Hegyalja Fesztivál 2011

2010. december 03. 10:51 - Szóbanforgó

A Hegyalja Fesztivál nem 'Legalja' Fesztivál, s hogy ne is legyen az, elsősorban a tokaji és rakamazi turisztikai szolgáltatókon múlik – ez lehet az összefoglalója a 2010. november 29-én a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM szervezet és a Hegyalja Fesztivál szervezői által közösen szervezett szolgáltatói fórumnak, amelyre azonban nemcsak a helyi TDM tagokat hívták meg, hanem minden olyan vállalkozót, aki számára hasznot jelenthet a nyári ifjúsági program - így a Tisza túloldalán lévő rakamazi TDM szervezetet is. 

A Hegyalja Fesztivál résztvevői nagyrészt egyetemisták és főiskolások, városi családok gyermekei, derült ki a felmérésekből. Napi költési szintjük a fesztivál ideje alatt ugyan általában 5000 Ft alatti, s összesen alig haladja meg a 18.000 Ft /főt, viszont mivel jelentős számban érkeznek, ezért a szolgáltatói bevételek minden más időszak bevételét meghaladják. A felmérések szerint van olyan szolgáltató, aki napi több mint 2 millió forint bevételt tudhat magáénak a rendezvény ideje alatt. „Aligha kérdéses, hogy ha nem lenne a Hegyalja Fesztivál, sok szolgáltató végképp bezárna” – hangzott el a szállásadók, vendéglátók részéről is.  Nagy Júlia TDM menedzser elmondta: a Hegyalja Fesztivál a Zempléni Fesztiválhoz és a két nagy boros rendezvényhez hasonlóan éppen emiatt a TDM szervezet turizmusfejlesztési stratégiai tervében is kiemelten szerepel, különösen mivel egy 2009-ben és 2010-ben is elkészült felmérés szerint a fesztivál hatósugara egészen Erdőbényéig, Tállyáig elhat, amióta taxiszolgálat működik a fesztiválon. 
 
Miután 2009-ben a térségben elsőként a Zempléni Fesztivál megkapta a kiváló minősítésű fesztivál védjegyét, 2010-ben a Hegyalja Fesztiválon volt a sor. A minősítést független szakértők végezték, akik a fesztivál ideje alatt részben a rakamazi területeken, részben Tokajban mérték fel a vendégelégedettséget, a szolgáltatói mentalitást és a fesztiválprogramot. Sajnos problémát nagyrészt a fesztivál kampuszon kívüli szolgáltatásokban találtak. Nemcsak azt kifogásolták, hogy sokszor irreálisan magasak a fesztivál ideje alatt a szállásárak, hanem azt is, hogy megjelentek a 'hiénák' a rendezvényen, akik azoktól a szolgáltatóktól veszik el a bevételeket, akik minden jogszabálynak és helyi rendeletnek megfelelően dolgoznak. Elhangzott: miközben a bejelentett, engedéllyel rendelkező szolgáltatók folyamatosan ki vannak téve a hatósági ellenőrzéseknek, a hatóságok éppen azokat nem keresik fel, akik feketén, engedély nélkül árulnak élelmiszert, italt a fesztivál ideje alatt. Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere éppen ezért azt javasolta, hogy a szolgáltatók védelmében a két település és a két TDM szervezet fogjon össze, s együttesen lépjenek fel megfelelő helyi rendeletek megalkotásával a szolgáltatásaikat feketén nyújtókkal szemben.  
 
A 2010-es Hegyalja Fesztivál a katapult baleset miatt kiemelt média figyelmet kapott. El kell azonban mondani, hogy a legtöbb hazai fesztiválon gyakorlatilag egyáltalán nincs kint a mentőszolgálat – mondta el Bukovinszky Béla, aki hozzátette, hogy a Hegyalján viszont a baleset után fél perccel már orvosi ellátást kapott a szerencsétlenül járt fiatalember, ami a tragédia ellenére is pozitívra fordította a médiahíreket is. 
 
Ugyan egy ekkora ifjúsági fesztivál alkalmával fokozott rendőri jelenlétet kell biztosítani, a hegyaljás fiatalok viselkedésével eddig még nem volt nagyobb baj – hangzott el a helyi rendőrörs képviselőjétől, aki felajánlotta a rendőri segítséget abban az esetben is, ha a szolgáltatásokat feketén nyújtók ellenőrzésére kerül majd sor. 
 
A Hegyalja Fesztivál 2011-ben számos változást fog hozni. Egyfelől a helyi termékekre épít, azaz a tokaji és a rakamazi beszállítók termékei kerülhetnek majd forgalmazásra a fesztivál területén belül. Az információszolgáltatást is helyi fiatalok végzik majd a tokaji TDM munkaszervezet felügyelete alatt, a fiatalok figyelmét pedig már a Tokajba való megérkezéskor felhívják arra, hogy saját érdekükben a TDM tagok kínálatát vegyék igénybe, hiszen ez a szolgáltatói minőség garanciája. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr412490172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása