Hamarosan életbe léphet az új világörökségi törvény

2010. január 04. 11:02 - Szóbanforgó

Várhatóan 2010 közepén léphet életbe a világörökségi törvény, amely megteremti a nyolc magyar világörökségi helyszín védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleménye szerint a törvénytervezetet december elején nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A tervezet szerint az állam a világörökségi területekre évi 400 millió forintot fordít, amelyet hazai és európai uniós pályázati forrásokból egészítenek ki. A törvény hatálybalépését követően a szükséges költségvetési források azonnal hozzáférhetőek lesznek.

A tervezet összefoglalja világörökségi helyszínekre vonatkozó szabályokat és korlátokat, valamint a fejlesztési lehetőségeket is segít meghatározni. A nyolc magyar világörökségi helyszín: Budapest Duna-parti látképe, a budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezte, Hollókő ófalu és táji szerkezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park - Puszta, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, valamint a tokaji történelmi borvidék. A tervezet hatálya a világörökségi cím várományos helyszíneire és azok esetleges védőövezeteire is kiterjed, ám azokra más szabályok érvényesek.

A világörökségi helyszínekkel kapcsolatos állami feladatokat a kultúráért felelős miniszter a természet védelméért, az építésügyért, a területfejlesztését és területrendezésért, az agrárpolitikáért, valamint az egyéb érintett miniszterekkel összhangban látja el együttműködve a Világörökség Magyar Nemzeti Tanáccsal, a Világörökség Nemzeti Bizottsággal, az érintett szakhatóságokkal és világörökségi ügynökségekkel - fogalmazott a közlemény.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr1001644509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása