Szent Erzsébet nyomában- Sárospatak

2014. július 04. 06:10 - Észak-magyarországi régió

Noha Erzsébet – II. András magyar király és Merániai Gertrúd gyermeke – csak négy évet élt Sárospatakon,ahol 1207-ben született, mégis nagy kultusza van a városban. A szent életű királylány emléke előtt zarándokút is tiszteleg. SZENT ERZSÉBET NYOMÁBAN számos csodás esemény történt. 

A kor szokásainak megfelelően Erzsébetet már 4 éves korában eljegyezte thüringiai Hermann őrgróf, ezért került a kis menyasszony Wartburgba. Hermann korai halála miatt a házasság meghiúsult, helyébe öccse, Lajos lépett, a frigy 1221-ben jött létre, s a boldog házasságból három gyermek született. Az idillikus kapcsolat nem tartott sokáig, mivel a Szentföldre igyekvő Lajos váratlanul elhunyt. Erzsébet ahol tudott, segített a szegényeken, árvamenhelyet és kórházat alapított, emellett kemény, vezeklő életmódot folytatott. Négy esztendővel férje halála után ő is megtért Teremtőjéhez, sírja mellett Pünkösdkor érdemes Sárospatakra látogatni! Ekkor rendezik ugyanis a hagyományos Szent Erzsébet Ünnepet. 

1280px-Kosice_-_St._Elisabeth_Cathedral_1.JPGForrás: élmény itthon 2014/június

IX. Gergely pápa 1235-ben avatta szentté. Erzsébet tisztelete a XIII. században gyorsan elterjedt egész Európában, egymás után alakultak a Szent Erzsébet templomok és kolostorok. Az egyik legismertebb Szent Erzsébet tiszteletére szentelt székesegyház, a kassai Szent Erzsébet dóm Európa legszebb gótikus templomai közé tartozik.

A középkorban gyakran szerveztek Szent Erzsébet zarándoklatokat, de nem volt kijelölt út az újkori zarándokok számára. Ennek a hiánynak a pótlására jött létre 2007-ben a sárospataki székhelyű Szent Erzsébet Út Alapítvány, s 2011-ben a zarándokút. Az út kiindulási pontja, Sárospatak nemcsak műemlékekben gazdag város, hanem a klasszikus műveltség fellegvára is, ezért büszkén viseli a Bodrog-parti Athén elnevezést. Patakról Kassára turistajelzéssel ellátott festői zarándokúton haladhatunk. A körülbelül 100 km hosszú útvonal kényelmesen egy hét alatt végigjárható, túránk alatt vadregényes tájakon, bájos kis hegyi falvakon haladunk keresztül, időnként középkori várakhoz is fölkapaszkodhatunk, például láthatjuk a sárospataki várat.

Szólj hozzá!
Címkék: sárospatak

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr306464247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása