Végvárutat terveznek a felvidéki várak között

2010. április 20. 09:23 - hanyikur

Nyilvántartás készül a dél-szlovákiai várakról a Felsõ-magyarországi Várak Egyesületének közremûködésével. A 2003-ban alakult egyesület célja az Észak-Magyarországon lévõ várakat mûködtetõ jogi és természetes személyek érdekeinek képviselete és összehangolása. A várak megõrzésének, szakszerû helyreállításának, mûködtetésének, fenntartásának, fejlesztésének elõsegítése, közös turisztikai és marketingtevékenység, a hasznosítás (kiállítások, programszervezések stb.) szakmai támogatása, valamint részvétel a várakkal kapcsolatos tudományos kutatásokban.


A várak fenntartóit összefogó szervezet alapító tagjai: Boldogkõváralja, Hollókõ, Kisnána, Ónod, Regéc, Cserépváralja, Sárospatak, Sirok, Szerencs, Tokaj, Diósgyõr, Eger, Füzér vára képviselõi voltak. Csatlakozott többek között Tokaj, Nógrád, Kékkõ, Szádvár, Pácin, Somoskõ, Komlóska, Salgó. Jelenleg már 24 taggal rendelkezik.


Északi szomszédainknál várható többek között a következõ várral rendelkezõ települések csatlakozása: Krasznahorka, Nagykövesd, Rozsnyó, Kassa, Szalánc, Nagykapos, Borsi.
Az egyesület célja: egy, az Európai Tanács által elismert közös európai kulturális útvonal, vagyis egy „végvár” út bejegyzése. Az út a határ két oldalán vezetne, s állomásai a történelem jelentõs helyszíneit kötnék össze Kékkõtõl Királyhelmecig. A várnyilvántartás létrehozását az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttmûködési Programja is támogatja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr441936453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása