőt csodálhatjuk a vagonok ablakából.

 Szeptember 6-án a mátrafüredi a nagyszínpadon 11 órától kezdődnek programok.

_DSC0872 - kékestető.jpg

Hangulatos kirándulás a Mátrában

Ha erre indulunk, megtaláljuk a nagyszínpadot, sétálhatunk a Bene-patak mentén, felfedezhetjük a Rákóczi-forrást vagy a Benevár-romokat. Az útvonalon kellemes pihenőházak, szalonnasütők invitálják pihenésre a kirándulókat.

Ha a másik irányt választjuk, Lajosháza felé kanyarodva Gyöngyössolymoson, az egykori királyi solymászok falván kacskaringózva halad át a vonat, s a patak felett egy érdekes, ferde hídon ível át az útja. Virágos rétet, majd az erdőt szemlélhetjük a vagonokból. Utunkat szegélyezi a Cserkő-tó után a patak egészen a végállomásig.  Innen majd egy órás, könnyű, erdei vezetett túrákat tehetünk a Kisvasutak Napján.  Ha önállóan indulnánk neki a természetnek, a kisvasút végállomásától olyan különleges helyszíneket érhetünk el, mint az öt patak táplálta Csórréti víztározó, mely egészen Galyatetőig húzódik, s innen Mátraszentimrére is eljuthatunk.

_DSC1055_6_7Adjust - gyöngyössolymos.jpg

Késő őszi Gyöngyössolymos naplementében

A kisvonatok a Mátravasút teljes hálózatán hétvégi menetrend szerint közlekednek majd szeptember 6-án, szükség szerint sűrítőjáratokkal. Az első vonat Gyöngyösről Mátrafüredre 9:45-kor, míg az utolsó vonat Mátrafüredről Gyöngyösre 18:35-kor indul. Az első vonat Gyöngyösről Szalajkaházra 9:40-kor, míg az utolsó vonat Szalajkaházról Gyöngyösre 17:30-kor indul.

Programok Mátrafüreden, a nagyszínpadon

11:00 Megnyitó

12:10 A Mátravasút Gyöngyi gőzösének örökbefogadási ceremóniája

12:20  A Vidróczki Néptáncegyüttes előadása

13:00 Barangolás Meseországban – a kismarosi Ámulat Társulat előadása

13:40 Az Év Fája elültetése a mátrafüredi parkban

14:00 Kaláka koncert

 

Nagyobb formátumért kattints a képre! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr926603107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása