Megújuló turistaházaink 1: A Szalajka-ház

2014. április 16. 08:06 - Észak-magyarországi régió

Igaz a Szalajka név kapcsán sokaknak Szilvásvárad ugrik be elsőre, de most itt mi  elsőre a Mátrában lévő megújult turistaházat, a Szalajka-házat vesszük blogügyre.

A tavalyi évben jelentős fejlesztések kezdődtek az erdei turistaházakhoz, kirándulóhelyekhez kapcsolódóan az egész országban. Ehhez a sorozathoz kapcsolódott most az Egererdő Zrt., ahol – a turistaházak tekintetében – első lépésként a felújított Szalajka-ház avatására került sor. 

Szalajka-ház.jpg

Forrás:Egererdő Zrt.

Az ide látogató vendégek csendes környezetben pihenhetnek távol a város zajától, élvezve az erdő békéjét és a ház mellett csordogáló patak zenéjét. A családok, kisebb baráti társaságok fogadása mellett vadászvendégeket is szívesen látunk, de a közeli Mátravasút és az erdei iskolás programok miatt az osztálykirándulások, iskolai táborok ideális helyszíne is egyben. Az épület 30 fő szállóvendég befogadására alkalmas, de a konferencia- és oktatóterem 40 fős programok megrendezésére is használható.

Erdei szálláshelyek: A Szalajka-ház mellett az Eegererdő Zrt. és a társerdőgazdaságok valamennyi erdei szálláshelye megtalálható a erdeiszallashely.hu oldalon, az egyszerű kulcsosházaktól a minden igényt kielégítő turistaházakig, szállodákig.

A Szalajka-ház átadásán Mátrafüredi Erdészet képviseletében Dobre-Kecsmár Csaba vezérigazgató a Szalajka-ház átadásával egy hosszabb fejlesztési koncepciót is bemutatott, melynek részeként a közeljövőben hasonló módon újul meg a Mátrában Fenyvespuszta és Rudolf-tanya, a Bükkben pedig a Pazsagi vendégház.A mátrai fejlesztések része egy száz kilométeres kerékpárút-hálózat kijelölése, melyet a későbbiekben egy lovas útvonal kialakítása követ, illetve Galyatetőn, az Országos Kékkörhöz kapcsolódóan a Péter hegyese kilátó felújítása és egy túraközpont létrehozása. 

Az épület már az 1929-es kiadású „A Mátra” útikalauzban is szerepel, mint régi munkásszálló és erdei lak, de már akkor is a turisták és megfáradt utazók menedékhelyeként ajánlották. A többszöri átalakítás és felújítás után most ismét szükségessé vált az épület teljes körű megújítása, mely mintegy 60 millió forint felhasználásával március végén zárult.

Szalajka-ház szoba.jpg

A Szalajka-ház szobája - Forrás: Egererdő Zrt.

A munkák során szem előtt tartották a környezet hangulatának megőrzését, így a saját tölgyparketta mellett a fenyőbútorok és a cserépkályha, valamint a madarakról elnevezett szobák is az erdő szellemét idézik. A modern fürdőszobák, a felszerelt konyha és az akadálymentes szoba minden igényt kielégít.

A Szalajka-házhoz Gyöngyösről a Mátravasút kisvasútjával juthatunk el.

Szólj hozzá!
Címkék: mátra kisvasút

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr126040599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása