Rangos európai elismerés Hollókőnek

2010. december 08. 14:22 - Sándi

A Nógrád megyei község érdemelte ki idén a francia nemzeti innovációs megfigyelő intézet Territoria Europe elnevezésű díját.
Az elismerést magyarországi település még soha nem kapta meg.Szabó Csaba, Hollókő polgármestere portálunknak elmondta: a díjjal a helyben élők életminőségét javító önkormányzati innovációs kezdeményezéseket ismerik el, vagyis a településbe fektetett munkát értékelték.

  Hollókő többek között a településvezetők innovatív gondolkodásmódja miatt kapta meg a rangos elismerést Hollókő többek között a településvezetők innovatív gondolkodásmódja miatt kapta meg a rangos elismerést
– Két éve van kapcsolatunk egy franciaországi településsel, Salersel és idén testvérkapcsolati együttműködést is aláírtunk. Többnyire nekik köszönhetjük, hogy Hollókő neve felmerült a díjjal kapcsolatban – mondta Szabó Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy a plakett és az oklevél mellé nem járt anyagi juttatás, „csak” erkölcsi elismerés. Ráadásul mostantól kezdve egy éven át még inkább Hollókőre szegeződik a franciák figyelme.

– A Territoriának nincs magyar megfelelője. Ez egy Európa-díj, amit minden évben odaítélnek valakinek. Körülbelül 40 francia önkormányzat részesül elismerésben és egy külföldi település. Magyarországi önkormányzat még soha nem kapott ilyen díjat, mi vagyunk az elsők. Az indoklásnál elhangzott a hagyományok ápolása, a kultúra megőrzése. Elsősorban az újszerű megoldások alkalmazása volt esetünkben a zsűri számára kecsegtető. Fontos kritérium volt, hogy a díjat csak olyan település kaphatja meg akinek van testvértelepülése Franciaországban – tudatta a polgármester, majd arról beszélt, hogy Párizsban, a szenátusban adták át nekik a díjat, amely után Hollókő tiszteletére díszvacsorát rendeztek.

  A hollókői vár megannyi, változatos programmal várja a látogatókat egész évben A hollókői vár megannyi, változatos programmal várja a látogatókat egész évben
– Minden elismerés fontos, hiszen az ember a munkájában sokszor bizonytalanságot érez... Nem tudja, hogy jó úton jár-e, hogy megfelelő döntéseket hoz-e. Az elismerések megerősítést adnak, hogy valóban jó úton járunk. Úgy gondolom, hogy nem elég csak leírni, hogy milyen szépek az értékeink, tenni is kell azért, hogy a falu megújuljon és megőrizzük a népszokásainkat, hagyományainkat – véli Szabó Csaba, akitől megtudtuk azt is, hogy másfél hete értesült róla, hogy ők kapják a Territoria-díjat, amelyet testvérvárosuk, Salers is átvehetett.

A bizottság idén 112 pályázatot bírált el. 16 francia önkormányzatnak arany, 14-nek ezüst és 13-nak bronz minősítést ítéltek meg. A francia nemzeti innovációs megfigyelő intézet 1986 óta díjazza az innovatívnak tekinthető önkormányzati fejlesztéseket.

forrás:nport.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr352501975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása