Impozáns kincstár nyílik Gyöngyösön

2014. június 28. 09:40 - Észak-magyarországi régió

2014. július 1-től látogatható a nagy közönség számára is az Almásy család egykori palotájában a Szent Bertalan-templom megújult Kincstára és restaurátor-műhelyei.

szentbertalankincstár.jpg
A múzeumban kiállított ötvöstárgyak az Esztergomi Főszékesegyház kimagasló értékű kincstára után az ország második leggazdagabb gyűjteményét alkotják. A gyöngyösi kincstárban kiállított 43 ötvösmű, közte 12 középkori, illetve reneszánsz liturgikus tárgy, mind számszerűségükben, mind műtörténeti értékük miatt igen értékesek és jelentősek. Az új turisztikai szolgáltatás a vallási turizmus különleges, egyedi attrakciója Gyöngyösnek és az Észak-magyarországi Régiónak. A projekt európai uniós társfinanszírozással, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében valósult meg.

Látogatható restaurátor-műhelyek
Újdonság a kincstár két restaurátor-műhelye, ahol a kincstárban és a térség templomaiban található ötvös- és textil liturgikus tárgyak, történelmi értékű műkincsek javítását, restaurálását végzik az itt dolgozó szakemberek. A műhelyek bejelentkezést követően látogathatóak.

További infó: ITT és Gyöngyös-Mátra térségéről, látnivalókról és szállásokról meg ITT!


Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteménye a gyöngyösi Szent Bertalan plébániatemplom kincstára. A gyűjtemény az egykori Almásy-, vagy ismertebb nevén a Szent Korona Házban található, ahol 1806 és 1809 között három alkalommal őrizték a magyar koronát.

A kincstárban nemcsak nagy művészi értékű ötvös tárgyakat, kelyheket, talpas kereszteket, ereklyetartókat és úrmutatókat őriznek, hanem képeket, könyveket, miseruhákat és szobrokat is. A 48 ötvösmű közül 12 középkori, illetve reneszánsz darab, melyek közül hét sajátosan magyar, filigrán díszítésű, bőrtűs kehely. Valamennyit egy műhelyben vagy mesterkörben készítették 1500-1510 között. Egészen más szépséget mutat az aranyozott ezüst gótikus toronyra emlékeztető úrmutató a 16. század elejéről, vagy a több magyar készítésű, gazdagon díszített, barokk úrmutató a 18. századból és még számos kehely, cibórium és ereklyetartó és későbbi századokból.

A gyűjteményt egyéni és csoportos turisták is látogathatják, bejelentkezést követően szakszerű vezetést biztosít a múzeum igazgatósága. Az épületben előadóterem bérelhető konferenciákra, előadásokra. A kiállítás akadálymentesített, mozgásukban korlátozottak is látogathatják.

Elérhetőség:
Gyöngyös- Felsővárosi Szent Bertalan Katolikus Plébániatemplom Kincstára,
Gyöngyös, Szent Bertalan u 3.
Tel.: +36 37/311-143
E-mail: info@szentbertalankincstar.hu
www.szentbertalankincstar.hu

Szólj hozzá!
Címkék: mátra gyöngyös

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr656431601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása