Titokzatos Kaptárkövek - Irány Bükkalja!

2014. április 25. 08:12 - Észak-magyarországi régió

Most, hogy jön már a jó idő, érdemes a számítógépek mögül felállnotok, és kimozdulnotok kicsit a természetbe. Remek úticélként szolgálhatnak a Bükkalján található, különleges látványt nyújtó kaptárkövek. A szépen megmunkált kövek eredete vitatott. Vajon miért készítették őket? Van erre racionális magyarázat, vagy inkább spirituális célt szolgáltak?

A rejtélyes sziklák közelében ácsorogva, az ember fantáziája – pláne, ha élénk – elkalandozik, vajon mit tehettek az ablakokba? Gyakorlati vagy inkább spirituális hasznukat vették? Az egyszerűbb célok mellett éppúgy elképzelhető az is, hogy az ablakokat megvilágították esténként, különleges hangulatot kialakítva ezzel bizonyos rítusokhoz. Ezek mindenesetre felvetések.

kaptarkovek-fot4.jpg

Forrás: egriprogramok.hu

További érdekességek a kaptárkövekről: klikkelj a Tovább gombra!

A Bükkalján számos kaptárkő létezik, egyebek mellett Cserépváralján, Kácson, Tibolddarócon, Bogácson, Szomolyán, Noszvajon és Sirok határában. Kis hazánkban 105 sziklaalakzaton eddig közel 570 fülke topográfiai felmérése történt meg. A Bükkalján 82 kaptárkő van, melyeken 479 fülke számolható össze – ezek a Bükkalját felépítő riolittufa-takaróban alakultak ki. Feltehetően az egykori vulkánkitöréseket kísérő forró vizes, kovás oldatok tették néhol keményebbé a puha kőzetet, s ezekben a tufakúpokban találhatóak a fentebb említett titokzatos vájatok. A legszebb kaptárkövek Cserépváralja és Szomolya határában húzódnak. A fülkék többnyire körülbelül 60 centiméter magasak, 30 centiméter szélesek és 30 centiméter mélyek.

kaptarkovek-fot5.jpg

Forrás: egriprogramok.hu

Magyarországon kaptárkő-fülkékre nemcsak a Bükkalján bukkanhatunk, hanem a Pilisben, a Budai-hegységben és a Tétényi-palatón is – ahol hasonló ablakok mészkőben, dolomitban és andezit-tufában is előfordulhatnak –, a legszebb példányok mégis Cserépváralja határában, a Mangó-tetőn állnak. Ez utóbbi nagy kaptárköve a déli oldalon található, mely szabályos kúp alakú, és összesen 25 fülkével rendelkezik. Ettől keletre egy kisebb kúp is fellelhető, 5 bemélyedéssel.

A kaptárkövek kultúrtörténeti szerepe még vitatott. Többféle magyarázat létezik, talán a legelfogadottabb feltevés az, hogy még a miocén földtörténeti korban alakultak ki. Népi történetek is foglalkoznak a kövek egykori funkcióival. Egyes feltételezések szerint például temetkezési helyként használták azokat, de pogány oltárkőként is funkcionálhattak. Az elnevezést tekintve – kaptárkő – a leglogikusabb magyarázat az, hogy méhkaptárnak használták a köveket. Szakértők szerint az ablakok egy része alkalmas méhcsalád fejlődésére. Külföldi kaptárkövek esetében méhviasz maradványaira is leltek hasonló sziklákban, így a méhkaptári szerep sem kizárt. Szomolyán is bukkantak hasonlóakra, bár azok a spontán kirajzó és sziklaüregekben, faodvakban megtelepülő méhcsaládok nyomai. A szájhagyomány szerint pedig lehetséges, hogy áldozati ajándékok tárolására készítették az üregeket. Régészeti eredmények nem tudták ez idáig bebizonyítani, miért alakították ki a fülkéket, azonban több kaptárkő környezetéből kerültek elő XI. századból származó edény-, üveg- és karddarabok. Mindazonáltal, a rejtélyes kaptárkövek megfejtése várat még magára.

Talán a téma rejtélyességének oka is, hogy természetkedvelőket és szakembereket is foglalkoztat a kaptárkövek keletkezésének háttere. Nem utolsó sorban Baráz Csabát, aki a Bükki Nemzeti Park igazgatóságának oktatási szakreferense. Nemrégiben – március végén – tartott előadást a témában az egri Zöld Kör előadássorozat keretében, melynek következő programja április 24-én lesz. Akkor Klein Ottó kertészmérnök mesél Eger belvárosának helyi jelentőségű védett fái címmel.

Baráz Csaba egyébként rendszeresen foglalkozik a kaptárkövekkel; saját írásait és fotóit ezen az oldalon találjátok.

A Wikipédia „Kaptárkő” szócikkét szintén ő írta.

A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület honlapján is olvashattok érdekességeket.

Sok jó program Eger környékéről egriprogramok.hu

Szólj hozzá!
Címkék: természet bükk

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr766047791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása