Török fürdő, sófürdő, és társai – gyógyító fürdőtúra Egerben

2013. augusztus 23. 11:35 - Észak-magyarországi régió

Eger városát sokféle jelzővel szokták illetni: Eger a borok városa, Eger a barokk gyöngyszem, Eger a történelmi emlékek városa, meg ugyebár a papok városa is… De azt kell mondjuk, Eger fürdőváros is. Egészen pontosan gyógyfürdő város. Kipróbáltuk.

Fürdőtúránkat (már amennyiben három, egymástól kőhajításnyira található helyszínt nevezhetünk túrának…) a közelmúltban átadott és teljesen felújított Egri Termálfürdőben kezdtük. Namost itt annyi medence van, hogy az ember hirtelen azt sem tudja melyikben kezdje. Kivétel természetesen ha gyermekekkel érkezik, mert akkor csak és kizárólag a „váras” élménymedence jöhet szóba, vagy rosszabb idő esetén a fedett résszel is rendelkező „nagy élménymedence”. Ezt könnyű felismerni jellegzetes kupolájáról.

Na, de akkor gyógyuljunk. Közvetlenül az említett kupolás medence mellett található a strand legmelegebb vízű (37-38 °C-os) medencéje. A víz összetétele meglehetősen különleges, a rengeteg oldott ásványi anyag mellett kiemelkedő a kén- és a radontartalma. A radontól természetesen nem kell félni, ebben a koncentrációban nem nő ki a harmadik fülünk tőle, ellenben gyulladáscsökkentő és növeli az endorfin termelését, így a közérzetünk is jobb lesz tőle. Emellett a fürdő vize reumatikus, gerinc-, idegrendszeri, anyagcsere-, bőr- és nőgyógyászati betegségek gyógyítására is alkalmas, bár távol álljon tőlem a balneológia (nem, az nem bálnákkal foglalkozik).

Akkor sem kell aggódnunk, ha sokan vannak a medencében, hiszen a fejlesztések során „megfelezték” a régi 1-es medencét és kialakítottak egy kisebb, tisztán gyógyvizes medencét. Ha már itt elől járunk, természetesen még mindig megvan a gyermekpancsoló melletti gyógyvizes medence, és az ún. „dögönyöző”, ami önmagában különleges jelenség. A kicsit mohás sziklafalból lezúduló víz kiválóan masszírozza az ember vállát/nyakát/hátát, a különleges atmoszférának köszönhetően pedig valamely távoli országban érezhetjük magunkat.

Török fürdő-Gál Gábor1.jpg

A Török Fürdő

„Na de mit csinálunk ősszel/télen?” – kérdezhetnénk. Erre nyújt megoldást a most átadott fürdőház, két medencével, melyek télen-nyáron használhatóak, illetve ez az a pont ahol ideje továbbindulnunk a következő állomásunkra. Gyakorlatilag a termálfürdővel egybeépülve található egy szálloda, melyben igazi kincsre lelhet a gyógyulni vágyó. Itt található ugyanis a „Parajdkincse Só-pezsgőfürdő”, amely amennyire rejtőzködő életmódot folytat, olyannyira áldásos hatásokkal rendelkezik. Talán a legmegdöbbentőbb tény, hogy egy 30 perces sófürdő salaktalanító hatása megfelel egy három napos böjtnek. 30 perc, ebben a 84 féle ásványi anyagot, és nyomelemet tartalmazó vízben és szervezetünk teljesen feltöltődik, mondhatni újjászületik. A sófürdő nem csak ellazít és felfrissít, feszessé és puhává teszi a bőrt, és segít beindítani a szervezet öngyógyító mechanizmusát immunerősítő hatásának köszönhetően. Igazából a só gyógyító erejét még oldalakon keresztül sorolhatnánk annyi kedvező hatással bír, így javasoljuk mindenkinek, hogy járjon utána, vagy próbálja ki személyesen. Egy jó tanács: bármilyen pici apró seb, vagy hámsérülés van rajtunk, először rettentően csípni fogja a sós víz, de egyúttal gyógyítja is a sérüléseket.

Végül szintén egy kuriózum, ismét nem kell messzire mennünk, hogy egy igazi török élményben legyen részünk: természetesen a Török fürdőben. Tényleg különleges és egyedi atmoszférája van, valósággal elvarázsolja az embert. A gyógyvíz hasonlóan radonos, mint a Termálfürdőben, különlegessége azonban, hogy itt a medencéket közvetlenül a forrás vize táplálja: ergo a „földből jön a víz”. Több különböző hőmérsékletű medence közül válogathatunk, de rengeteg kiegészítő szolgáltatással kényeztethetjük és gyógyíthatjuk magunkat. A legkülönlegesebb kezelés, amely már-már szertartás az ún. hamam. Ez egy tradicionális török kezelés, amely teljesen megtisztítja, megfiatalítja az embert. Az ára borsos, de a hatás utánozhatatlan.

Fürdőtúránk végeztével teljesen feltöltődve indultunk hazafelé, bár az egész napos fürdőzés azért fárasztó is tud lenni. Következő reggel azonban frissen és üdén ébredtünk, talán éjszaka az álommanó kicserélte minden porcikánkat, így újult erővel vetettük bele magunkat... a szürke hétköznapokba.

Szólj hozzá!
Címkék: eger fürdő

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr785472382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása