Borterasz, Borkemping és Venyige Spa

2014. június 16. 15:10 - Észak-magyarországi régió

Egerben Június 22-én nyítjotta "a lelkész, a borász és a pincér" a régió egyik legszőlőközelibb borturisztikai  attrakcióját. 

"Csernus Imre 2009 óta él az egri régióban. Egerben alapították meg Csutorás Ferenccel és Mészáros Péterrel az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, Csutorás Ferenc készíti a naturális borokat, június 22-én pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol mindenki lazulhat közvetlen a szőlőben.

venyigespa.jpg

Bővebb információk és térkép: ITT

Friss képgaléria a heol.hu-n.

További érdekességek és Dr. Csernud Imre - DEPRESSo-ja:

Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, a Nagy-Egeddel szemben. Ez az ihletett hely megmozgatta a Csernus – Csutorás - Mészáros trió fantáziáját, és a három barát úgy döntött, hogy a szőlőbirtokon építik fel az országban egyedülálló borturisztikai attrakciót. És a hely tényleg az, hiszen sehol nem lehetsz ilyen közel a szőlőhöz. Itt, a szőlőtőkék tövében épült fel a páratlan panorámájú borkemping, a borterasz, a szállást adó csőszkunyhók, sátor és lakókocsihelyek, és a medence. A vendégek a szőlővel körülölelt csőszkunyhókban pihenhetnek, hűsölhetnek a Venyige Spa medencéjében, és akár a kilátón is kóstolhatják az AÉS és a környező dűlők borait. De itt mindenki dödöröghet, sétálgathat, ücsöröghet, brüggölhet és semmit is tehet kedvére.

És egy kis ízelítő a menüből: AÉS és vendégborok a környező dűlőkről és Tokajból, borkóstolócsomagok, DEPRESSO, bor alapú koktélok, WOW!, csapolt sör és bivalyszalámi.

„Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz. Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkből és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.” – nyilatkozta a nyitás előtt Csernus Imre.

Csernus Imre sajátmárkás kávéja, a DEPRESSO is megkóstolható

„Én a munkámban és a hobbimban is maximalista vagyok. És ha már az egri dűlők egyik legszebbikét birtokoljuk, úgy hiszem, a kávéval sem adhatjuk alább. A Csuti kezei alól kikerülő naturális borok, a pompás látvány és a szőlőtőkék közelsége arra predesztinált, hogy itt készítsük el Kelet-Magyarország legjobb kávéit. Barista barátommal kiválasztottuk a legjobb dél-amerikai és afrikai kávékat – csakis a legjobb dűlőkről! Ezek házasításából a bécsi pörkölés és hosszas kóstolások után született meg sajátmárkás kávém, a DEPRESSO.

Dűlőtúra UAZ katonai dzsippekkel

A borteraszról és a kilátóból belátni Eger és az AÉS legjobb bortermő dűlőit. „Mindhárman szeretjük a birtokot, és a lóerőket is. Ezt kapcsoltuk össze, amikor megvásároltunk két UAZ katonai terepjárót. Ezekkel a dzsippekkel visszük el a dűlőinkbe a vendégeket, ahol egy study tour keretében megmutatjuk, hogy mit, és miért éppen ott telepítünk, az út porát pedig az Almagyar, a Pajdos és a Síkhegy borával öblítjük le ott, ahol éppen járunk. Ezt a túrát nálunk csak a vendégek élvezik jobban, jó látni a sok fülig érő szájat – mesélte el Mészáros Péter.

Naturális borok: az AÉS boraiban a borász az adalékanyag

Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti. Csuti fanatikusan kutatja az egri bor történetét, kísérletezik és keresi az Egert legjobban kifejező fajtákat és ízeket. A tiszta ízek igénye vezette el a naturális borok készítéséhez is, melyek szándéka szerint leginkább visszaadják a szőlő és a föld ízét. A naturális borok bátran és bő beszéddel mesélnek a terroir-ról, a fajtáról, Egerről, és felismerhetővé teszik a borászat stílusát.

Tiszta illatúak, így a fajta jellemzői erősebben jelennek meg, és a terroir jegyeit is hordozzák. Hazánkban és világszerte is kevesen járják a borkészítésnek ezt az útját. Az AÉS és a Csutorás pince naturális borainak fő jellemzői, hogy helyi bortörténeti kutatásokon is alapuló telepítésekből, a jó dűlő és az odavaló fajták összehangolásából születtek, spontán erjesztéssel, fajélesztőktől és minden adaléktól mentesen, kizárólag tölgyfa fakádak, fakácik és ászokhordók használatával készülnek majd tufapincében érnek, melynek egyedi és állandó mikroklímája segíti a spontán folyamatokat.

Azt is mondhatjuk, hogy az AÉS boraiban Csutorás Ferenc az adalékanyag.

Bővebb információk és térkép: ITT
Facebook: Lelkifröccs"

Forrás: heol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr526305976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása