Matyó örökség – egy éve az UNESCO listán

2013. december 05. 15:32 - Észak-magyarországi régió

matyo_himzes.jpg

2012. december 5-én, azaz pont egy éve került fel hivatalosan a Matyó örökség az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára. Nagy elismerés volt ez nem csak a három matyó településnek, Mezőkövesdnek, Szentistvánnak és Tardnak, hanem egész Magyarországnak is.

Matyó népművészet

Természetesen a cím elnyerése újabb kapukat nyitott meg a matyó kultúra bemutatása előtt. Idehaza és külföldön rengeteg helyen megfordultak az örökség őrzését és bemutatását magára vállaló helyi népművészek, kézművesek. Zakopánétól Brüsszelig, Miskolctól Szegedig találkozhatott a közönség a Matyó Népművészeti Egyesület és a Matyó Néptánc Együttes tagjaival.

Mezőkövesd

Matyóföldön, azon belül is főként Mezőkövesden, az elmúlt egy évben megugrott a látogatók száma is. Olyan sikeres rendezvények valósultak meg, mint a hagyományos Matyó Húsvét, vagy a Matyóföldi Folklór Fesztivál, de akkor is megéri ’Kövesdre látogatni, amikor épp nincs kiemelt rendezvény. A Hadas városrész önmagában is egy kis matyó univerzum, a maga kedves házaival és bennük a legkülönfélébb népi mesterségek képviselőivel. A most 60 éves Matyó Múzeumnak is megemelkedett a látogatottsága. Itt természetesen az alapokkal, szövésmintákkal, régmúlt idők emlékét őrző tárgyakkal is meg lehet ismerkedni.

Matyó jövő

És ne szomorkodjunk, ha a MATYÓ szó még párszor elhangzik a jövőben és e cikkben is, hisz jövőre is teljes erővel zakatol a matyó úthenger (apropó, mezőgazdasági gépmúzeum is van Mezőkövesden). A hagyományos matyó rendezvények mellett pl. a budapesti Utazás Kiállításon kulturális díszvendég lesz Matyóföld fővárosa, Mezőkövesd.

Matyó design

Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy a kortárs design is felfedezte magának a matyó motívumokat és simán trendi, ha egy kis matyó minta díszíti a csajok blúzát, ha fújja a szél…

matyo_baba.JPG

Egy évvel ezelőtti cikkünk a Világörökségi cím elnyeréséről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr385677131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása